Vizitator ircop_ro Postat Iunie 9, 2009 Partajează Postat Iunie 9, 2009 Pt lucrarea de licentza "doresc" sa termin o mini freza cnc,componentele le-am facut rost din diverse locuri.Inclusiv,motoarele pas cu pas.Am 2 motoare pas cu pas cu 5 fire de la Vexta si un motor Denki sau ceva de genul.Ce fel de drivere trebuie sa cumpar ca sa le pot comanda pe toate 3,sa mearga la fel.Astept raspunsuri.Multumesc Link spre comentariu
SirRoger Postat Iunie 10, 2009 Partajează Postat Iunie 10, 2009 N-ai specificat cate fire are Denki. Daca are tot 5 (sau 6) confectioneza un controler pentru 3 axe, motoare in configuratie unipolara. Le poti face si separat. Schemele cu L297 si mos-fet-uri dau rezultate bune in configuratia asta.... Link spre comentariu
Nucleu Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 Se pare ca avem lucrari de licenta asemanatoare... Link spre comentariu
Nucleu Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 poti folosi aceste drivere http://www.hi-end.ro/driver-cnc-pentru- ... -2249.html daca motoarele au pana in 2.5 A se pun in configuratie bipolara...(adica la motoarele cu 5 fire folosesti doar 4...) Link spre comentariu
teleflyer Postat Noiembrie 6, 2009 Partajează Postat Noiembrie 6, 2009 Salut! Am achizitionat mpp-ul din poza de mai jos si va solicit ajutorul pentru a il lega la un controller unipolar.Am identificat 2 grupe de cate trei fire-NEGRU,GALBEN,ROSU si ALBASTRU ,PORTOCALIU,ALB in cadrul carora oricare 2 fire legate in orice combinatie fac ca axul sa se miste f greu. Cu ajutorul unei baterii am reusit sa realizez o succesiune de 4 pasi in aceeasi directie legand firele in modul urmator:ALB+ PORTOCALIU-NEGRU+ GALBEN-ALB+ ALBASTRU-NEGRU+ ROSU- [attachment=0]mpp.jpg[/attachment]Cred ca e cam alambicata intrebarea dar va stau la dispozitie pentru orice alte detalii. Link spre comentariu
znecula Postat Noiembrie 6, 2009 Partajează Postat Noiembrie 6, 2009 Ca sa misti acest motor iti trebuie un driver pentru motoare pas cu pas.Sa presupunem ca il aiLegi ALB si NEGRU la +Celelalte 4 fire le legi la cele 4 iesiri ale driverului. Pastrezi ordinea freasca cum sunt la motor si cred ca e suficient.Daca ti se pare ceva anormal, inversezi ori GALBENUL cu ROSU, ori NEGRUL cu PORTOCALIUL.Daca te joci un pic cu el iti dai seama cum sta treabaCu ALBUL si NEGRUL nu ai treaba. Le legi la + si acolo le lasiStima. Link spre comentariu
teleflyer Postat Noiembrie 6, 2009 Partajează Postat Noiembrie 6, 2009 Este vreo posibilitate ca plusul sa fie la alt fir decat cel alb si negru sau faptul ca s-a realizat secventa de patru pasi consecutivi in aceeasi directie arata fara dubiu ca cele 2 fire sunt plusul? Este normal ca miscarea sa se realizeze cu cate 2 fire din fiecare grupa alternativ si nu consecutiv? Link spre comentariu
znecula Postat Noiembrie 7, 2009 Partajează Postat Noiembrie 7, 2009 Ia un ohmetru bun si masoara ce ai intre fire.Intre negru si fiecare din cele 2 fire apropiate trebuie sa ai aceeasi rezistenta.Sa zicem 5 ohmi. Lasi negrul deoparte si intre firele aferente lui trebuie sa ai suma celor 2 rezistente. )10 ohmi) (de fapt sunt inductante, dar noi masuram cu ohmetrul).La fel procedezi cu albul si firele apropiate lui.Faci masuratorile astea si spune ce ai gasit.Mai vorbim.Stima. Link spre comentariu
teleflyer Postat Noiembrie 7, 2009 Partajează Postat Noiembrie 7, 2009 Multumesc znecula am reusit sa il fac sa se invarta ,foarte corect ce ai scris mai sus. Link spre comentariu
Vizitator ircop_ro Postat Iunie 30, 2010 Partajează Postat Iunie 30, 2010 Desi a trecut ceva vreme de cand s-a terminat licenta respectiva, ideea e urmatoarea:mecanica am terminat-o,electronica a ramas praf (Nerealizata).Intre timp,dupa cum a vazut intr-un alt post, am lasat "intuitia inginereasca" la o parte, iar proiectul a fost contruit din nou, cu majoritatea pieselor noi si de calitate, dpdv mecanic.Dpvd electric, la fel de prost stau.MPP sunt suficient de puternice, adica:2 motoare Vexta - 5 fire - 5 faze - 2 A CC, 0.72 grade/pas, 0.45 ohmi.1 motor Sanyo Denki - 6 fire - x faze - 2 A cc, 1.8 grade/pas. rezistenta nu am masurat-o.Desi am citit n-sprezece mii de post-uri, tot nu m-am lamurit care e diferenta intre driver si microcontroller.Din cunostintele mele minimaliste acumulate din Linux EMC, este nevoie de o sursa de curent,un microcontroller si motor.Toate cele 3 sa fie dimensionate corect dpdv al consumului de curent, tensiune etc.Gresesc undeva?Confund driver-ul cu microcontrollerul?Judecand dupa pozele atasate, corectati-ma va rog:motor Vexta - UnipolarMotor Sanyo - BipolarDe ce am nevoie pt a le controla? Link spre comentariu
Margean Postat Iunie 30, 2010 Partajează Postat Iunie 30, 2010 Si tu ai luat licenta !????????????? Link spre comentariu
Vizitator ircop_ro Postat Iulie 1, 2010 Partajează Postat Iulie 1, 2010 @MargeanMultumesc,mi-ai fost de un real folos. Chiar ma gandeam ca tre' sa vina unu ca tine si sa consume aerul, pt a-si hrani neuronii in scop critic. Link spre comentariu
florins Postat Iulie 1, 2010 Partajează Postat Iulie 1, 2010 Gresesc undeva?Confund driver-ul cu microcontrollerul?Da, confunzi: microcontroller este de fapt un microcalculator integrat intr-un singur circuit (deci un procesor impreuna cu ceva memorie si periferice), iar driverul (pentru cnc) este un circuit care primeste semnale de control de la un calculator (sau de la un microcontroller) si le converteste in semnale propice pentru actionarea unui motor. Exista drivere avansate care au si microcontrollere in schema, dar asta este alta poveste...motor Vexta - Unipolar... Motor Sanyo - Bipolar... De ce am nevoie pt a le controla?Vexta - 5 faze, nu este unipolar, desi are 5 fire - daca nu ai deja drivere pentru 5 faze, te costa mai putin sa arunci motoarele Vexta si sa cumperi unele bipolare (sau unipolare) cu doua faze si driverele aferente. Drivere pentru 5 faze nu vei gasi la nivel de amator, desi nu sunt imposibil de facut, insa gandeste-te la o schema de 5/2 ori mai complicata decat cele pe care le folosesc hobbystii de obicei (si la costuri considerabil mai mari).Concluzie: 1. driver bipolar cu 2 faze pentru motorul Sanyo, orice driver cu TB6560A sau A3977, sau orice alt driver care sa furnizeze mai mult de 2 A (Hi-End are cateva tipuri care sigur merg pentru ce iti trebuie);2. driver 5 faze pentru motoarele Vexta (sau schimba-le);3. Sursa de alimentare corespunzatoare driverelor;4. Placa de conectare (si eventual de izolare optica) la portul paralel.Daca nu ai inteles din ce ai citit pana acum ce ar trebui facut, gaseste un prieten care stie electronica (si nu doar spune ca stie!!!) ca sa te ajute, altfel e foarte usor sa prajesti o multime de bani .Succes,FlorinP.S. Margean, lasa baiatul in pace, nu a spus ca si-a dat licenta in electronica, ci in mecanica sau asa ceva... Link spre comentariu
Vizitator ircop_ro Postat Iulie 2, 2010 Partajează Postat Iulie 2, 2010 Cristal clear.Multumesc de lamuriri. Link spre comentariu
pirvuti Postat Noiembrie 7, 2010 Partajează Postat Noiembrie 7, 2010 buna,am si eu un motor Sanyo Denki ca al tau si vreau sa-l imperechez. daca te intereseaza, spune-mi cat costa, eventual schimb cu alte motoare ce le am si te intereseazamerci Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum