nooob64 Postat Iunie 7, 2009 Partajează Postat Iunie 7, 2009 Inainte sa ma "arunc" la o ARITMA am primit o oferta de la un tip care a zis ca imi aduce EL84 nou noute dar la un pret de 10 EURO Inainte sa deschid topic "in Cumparari" , se merita sa dau atitia bani pe aceasta lampa ? Imi pare rau daca acest post nu prea isi are rostul dar sunt incepator in de'ale tuburilor Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iunie 7, 2009 Partajează Postat Iunie 7, 2009 Mai bine folosesti 6P14P ca sunt acelasi lucru, sunt foarte fiabile si se gasesc aici pe forum la un pret mai mic. Eu am facut o varianta asemanatoare cu Aritma dar de putere mai mare. Am folosit doua tuburi 6P14P in paralel la etajul final si ECC85 in preamplificare. Parerea mea e ca ai nevoie macar de 8...9w putere pe canal chiar si pt o camera obisnuita. Link spre comentariu
nooob64 Postat Iunie 7, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2009 Imi sunt de ajuns 6W , detin difuzoare in incinta bas reflex daca nu ma insel si cu un amplif de 10 w se aude si prea tare insa tot nu stiu ce gen de lampi sa aleg ... mai sunt si cele NOS(New Old Stock) care am vazut ca sunt mai scumpe ...In lista mea figureaza doar 2xEL84(6P14P) si 1x6N2P as dori un sfat ce "marca"(nu stiu cum sa o numesc) ar fii buna pt un amplif "durabil".Acel EL84 la 10 EURO e varianta Sovtek EL84 ...sovietic m-am uitat si e la 9.6 EURO la nemti M-ar interesa si schema ta Link spre comentariu
Kosmin Postat Iunie 7, 2009 Partajează Postat Iunie 7, 2009 Daca vrei aritma neaparat poti incerca cu tuburile rusesti 6p14p reflector si 6n2p voskhod ca asa a avut si aleks pe aritma lui si vezi cum suna, mai asculti si alte amplifuri si pe urma incerci ceva tuburi mai scumpe....oricum daca nu ai incinte cu spl >92-93 nu o sa observi diferente majore intre tuburi si chiar si asa depinde si de ureche, de sursa de semnal, etc...Sovtek mi se pare ca sunt tot 6p14p reflector dar cu alt nume inscris pe ele fiindca erau pt export si sunt marcate el84, daca o sa cauti ceva poze, la rezolutie mai mare, ale ambelor tipuri vei observa ca seamana izbitor, chiar si cu el84 EH (adica Electro-Harmonix) din ziua de azi. Oricum la pretul ala de la nemti mai adauga si transportul pana in Ro si o sa vezi ca o sa te coste aproape dublu daca iti cumperi doar tuburile pt o aritma. Link spre comentariu
VTP Postat Iunie 7, 2009 Partajează Postat Iunie 7, 2009 Eu am facut o varianta asemanatoare cu Aritma dar de putere mai mare. Am folosit doua tuburi 6P14P in paralel la etajul final si ECC85 in preamplificare. Parerea mea e ca ai nevoie macar de 8...9w putere pe canal chiar si pt o camera obisnuita.Am doua amendamente la cele de mai sus, si sunt cu caracter general:- chiar pentru o camera de 18-22 mp, o putere de 2-3 W/c. este suficienta, DACA incintele au un SPL mare ( > 92-93 dB/W/m). In plus, un SPL mare asigura o auditie f.detaliata si o imagine stereo (soundstage) care nu poate fi obtinuta usor cu incinte slabute.- este adevarat ca se utilizeaza frecvent marirea puterii de iesire prin punerea in paralel a tuburilor sau a tranzistoarelor. Un lucru trebuie retinut: orice imperechiere, oricat de buna a componentelor NU ASIGURA identitatea parametrilor. De aceea, mai ales pentru cei cu mari pretentii asupra sunetului, NU SE RECOMANDA aceasta solutie! De la un SE cu un tub, mai bine setrece la PP, decat la tuburi in paralel!Tuburile imperechiate raman "imperechiate" o scurta perioada de timp dupa ce sunt utilizate curent. Uzura este inegala, chiar la tuburi din aceiasi serie de fabricatie. Link spre comentariu
nooob64 Postat Iunie 7, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2009 Eu as dori un amplificator cit mai usor de construit (imi ajung max 10W , m'am saturat de TDA'uri ) ... iar pretul nu as vrea sa treaca de 100 lei la piesele de baza iar ARITMA mi sa parut cel mai satisfacator ... iar daca as stii ca se merita , as da si 10 euro pe Sovtek EL84 pe care le pot primii noi,doar ca sunt cu totul nedumerit ...sa le cumpar noi si scumpe sau "putin utilizate" si mai ieftine , aparatul tin sa il folosesc destul de des ... Link spre comentariu
89-CEC Postat Iunie 7, 2009 Partajează Postat Iunie 7, 2009 Eu as dori un amplificator cit mai usor de construit (imi ajung max 10W , m'am saturat de TDA'uri ) ... iar pretul nu as vrea sa treaca de 100 lei la piesele de baza iar ARITMA mi sa parut cel mai satisfacator ... iar daca as stii ca se merita , as da si 10 euro pe Sovtek EL84 pe care le pot primii noi,doar ca sunt cu totul nedumerit ...sa le cumpar noi si scumpe sau "putin utilizate" si mai ieftine , aparatul tin sa il folosesc destul de des ...Recomand cu incredere acest amplificator.A fost primul meu amplificator cu tuburi realizat.Varianta aleasa a fost ef80+el84 si pot sa spun ca se aude extraordinar de frumos.O mare parte a calitatii unui amplificator cu tuburi o da transformatorul de iesire si mai putin marca sau varsta tubului. Cred ca acest lucru il pot confirma si "greii" acestei rubrici,carora le sunt recunoscator pentru ajutorul acordat .Cu respect Catalin ! Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iunie 7, 2009 Partajează Postat Iunie 7, 2009 Eu as dori un amplificator cit mai usor de construit (imi ajung max 10W , m'am saturat de TDA'uri ) ... iar pretul nu as vrea sa treaca de 100 lei la piesele de baza iar ARITMA mi sa parut cel mai satisfacator ... iar daca as stii ca se merita , as da si 10 euro pe Sovtek EL84 pe care le pot primii noi,doar ca sunt cu totul nedumerit ...sa le cumpar noi si scumpe sau "putin utilizate" si mai ieftine , aparatul tin sa il folosesc destul de des ...Din pacate tuburile se uzeaza , nu ca tranzistorii , asa ca optiunea de a cumpara tuburi folosite nu e prea buna . Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iunie 8, 2009 Partajează Postat Iunie 8, 2009 Imi sunt de ajuns 6W , detin difuzoare in incinta bas reflex daca nu ma insel si cu un amplif de 10 w se aude si prea tare insa tot nu stiu ce gen de lampi sa aleg ... mai sunt si cele NOS(New Old Stock) care am vazut ca sunt mai scumpe ...In lista mea figureaza doar 2xEL84(6P14P) si 1x6N2P as dori un sfat ce "marca"(nu stiu cum sa o numesc) ar fii buna pt un amplif "durabil".Acel EL84 la 10 EURO e varianta Sovtek EL84 ...sovietic m-am uitat si e la 9.6 EURO la nemti M-ar interesa si schema ta Hai sa lamurim cateva aspecte legate de putere. E adevarat, 6W reali ar fi prea de ajuns pt auditii normale intr-o camera de locuit. Daca mai faci cate un chef din cand in cand, nu prea dar asta e alta poveste. Problema e ca de la Aritma nu o sa obtii niciodata 6W audibili deoarece: 1. Puterea sinusoidala obtinuta IN CIRCUITUL ANODIC se calculeaza astfel: -puterea disipata anodic este Pda= Ua x Ia la EL84 de ex Pda=250V x 48mA= 12W; -puterea sinusoidala (audio) ce se obtine in anod la modulatie maxima a curentului anodic este Psin = 0.709 Ua x 0.709Ia adica 0.5 x Pda in cazul nostru 6W, DAR: 2. Distorsiunile sunt ff mari in zona modulatiei maxime practic nu se poate asculta muzica 3. Puterea sin obtinuta IN SECUNDARUL trafului de iesire este intotdeauna mai mica deoarece traful are pierderi. Puterea variaza in limite largi in functie de traful folosit. Daca folosesti un traf dedicat, de vreo 10...15cmp cu 2400sp de 0.3 in primar si vreo 98 sp 0.6 in secundar cu 3 secundare paralel, te mai apropii de adevar adica obtii cam 5w audio cu distorsiuni acceptabile. Dar daca folosesti trafuri de cadre sau alte bazdaganii nu obtii mai mult de 2w si o banda de frecv proasta. Intr-adevar s-a trecut pragul psihologic de 6W la EL84 (valderama a facut-o) dar doar cu titlu demonstrativ si in conditii speciale. Cam asa stau lucrurile, am considerat ca tre' sa fii in cunostiinta de cauza inainte sa te apuci de lucru, ca sa obtii rezultate optime. Sa auzim de bine! Link spre comentariu
nooob64 Postat Iunie 8, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 8, 2009 Buna , am mai postat un subiect legat de ARITMA insa acum a o problema cu transformatoarele de iesite .Am vazut ca se pot utiliza si transformatoare coboritoare de tensiune de la 220V -> 9V carora li se creeaza intrefier(se scot tolele si se pun E-urile deoparte si I-urile deoparte, intre ele lasanduse intrefierul: o foaie de hartie); eu nu stiu ce transformator sa folosesc , mai exact dimensiunile sale , curentul debitat in secundar (cum introduc acel intrefier)Nu detin nici un transformator de iesire plus nu am posibilitatea sa imi obinez unul .. de aici am ajuns la varianta cu traf de 9V :cry: Mentionez ca pentru alimentare voi folosii transformatorul de la un Temp 6. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 8, 2009 Partajează Postat Iunie 8, 2009 cauta doua trafuri de iesire din aparatele de radio care au lampa finala EL84 sau 6P14Psau ia legatura cu Djdog de pe forum Link spre comentariu
nooob64 Postat Iunie 8, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 8, 2009 Imi e iposibil sa dau in jur de 150 lei pe transformatoare icon_hang ....eu vreau sa stiu daca a incercat cineva cu traf coboritor de la 220v->9v cu intrefier. Transformator de iesire pt EL84 nu am gasit. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iunie 8, 2009 Partajează Postat Iunie 8, 2009 Este o mare prostie sa folosesti trafuri de retea sau de cadre pe post de trafuri de iesire, o sa obtii o putere foarte mica, o banda de frecvente extrem de proasta si lipsa totala de bass Mai bine suna TDA-ul. Vezi ca am dat explicatiile necesare vis-a-vis de problema asta in celalalt topic pe care l-ai deschis "inainte sa ma arunc la o Aritma". Datele trafului de iesire cel mai potrivit: miez 10...15cmp, primar 2400 spire CuEm 0.3mm secundar 98spire CuEm 0.6mm 3 sectiuni secundare legate in paralel si tole E20. Fara intrefier! Daca vrei sa sune bine. Daca vrei sa folosesti lampi doar de dragul lor, foloseste trafuri de retea. Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 8, 2009 Partajează Postat Iunie 8, 2009 Ei, na, exagerezi, e si normal, tu esti cunoscator, deci vrei tot ce se poate, dar si Alex din Iasi, care a facut prima Aritma, a folosit trafuri de "Rubin", si de auzit se aude mult mai bine ca "TDA-ul", te asigur. Plus ca niste trafuri "adevarate", vor aduce cu sine alta problema-brumul-la volum mic, deoarece amplificatorul poate cobora in regiunea joaselor(50 Hz)...desigur, problema e rezolvabila, dar nu gratis. Link spre comentariu
Dj_Dog Postat Iunie 8, 2009 Partajează Postat Iunie 8, 2009 Imi e iposibil sa dau in jur de 150 lei pe transformatoare icon_hang ....eu vreau sa stiu daca a incercat cineva cu traf coboritor de la 220v->9v cu intrefier. Transformator de iesire pt EL84 nu am gasit.trafurile de iesire pt pp cu el84/ 6p14p sunt cele mai ieftine din oferta mea de trafuri de iesiredaca vrei sa vorbim contacteaza-ma pe privat@+_Florin_+ : totusi nu exagerezi cu datele trafului??? "miez 10...15cmp, primar 2400 spire CuEm 0.3mm secundar 98spire CuEm 0.6mm" avem de a face cu 6p14p nu cu un kt88 sau un gu50 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum