Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un ionizator?

Vizitator Vava

Postări Recomandate

• Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• molioa

6

• dan cod

5

• remus68

4

• em2006

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In anii '80 am facut unul foarte simplu cu o schema asemanatoare cu aceasta, utilizind un traf de linii de tv Sport si o dioda TV18.

Din pacate asta este ionizator pozitiv efectul exact invers.Dioda TV trebuie montata invers cu catodul la traf.De asta ziceam eu ca CRTuriule fac exact ce nu trebuie adica ioni pozitivi.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

A fost atacata problema ionizatorului (purificatorului) - generatorului de aeroioni negativi, de mai multe ori in revista Tehnium.

Mai jos sunt cateva exemple pe care le-am notat, candva:

- Aeroionizator portabil - nr. 7 / 1974 pag. 8

- Ionizator de aer - nr. 9 / 1976 pag. 22

- Ionizator - nr. 8 / 1983 pag. 22

- Ionizator de aer - nr. 11 / 1983 pag. 19

- Generator de aeroioni negativi, de camera - nr. 12 / 1984 pag. 19 (reclama la Electrocontact Botosani)

- Generator de aeroioni negativi - nr. 3 / 1988 pag. 10

- Aeroionizator pentru autovehicule - nr. 11 / 1988 pag. 19

- Verificator de ionizare - (Tehnium International) nr. 2 / 1998 pag. 26

Mai este cel putin un motaj, pe care nu l-am notat, dar imi amintesc ca era alimentat la 220 V si era cu o bobina si un condensator de 15 pF ce lucra la o tensiune mare (10 KV ?).

Recomand si studierea cartilor:

Aeroionizarea negativa de Mauriciu Deleanu

Generatoare de aeroioni de Iurea Dumitru (carte cu putine pagini, dar buna, cu scheme, inclusiv cu aeroionizator pentru autovehicule)

pentru studiu in detaliu

Gaze ionizate procese fundamentale de Eugen Badarau

Ionizarea gazelor nu-mi aduc aminte autorul... :jytuiyu

Off opic: ce vremuri domnule... mergeai la biblioteca si studiai la sala de lectura colectia Tehnium. Iti notai pe caiet scheme, date despre tranzitoate, circuite integrate, teorii de operare.

Acum stai in fata calculatorului. Iti vine totul de-a gata, fara sa te deplasezi un metru. :sparge:

Iti dai seama ca ai imbatranit cand iti spui: "Ehe, avea drepate tata, saracu' ".

Link spre comentariu

Mai este cel putin un motaj, pe care nu l-am notat, dar imi amintesc ca era alimentat la 220 V si era cu o bobina si un condensator de 15 pF ce lucra la o tensiune mare (10 KV ?).

L-am gasit:- Aeroionizator - nr. 6 / 1987 pag. 18
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

La Oradea se gasesc ionizatoare pentru masina,si pentru casa.Efectul este foarte benefic din punct de vedere al sanatatii.Eu am unul in atelier care este si ionizator si ozonator.Aerul este incomparabil mai respirabil.(asta al meu mi l-a adus un amic din austria)Pentru cei care au atelier chiar este recomandat asa ceva din pacate majoritatea aparateleor care le reparam mai ales CRTurile fac ioni pozitivi in cantitate mare si astia nu sunt buni pentru sanatate.Se poate deasemeni face asa ceva eu am facut cu gramada(ionizator) alimentat de la retea daca vrea cineva va pun schema la dispozitie e foarte simpla.

M`ar interesa pe mine schema, daca mai este de actualitate oferta.
Link spre comentariu

Trebuie sa lamurim un aspect.Ceea ce a spus @Remus68 cu pieptenele nu este ionizator ci ozonator(efectul descarcarii inaltei tensiuni intre doi electrozi,un fel de efect corona)pe cand ionizarea negativa se face cu un singur electrod pe care se da o tensiune mare negativa,astfel ionii pozitivi fiind atrasi de electrod raman in aer cei negativi.Scheme gasesti cu gramada pe net.Cea mai simpla folosita de mine 10 diode 1N4007 si 10 conzi de 10nF/2KV legati pentru triplare de tensiune dar sa scoate negativa.Ca si electrod am pus un fir de cu de 1m .

Link spre comentariu

In schema respectiva, bobina e reprezentata ca un transformator, adica infasurarile separate.Bobinele de inductie, insa, nu sunt asa, un fir al primarului e legat cu un fir al secundarului, deci schema alimentata la retea nu are separare galvanica.

Link spre comentariu

In schema respectiva, bobina e reprezentata ca un transformator, adica infasurarile separate.Bobinele de inductie, insa, nu sunt asa, un fir al primarului e legat cu un fir al secundarului, deci schema alimentata la retea nu are separare galvanica.

am inteles asta. dar pe topicul din forumul ce l`am indicat eu -de unde am copiat si schema- omu`zice ca a folosit o bobina de Dacia si functioneaza.
Link spre comentariu

In schema aia nu este nici ozonator nici ionizator.Pentru ozonator este nevoie cum am mai spus de doi electrozi si arc electric intre ei iar la ionizator tensioune negativa pe un electrod.

Link spre comentariu

Schema merge cu bobina romaneasca, pe iesirea de inalta tensiune se pot pune 2 electrozi din wolfram, cum sunt cei folositi la sudura in argon. Cu alte cuvinte, se face un eclator.Bobinele romanesti, cele negre, in bachelita (Sf Gheorghe) au in primar 315 spire de 0.5mm CuEm, bobinate in 6 straturi, rezistenta in cc fiind de circa 3.5 ohmi.Scheme prezentata merge, dar se poate folosi si un dimmer cum sunt cele ce se pun in perete.Solutia e foarte populara, e data si pe wikipedia (dimmer+condensator+bobina auto).Eu am experimentat multe montaje pt inalta tensiune (aplicatii in sudura) cu bobine de inductie auto.Am si modificat bobine pt unele montaje, cele mai bune rezultate am avut cu bobine de 6V.La cele romanesti despre care zic mai sus, am refacut primarul cu 160 spire de 0.71mm CuEm.N-am folosit triac ci tiristor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări