nooob64 Postat Iunie 10, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 10, 2009 Momentan astept niste tuburi de la un tv sau radio Horniphon(nu mai stiu exact din ce an). Link spre comentariu
mișa Postat Iunie 10, 2009 Partajează Postat Iunie 10, 2009 O întrebare am ?i eu, c? n-am ascultat niciodat? un Capri: cît de bune sînt transformatoarele de ie?ire din el? Ale mele provin din a?a ceva ?i mi se par bune, dar vreau s?-mi fac o idee cam cît de jos m? situez.Sunetul redat de Capri Grosssuper e deosebit si pentru sistemele din zilele noastre. Nu e totul din transformatoare dar cu siguranta conteaza mult. Nu sunt niste transformatoate facute dupa standardul Hi-End care se poarta acum dar sunt bune.Merita sa asculti sunetul acestui radio.... Daca ai transformatoarele alea, stai bine. Link spre comentariu
nooob64 Postat Decembrie 11, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 11, 2009 BunaDupa lungi cautari pe internet am ajuns ca sa apelez iar la maestrii lampari de pe forum.Problema care ma framinta foarte tare este cum sa imi ansamblez circuitul amplificaturului ... IN AER sau pe PCB.Din cite am inteles ansamblarea in aer este mult mai 'buna', insa nu stiu cum sa procedez cu conexiunile importante (MASA si ANOD).As fi recunoscator daca cineva ma poate ajuta , si mai ales cu o vedere a conexiunilor fie la un stereo fie mono.Multumesc. Link spre comentariu
nooob64 Postat Decembrie 12, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2009 Am rezolvat , nu mai trebuie. Link spre comentariu
avengers Postat Februarie 28, 2011 Partajează Postat Februarie 28, 2011 Salut. Ma intrebam daca lampa 6n2p (intrarea de la aritma) se poate inlocui cu ef80. Dispun de mai multe lampi de genul asta.....si parca nu as "strica" un ECC83 pentru asta. Link spre comentariu
carageae Postat Februarie 28, 2011 Partajează Postat Februarie 28, 2011 EF80 este o pentoda... http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ef80.html nu poti inlocui o trioda cu o pentoda - se poate lega pentoda ca trioda, dar te complici inutil...practic faci alta schema, ca EF80 legat ca trioda e diferit de trioda ECC83... Daca ai ECC83 si te zgarcesti sa o folosesti nu ar fi trebuit sa te apuci de amplificatoare pe lampi.... 6H2 isi face si ea foarte bine treaba si se gasesc ieftin inclusiv aici, pe forum.... diferenta intre 6H2 si ECC83 e ca ECC are doua filamente de 6V inseriate, iar varianta sovietica are doua filamente de 6V in paralel. Deci pt. ECC83 alimentezi filamentul la pinul 9 si 4+5 (uniti), la 6H2 alimentezi la 4 si 5, pinul 9 nu se foloseste - sau il legi la masa... Link spre comentariu
blue Postat Februarie 28, 2011 Partajează Postat Februarie 28, 2011 Intradevar EF80 nu poate inlocui direct ECC83, dar de regula este o lampa subestimata fiind ieftina si usor de procurat insa este extrem de robusta si sigura, folosita corect ,ofera suprize placute asa ca eu incurajez utilizarea ei Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2011 Partajează Postat Februarie 28, 2011 EF80 este o pentoda...Si ce pentoda(EF80)...,mai ales ca Va=Vg2=-nu are nici un fel de "greţuri" folosita ca trioda (pe la un Ia0=7-8mA s_ar putea sa_i placa tare mult acestui tub EF80 in etajul de atac EL84/6P14P,adica sa am in anod/EF80 un 9k1-10k/1W-2W iar tensiunea la anod de cca 120V-140V dintr_o "bara" de +190-210V...,EF80 fiind o lampa foarte "nervoasa" nu mai are nevoie de multe zeci-sute-kilo-ohmi la anod , ca sa vezi ce "frumos" se va comporta acest EF80 ca atac EL84-SE ,EL84 in aceasta situatie admitind chiar un CFB_elegant care va imbunatati substantial raspunsul dat de amplificator pentru frecvente joase , ar deveni o ARITMA_tunată/ ,ar mai merge chiar si o reactie anod-anod/ ca sa fie "tacîmul complet" ,desigur fară NFB global_ă ). Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 1, 2011 Partajează Postat Martie 1, 2011 Mare dreptate are ,cand vad propuneri asa de frumoase si decente si mai ales realizabile mai ca-mi vine sa nu renunt la acest forum.In spiritul ideii lui propun si eu un amplificator pe care l-am realizat printre primele mele montaje electronice si pentru care garantez un sunet neasteptat de frumos,bineinteles ca iar o sa spun ca DEPINDE in mare proportie de OT-ul realizat,trebuie o sectiune a miezului de cel putin 10-12cmp (!!!),in rest cred ca se poate realiza in maxim o zi (macar de proba!). Dupa ce se va realiza acest montaj se poate trece si la fineturile recomandate de pe schema existenta.Prin modificarea rezistentei din katodul finalei (adica la 270R) se poate monta si un EL84 sau 6P14P. Link spre comentariu
carageae Postat Martie 1, 2011 Partajează Postat Martie 1, 2011 Aproape ca amplificatorul d-lui Lazaroiu imi da o alta idee...se poate folosi la intrare si ECF80 sau 6F1P rusesc - cu cate un etaj trioda la intrare se poate mari sensibilitatea amplificatorului. In felul asta ar putea fi valorificate lampile 6F1P pe care le gasim relativ usor - cel putin in Temp6 parca erau doua bucati...Ramane de vazut daca pentoda din ECF80 e identica sau asemanatoare cu simpla pentoda EF80...poate verifica cineva mai repede, eu nu am timp acum. Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 1, 2011 Partajează Postat Martie 1, 2011 Aproape ca amplificatorul d-lui Lazaroiu imi da o alta idee...se poate folosi la intrare si ECF80 sau 6F1P rusesc - cu cate un etaj trioda la intrare se poate mari sensibilitatea amplificatorului. In felul asta ar putea fi valorificate lampile 6F1P pe care le gasim relativ usor - cel putin in Temp6 parca erau doua bucati...Ramane de vazut daca pentoda din ECF80 e identica sau asemanatoare cu simpla pentoda EF80...poate verifica cineva mai repede, eu nu am timp acum.ECF80trioda:u(miu)=20S=5mA/VPentoda:u(miu)=47S=6,2mA/VEF80pentoda:u(miu)=50S=6,8mA/VECC82trioda:u(miu)=17S=2,2mA/V In principiu ideea este foarte buna,ECF80 (6F1P) se gasesc foarte usor din recuparari si cred ca merita "pusa la munca" in amplificatoare care vor functiona foarte bine. Din datele de mai sus trageti si dv. concluzia. Link spre comentariu
avengers Postat Martie 24, 2011 Partajează Postat Martie 24, 2011 Deoarece mi-a placut la nebunie ideea domnilor valderama si lazaroiu referitoare la ef80.....m-am apucat de construit o "aritma tunata" (imi place cum suna ).numai ca a aparut o mica problema. In schema originala postata de dl. Lazaroiu din pinul 9 pleaca o rezistenta (22k) pana in transformatorul de iesire. In schema originala a Aritmei.....nu prea exista iesiri din secundar. Ca a intelegeti mai bine....am facut un "mix" in paint. Va rog sa-mi spuneti daca gresesc undeva.......si ce fac cu respectiva rezistenta (marcata cu rosu in schema) Link spre comentariu
blue Postat Martie 24, 2011 Partajează Postat Martie 24, 2011 Simplu, rezistorul este folosit pt injectarea unei reactii negative din secundarul transformatorului spre catodul tubului driver, dar este foarte importanta fazarea corecta a acestei infasurari ,in caz contrar poate aparea o oscilatie destul de periculoasa Link spre comentariu
avengers Postat Martie 25, 2011 Partajează Postat Martie 25, 2011 Am inteles ca rezistorul cu pricina este folosit pt injectarea unei reactii negative dar nu stiu unde sa-l leg. deci.......daca am inteles bine......il leg la infasurarea secundara a transformatorului de iesire???? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 25, 2011 Partajează Postat Martie 25, 2011 Rezistorul se leaga la secundarul transformatorului de iesire, la firul "cald" adica cel care nu e conectat la masa. Fazarea corecta se poate face inversand firele primarului (daca este nevoie). Oricum, eu nu as conecta celalalt capat al rezistorului de reactie direct in catodul tubului pentru ca reactia negativa ar putea fi prea puternica. Rezistorul din catod l-as compune din doua bucati legate in serie de ex. 1k5 + 680 ohmi iar rez de reactie l-as conecta intre ele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum