nightmare Postat Iunie 14, 2009 Partajează Postat Iunie 14, 2009 Daca te uiti atent la structura unui potentiometru o sa observi ca cele 2 rezistente ale unui divizor de tensiune sunt reprezentate de rezistenta potentiometrului iar cursorul e punctul din mijloc care e iesirea divizorului. Practic e un divizor reglabil. Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 14, 2009 Partajează Postat Iunie 14, 2009 EmyRulz eu stiu la ce s-a gandit remus68. Si sustin in continuare ca "divizor potentiometric" nu exista. Cel putin pana cand nu gasesc cuvantul asta intr-un dictionar cat de cat serios. Despre "divizor de potential"... m-am mai gandit si, desi consider in continuare ca potentialul nu se poate divide (este marime fizica asociata "punctului"), pot fi de acord cu folosirea expresiei pentru a arata ca potentialul unui punct e intre potentialele altor puncte. Cu toate acestea mi se pare mai corecta expresia "divizor de tensiune"; ca marime care indica "distanta electrica" intre 2 puncte, se poate "felia". Ma rog, s-ar putea si ca lipsa berii sa aibe efecte nocive asupra mea, asa ca ma opresc aici. Link spre comentariu
nightmare Postat Iunie 14, 2009 Partajează Postat Iunie 14, 2009 Pai nu se divide potentialul ci tensiunea (diferenta de potential). PS: divizor potentiometric = divizor de tensiune format dintr-un potentiometru... probabil ca nu exista in dictionar... e doar o expresie folosita. Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 14, 2009 Partajează Postat Iunie 14, 2009 Si atunci cum se cheama? Divizor de tensiune, de potential sau potentiometric? Se pare ca nu ma fac inteles. Problema mea, in topicul asta, a fost imbogatirea limbii romane, in conditiile in care nu suntem "calificati". Si cum remus68 e un user activ si cu posturi bune, incercam sa-i atrag atentia ca ar fi poate mai bine sa foloseasca "termeni consacrati", ca in curand o sa incepem sa banuim ce se vorbeste in jurul nostru. Si la intrebarea mea "ce-i ala divizor potentiometric", in loc sa mi se spuna "uite ce scrie in DEX, potentiometric = ..." sau "e, s-a grabit omul", mi s-a explicat (foarte complet si instructiv, multumesc) cum e cu divizorul de tensiune si ca divizor potentiometric chiar exista (si are 3 terminale). LE Ii cer scuze lui Aemilius ca i-am facut topicul praf. LLE Am vazut acum explicatia lui nightmare cu "divizorul de tensiune cu potentiometru". Multumesc, asta era raspunsul pe care-l asteptam de prima data (eu chiar n-am auzit expresia asta pana acum). Link spre comentariu
EmyRulz Postat Iunie 14, 2009 Partajează Postat Iunie 14, 2009 Stii ce nu inteleg eu? De ce se leaga lumea atat de limba romana. Sunt de acord sa nu se scrie ca pe mess, sau cu foarte multe greseli, dar acum daca a folosit omul o expresie un pic "neacademica" nu trebuie sa ii sarim in cap, mai ales ca era evident la ce s-a referit. Ce e nevoie sa batem apa in piua mai ales cu o notiune asa de elementara? Pt ca e asa de simpla tre sa ne mai complicam noi pe langa cuvinte... Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 14, 2009 Partajează Postat Iunie 14, 2009 Eu cand am intrebat eram chiar serios. Voiam sa stiu daca, asa cum mi s-a intamplat cu numaistiucecuvant pentru multimetru, cuvantul ala chiar exista/se foloseste in mediul "profesional" sau e o "scapare" de moment. Explicatia e simpla, sunt capsunar, folosesc limba romana cu iz de electronica numai pe forumul asta si cand dau de cate un cuvant pe care nu l-am mai auzit/citit pe nicaieri ma interesez daca sa-i dau importanta sau nu. In cazul multimetrului pomenit anterior am primit raspunsul repede si m-am potolit, in cazul asta mi s-a raspuns pe langa intrebare (gen Iliescu) pret de vreo 2 pagini. Si da, mi se pare ca folosirea termenilor corecti e de dorit. Ca, de exemplu, daca cuvantul respectiv nu exista/nu se foloseste si Aemilius il pomeneste vreunui profesor mai ciudat (eventual la vreo sustinere de proiect/examen), iacata bucuria. Da' recunosc ca Aemilius n-are nici o vina ca eu nu cunosc limba romana, asa ca il rog inca o data sa ma scuze. Si mai rog un moderator, daca poate si considera ca e cazul, sa stearga posturile offtopic (ale mele si cele generate de intrebarea mea). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum