Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rebobinare transformator

Th3_uN1Qu3

Postări Recomandate

Am niste trafuri destul de serioase, dar fara sarma. Vreau sa le bobinez sa fac transformatoare pt alimentarea unor etaje finale. As avea cateva intrebari:

Cum desfac tolele (sunt tole standard E+I) fara sa le stric? Apoi, cum le lipesc la loc?

Am citit aici: http://www.electronica.ro/transformator.shtml, dar nu prea m'am lamurit. Mai exact cum masor suprafata miezului?

Ce folosesc pentru izolatie intre straturi? Carton parca am vazut ca se pune... Trebuie izolatie intre fiecare strat sau doar intre primar si secundar? A, si... Un magazin de unde pot cumpara sarma va rog. :limb:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Th3_uN1Qu3

5

• Relav

2

• zal

1

• lucione_cip

1

Top autori în acest subiect

tolele recuperate au din start un randament mai scazut :cry: sa zicem -10% de care va trebui sa tii cont cind vei calcula..insa daca traful e ruginit rau nu-ti recomand sa-l reutilizezi datorita pierderilor prea mari,.pe de alta parte daca nu doresti sa recuperezi vechia carcasa cu bobina o tai cu ferastraul pt metal ...si asfel recuperezi tolele...pt a-l bobina ideal e sa realizezi bobina spira linga spira ...cea ce fara o masina de bob. e aproape imposibil (mai putin pt sirma de la 0,8 in sus)insolatia cu straturi de hirtie (sau chiar banda inzolanta de hirtie ) e foarte necesara atit intre straturi dar mai ales intre primar si secundar de asemeni capetele firelor vor fi scoase si intarite cu alte cabluri insolate daca sunt subtiri sau direct firul bobinajului dar si acesta prin un tubulet de plastic daca au un diam mai mare de 0,5mm tolele se string pt a nu vibra(incalzi) cu prezoane eventual inzolate cu un tuburi de plastic(hirtie) pentru micsorarea pierderilor......Cei drept eu am si lucrez numai cu tole absolut noi :limb: inclusiv carcase...am aici pe forum si o rubrica in care vind tot ce trebuie pr a realiza trafo de calitate superioara....dar sigur cu putina rabdare si cost o (mai putin sirma)se pot face si transformatoare din recuperari cu caracteristici apropiate ....succes!

Link spre comentariu

Mersi pentru sfaturi, da, sunt cam ruginite, insa nu cred ca va fi o problema 10% pierdere. Ia vezi in poze. Cel mic a fost folosit ca miez pt un inductor, habar nu am pt ce, dar zic eu sa scoata vreo 70W rebobinat, iar cel mare (care are 10kg lejer) era de 400W cu alimentare la 380V. :da :da :da Si el a fost sigur rebobinat, pt ca scrie pe el ca trebuia sa aiba 3 iesiri plus masa deci 4 fire, si are doar 2. Sper totusi sa fie nevoie doar de secundar nou la cel mare. Iar cu bobinajul cred ca ma descurc, am rebobinat niste difuzoare cu sarma de 0.4 si au iesit ok. Pe cel mare daca e nevoie si de primar, oricum o sa fie de 0.8 pt 400W.PS. Cu ce desfac tolele, cu surubelnita? Ca asa am mai desfacut trafuri, insa le cam indoiam.

Link spre comentariu

Problema e prima tola :cry: dupa care daca nu au fost impregnate cu lac sau alte ....le vei scoate usor oricum pt inceput scoti toate i-urile si dupa restul(E-urile)de obice prima tola se sacrifica pt ca dai in ea .... :sparge: cu ce crezi si cu ciocanul..daca ai avea un platband ca un I dar din otel calit si subtire de 0,5mm in loc de surubelnita n-ar fi rau.....

Link spre comentariu

Cel mic s'a desfacut foarte usor. Cat despre cel mare, l'am bagat in priza (mai cu frica recunosc, si cu o siguranta de 4A pe priza), si l'am masurat. Scoate 45v pe secundar. Nu se putea sa fie 45-0-45.... :ciuda: Oricum, e de bine. Trebuie rebobinat doar secundarul pe el, si e cu sarma al naibii de groasa. :da Iar pe moment doar de cel de 400W am nevoie, deci cel mic ramane pe alta data.

Link spre comentariu

Am facut niste teste cu o sarcina rezistiva in DC (4.7 ohmi de sarma de 0.8mm bobinata pe un tub de deodorant vechi si racita fortat :limb:) si iata rezultatele:

Prima data mi'a iesit un curent de 6A, cu voltajul DC picand la 33.3v de la aproape 60v in gol. Adica un pic sub 200W. Nu prea se lega treaba. Dupa vreo 30 de secunde am constatat insa ca firele prin care trageam AC din traf incepusera sa se topeasca... Am schimbat firele cu unele mai groase. Rezultat: 7A, 38Vdc. Adica 266W. Tot nu se lega ceva. Am masurat tensiunea AC la iesirea trafului, care scazuse doar la 43V de la 45 in gol. Dupa care am aflat ca puntea mea de diode avea "Absolute Maximum Rating" de 3A... :ras: Macar n'a pocnit, dar alta mai mare oricum nu am. Ramane sa fac rost de alta punte si sa vad daca rezistenta mea de putere improvizata rezista la 400W macar 10 secunde... Dupa care urmeaza partea mai distractiva, rebobinarea "monstrului". :da

Mai vreau si ceva idei de amplif pe care sa'l alimentez din el, vroiam sa fac http://sound.westhost.com/project68.htm dar MJL aia nu'i gasesc. M'am gandit sa fac o varianta de putere mai mare a "Monarhului" pe care tocmai l'am reparat, cu finali 2N3773, tensiune de alimentare +/-50v si trz driver schimbati si ei sa reziste la tensiunea de alimentare, iar cablajul sa ramana identic. Buba e ca scot maxim 150W/canal cu 2N3773. As pune astia 2x150W pe basi si restul de 2x50W ramasi sa'i bag in 2 canale cu TDA7294 pentru medii/inalte. Altfel, vreau niste bipolari care sa duca 200W si sa se mai si gaseasca...

Ampliful respectiv va fi folosit pt sonorizari, deci vreau sa fie cat mai fiabil.

Link spre comentariu

Cel mare e un fost traf de 380/24V ptr iluminat subsoluri, lifturi, exist? ?i în varianta 220/24V, tot la 400W. Probabil a fost rebobinat.

Dap, am zis si eu mai sus ce scria pe el. 24-26-28v in secundar, 380V primar, iar asa cum e acum se alimenteaza la 220 si scoate 45v in secundar. In orice caz e un traf teapan de tot. :da
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Imi spui si mie pe unde se face alimentarea la traf ala urias?Cum e notat la tn?Ca eu am pe o parte 0-24-26-28-impamantare si pe cealalta parte 0 si inca 3 fire pe care nu scrie nimic banuiesc ca sunt 24-26-28 si ca alimentarea se face pe 0,dar nu vreau sa risc :nebunrau:

Link spre comentariu

Imi spui si mie pe unde se face alimentarea la traf ala urias?Cum e notat la tn?Ca eu am pe o parte 0-24-26-28-impamantare si pe cealalta parte 0 si inca 3 fire pe care nu scrie nimic banuiesc ca sunt 24-26-28 si ca alimentarea se face pe 0,dar nu vreau sa risc :nebunrau:

Daca ai un instrument de masura atunci verifica intre care fire ai cea mai mare rezistenta. Sigur va fi intre "0 de pe cealalta parte" si unu din cele 3 fire nemarcate. Alimenteaza-l acolo cu 220 V. Daca poti masura curentul din primar (fara sarcina in secundar) si acesta este mai mic de 120-150 mA este OK.
Link spre comentariu

Am si eu o intrebare ,,,cum aflu sectiunea la un transformator dat...am tole E+i ... si o grosime data a tolelor ...

Inmulteste latimea limbi centrale de la tola E cu grosimea pachetului de tole si afli sectiunea.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări