Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema amplificator 500w

Postări Recomandate

Sa revenim la oile noastre si referitor la schema din primul post, mie mi se pare schema corecta si teoretic poate scoate maxim 616 W pe 4 ohmi. Nu este o constructie de mare complexitate si poate fi abordata si de catre cei mai putin experimentati. Singura problema sunt tranzistorii bc care nu rezista la 70 V si bd care nu rezista la 140 V si trebuiesc inlocuiti cu tranzistoare corespunzatoare. Sa reziste numai doua perechi de finali, trebuiesc prinse direct pe radiatoare separate fara izolatori sub ele de mica sau teflon pentru o racire eficienta. Succes in realizarea practica !.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 98
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

:speriat Respecta ce spune Zal : montat pe radiatoare separate vei avea un dezechilibru termic dezastruos - temperatura influenteaza factorul de amplificare si daca finalii vor avea temperaturi diferite etajul final va merge dezechilibrat , cu distorsiuni mari si cu risc de a distruge trazistorii finali si prefinali.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Mi-au venit toti tranz si i-am montat pe cablaj. Am respectat toti pasi enumerati de domnul zal si am pe diodele care imita jonctiunea b-e 690 mV si nu reusesc sa micsorez aceasta valoare. M-am gandit sa inseriez o rezistenta pe baza tranz finali pt a scadea tensiunea. Merge un astfel de artificiu? Sau daca aveti o alta idee va rog postati.

Link spre comentariu

M?re?te semireglabilul de la superdiod? la 2,5k sau 5k ?i vezi ce se întîmpl?, probabil plaja de reglaj e prea mic? acum, eventual renun?i la diodele 1N4148 dintre c-b la trz de la superdiod?, oricum trebuiau montate pe lîng? unul din trz prefinali, ca s? ia ?i de acolo temperatura. Cam complicat? partea asta, numai Denon ?i Onkyo mai foloseau a?a. Dac? ai ajuns la o plaj? între 400-600mVb-e e perfect, te po?i apuca s? lipe?ti trz finali ?i s? reglezi definitiv.

Link spre comentariu

Nu, cu trz mai mul?i se va egaliza mai bine, deci plaja de reglaj e bun? acum, po?i s? lipe?ti trz finali ?i cu m?suri de prevedere (becuri sau rez pe aliment?ri), s? faci primele reglaje cu ei. Cu aten?ie ?i f?r? grab?. Ar fi bine dac? ai o casc? s? ascul?i la ie?ire (înseriat? cu o rez de 1k), dac? ai brum, fîs, sau dac? apare vreo oscila?ie mai u?oar?, c? la alea mari se aprind becurile sau se ard rez de pe alimentare.

Link spre comentariu

Am montat tranz finali si pe alimentari am pus rez de 6.8 ohm/1w. am reglat tensiunea b-e la 450mv pe V+(446mv pe V-). Am legat direct alimentarea si la prima vedere se comporta bine, tranz finali nu se incalzesc asa tare, ambele ramuri avand cam aceasi temperatura. Maine va fi si testul cel mare pe muzica la volum mare, abia astept :dans: Urmeaza sa fac si prima schema postata de mine asa cum am promis. Revin cu detalii.

Link spre comentariu

Dac? se simt ceva distorsiuni la audi?ie, mai m?re?te tensiunea spre 500-550mV, se va auzi mai bine. Diferen?a de temperatur? va fi mic?, oricum e var? ?i e nevoie de r?cire bun?, indiferent de amplif. Pune siguran?e pe aliment?ri ?i pe ie?ire, în caz c? nu ai o protec?ie cît de simpl? acolo.

Link spre comentariu

Amplif se comporta excelent, pe partea de claritate este super OK. La putere inca nush ce sa zic, este foarte bun pentru sonorizari medii. Imi place la acest amplif ca odata cu atingerea unui volum mare(aproximativ maxim) isi pastreaza claritatea, pentru urechea umana distorsiunile sunt aproape inexistente. Il recomand pentru cine vrea sa faca ceva de putere medie si care vrea si o super claritate. Poate ca puterea nu este aja mare datorita faptului ca am utilizat ca si tranz finali 2sc5200 si 2sa1943. Am optat pt acesti tranz deoarece rezista la o tensiune mai mare pe cand mj15003/4 erau la limita, si sunt mai usor de prins pe radiator.Pana la urma am reglat tensiunea b-e pe undeva pe la 515mv pe v+ si 508mv pe v-. Nu cred ca este mare diferenta intre ele.Va multumesc tuturor care m-ati ajutat cu sfaturi si sper ca nu a fost un deranj foarte mare.

Link spre comentariu

Diferenta de tensiune masurata pe Ube la finali este nesemnificativa iar faptul ca ai utilizat alte tranzistoare nu influenteaza negativ puterea obtinuta. Referirea care o faci cu privire la "volum", banuiesc ca e legata de pozitia potentiometrului de volum si e dependenta de nivelul semnalului de intrare si de amplificarea in tensiune a amplificatorului (valorile rezistentelor din bucla de reactie negativa).

Link spre comentariu

Da ai dreptate cu potentiometrul. Am uitat sa specific ca mi-am construit un preamplif cu care iau semnal din calculator si il reglez cu potentiometrul la maxim sa scoata 1v. Deci puterea si claritatea dat de acest amplif in cazul meu sunt la 1 v pe intrare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări