Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

masa de semnal vs masa de putere

Adrian_BBS

Postări Recomandate

salutare......de ceva vreme ma framanta o intrebare.....am vazut ca unele amplificatoare au masa de semnal conectata la masa de putere printr-o rezistenta de 10 ohmi, iar altele nu au. Am mai intrebat cateva persoane dar nu am primit un raspuns clar.....unii spun ca e bine sa desparti masa de semnal fata de cea de putere, altii zic ca nu conteaza......pana la urma cum e mai bine si care ar fi explicatia cu acea despartire intre mese......daca nu am postat bine rog un moderator sa mute topicul

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Adrian_BBS

2

• remus68

2

• Sharky

1

• zal

1

Top autori în acest subiect

Ai postat bine.Ideea e sa desparti curentul mare de curentul mic. Ori pui o rezistenta, ori o sarma separata prin care faci legatura cu punctul central de masa. Altfel curentul mare va determina o cadere de tensiune ce va aparea ca si perturbatie in etajul de semnal mic => oscilatii, brum si alte povesti de genul.

Link spre comentariu

La tipul de schema aratat de Adrian_BBS eu am utilizat trei fire de masa avind urmatoarele conectari : 1 - intrare, C2, R2, C5 ; 2 - R17, R18, R24, R25, C10, C11 ; 3 - difuzor . Primele doua mase cu VLPY de 1,5...2,5mmp iar cea de difuzor cu 1,5...2,5mmp (pina la 50W/4 ohm sau 100W/8 ohm) sau 4mmp (la puteri mai mari).

Link spre comentariu

Depinde foarte mult de aranjamentul în cutie, dar e bine s? se foloseasc? conexiunea în stea a maselor. Totul ?ine de cît de lung vrei s? ai traseul de mas?.Masa audio are sens numai dac? folose?ti mufe de intrare neizolate fa?? de carcas? ?i tot traseul de la intrare la placa amplifului are masa la mufele de intrare. Altfel, dac? ai mufe izolate fa?? de carcas?, masa se duce prin placa amplifului, în continuare, la masa general?. Cîteodat? se pune un condensator de 10nF-10uF între cap?tul masei de la mufe ?i carcas?.Mai jos am desenat cele 2 cazuri.

Link spre comentariu

Pentru surse de semnal slab (microfoane, chitari) utilizez in exclusivitate metoda descrisa de Zal cu mufe de plastic (jack 1/4"). Daca ampliful are un mixer cu mai multe intrari de microfon, toate masele canalelor de intrare (adunate la un loc intr-un punct) le duc la masa de la intrarea PA-ului (care are 2-3 legaturi la masa - totdeauna diferentialul cu intrarea si inchiderea buclei de reactie negativa separate de restul).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări