Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putin ajutor pentru un noob?


Vizitator cineva

Postări Recomandate

Vizitator cineva

Salutare, as dori si eu sa incep sa ma joc cu niste microcontrollere. Vreau sa stiu ce imi recomandati pentru a incepe. Si daca se poate, magazinul/depozitul de la care ridic produsele sa fie in Bucuresti.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • srdjan

    3

  • bogdan_

    2

Zile populare

Top autori în acest subiect

eu iti recomand sa incepi cu atmega8... unul dintre cele mai versatile mcu-uri de la atmel avand si un raport bun intre calitate si pret... ca si programator iti recomand unul pe port paralel de asanumit bsd. vezi ca exista un post a userului radhoo pe aici care duce spre un site in care are un mic tutorial gen primii pasi cu mcu-uri. la capitolul soft vezi tot acolo ce recomanda si link-urile adecvate; si anume winavr cu avrdude, avr-studio (gcc) si iti recomand sa mai adaugi si avrdude-gui...pentru usurinta folosirii. posibil sa ai nevoie si de giveio care se gaseste la o simpla cautare pe google (asta e necesar pentru portul paralel)spor la treaba si sa ne tii la curent cu ce a iesit

Link spre comentariu
Vizitator cineva

Am gasit postul, multumesc. Dar de unde as putea cumpara un programator (ieftin) in Bucuresti? N-am incredere in livrarile pe net... Din ce am vazut pe net, as lua un AVRISP mkII -- e bun pt inceput? Multumesc mult.

Link spre comentariu

crede-ma ca ala ce e in postul lui radhoo e foarte ieftin (4 rezistente, o mufa LTP si un cablu de date cu 5 fire)...si merge...si poti face suficiente cu el ca sa nu te saturi... intre timp o sa inveti sa-ti faci singur stk-uri sau mai stiu eu ce

Link spre comentariu

Daca te pricepi cat de cat, iti mai pot da doua variante: faci programatorul pe paralelel, ala cu 4 rezistente, apoi faci un AVR910 pe seriala sau usb( http://www.klaus-leidinger.de/mp/Mikroc ... ammer.html si http://www.fischl.de/usbasp/ ). Spun ca trebui sa il faci pe ala pe paralel pentru ca celelalte doua necesita sa programezi un microcontroller. Daca vrei sa scapi si de partea intermediara, exista si varianta asta: http://www.tuxgraphics.com/common/image ... _large.gif . Pe site iti explica cum s-ar rezolvat problema programarii microcontrollerului care va face apoi programarea. Eu unul lucrez cu AVR910 pe seriala.

 

Cea de a doua varianta ar fi sa foloseti bootloader. Adica pui un mic programel in microcontroller care ocupa max 1K de memorie si este plasat la sfarsitul flash-ului si cu care poti downloada apoi programele in microcontroller pe seriala. Bootloaderul respectiv il poti pune cu acel programator foarte simplu pe paralel. Avantajul este ca poti lasa uC in circuit si iti trebuie doar 2 fire pentru programare(plus masa). O varianta pe care il poti folosi este Megaload, il gasesti pe http://www.microsyl.com/ . Mai sunt si altele, google ti le va arata.

 

Si eu folosesc foarte des atmega8, chiar si pentru proiecte unde as putea folosi un uC mult mai simplu. Asta pentru ca pretul este foarte mic daca il cumperi de la magazinele online, cum ar fi cei din banner de sus, la cantitati de genul 10-20 bucati. Prin magazinele fizice, e mai scump. (probabil mai mult decat dublu)

Mult succes.

Link spre comentariu

Am uitat sa adaug, mai cumpara-ti:

-LED-uri diverse culori

-Butoane

-1-2 potentiometre

-un senzor de temperatura(LM335 analogic, sau si altele digitale, nu da banii pe prostii de 1 wire gen DS18S20 decat daca ai ce face cu el)

-eventual un afisaj cu 7 segmente, daca gasesti cate 3-4 digiti multiplexati e cel mai bine

-memorie EEPROM 24LC xx(x)

-Un buzzer

-un releu

-un LCD(eventual in locul afisajului cu 7 segmente)

-stabilizatoare 7805, condesatore 100n, rezistente pentru led-uri si altele, cateva tranzistoare gen BC337/327 pentru comanda diverselor sarcini,

-max 232 si cele aferente pentru comunicatia cu calculatorul (vezi pe net adaptor RS232 to TTL)

etc

 

Astea sunt cateva din perifericele de baza pe care le-ai lega la un sistem cu uC. Sunt si altele, nu trebuie sa le iei din prima pe toate, dar recomand sa inveti incet incet sa le folosesti pe toate. Chiar daca nu faci o aplicatie concreta pentru ele, cand va veni vremea iti va fi mai usor.

Link spre comentariu

dap...chiar eu m-am lovit acuma de problema multiplexarii (imi lipseste un pin...) acuma astept sa-mi ajunga 74LS138asdar iti recomand sa-ti faci bine planurile de achizitii deoarece cu microcontrollere tot timpul cand te apuci de treaba o sa-ti dai seama ca ceva iti lipseste... :rade:

Link spre comentariu
Vizitator varzuka

pot sa va intreb si eu ceva?m_am izbit crecent de o problema. Am o placutza (nu am schema la ea fiind de provenientza nipona).E o alarma cu mai multe tipuri de sensori. Are un microcontroler la care i_am gasit pana la urma datasheetul care o comanda. cand se declanseaza alarma ma suna [e un numar de mobil dinainte stabilit, suna si arata pe un dual display 7 segmente un numar care corespunde sensorului care s_a activat.dorinta mea e sa o interfatez cu calculatorul printr_un atmega8.adica iau semnalul de pe placa si il transmit cu atmega prin serial pe calc.m_am gandit sa iau semnalul de la pinii displayului ala cu 7 segmente si sa il pun pe unul din porturile Uc si apoi cu un porgramel sa programez microcotroleru sa trimita pe serial informatia.Acu voi sa imi spuneti daca vreti:1.e bine cum m_am gandit?2.cum iau semnalele de pe pinii displayului(ca am inteles ca astea dual display sunt digitale multiplexate)am studiat ceva scheme cu nush ce buffere.....sau cam asa ceva....dar erau cam complicate. Io ma gandeam ca poate e ceva mai usor.multumesc pentru atentia acordata si imi cer scuze celui care a postat initial :d dar ma incadrez si eu in categoria "noob" care are nevoie de putin ajutor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări