blue Postat Iulie 4, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2009 Este clar ca zero volt in anod blocheaza componenta continua si moduleaza transformatorul doar cu c.a. schema este perfect functionala , este chiar principiul de functionate al OTL-lor cu alimentare simetrica gen SEPP Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 4, 2009 Partajează Postat Iulie 4, 2009 ... Hai sa modific putin schema originala , ca sa nu va mai bateti capul cu incarcatul si descarcatul condensatorului , in loc de o sursa de alimentare sunt doua simetrice , acum e 0V pe iesire si nu mai trebuie acel condensator de cuplaj. La tranzistoare e mult folosita schema , Clasa A cu sursa de curent fara condensator de iesire . E clar ca pe anod e tensiune alternativa centrata pe zero ( ca sa nu mai ai ce comenta ) ? E ceva diferit in principiu fata de cazul in care e pus condensatorul ? TOTAL DIFERIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!Daca treci la tensiune de alimentare diferentiala se chimba povestea NU SA DISCUTAT ACEASTA VARANTA PINA ACUM toate discutiile de pina acum sau facut pt tensiune monopolara,acolo ai emis toate aberatiile posibile !Din tensiune de alimentare monopolara numai asa cum am prezentat in pagina anterioara se poate obtine tensiune alternativa in anod(anozi)cu schimbare de polaritate. Exemplu de ce inseamna tensiune alternativa si unde se formeaza.In graficul de sus SINUSUL ARE NUMAI VALORI POZITIVE in raport cu masa(avem numai o variatie a tensiuni din anod sinusoidala,dar pozitiva tot timpul in raport cu masa) ,in graficul de jos SINUSUL ARE ATIT VALORI POZITIVE CIT SI NEGATIVE IN RAPORT CU MASA(avem aceasi variatie sinusoidala dar vectori de tensiune sint atit pozitivi cit si negativi). Acum sa vedem ce mai au de spus asa zisi GICA-CONTRA ?!. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 4, 2009 Partajează Postat Iulie 4, 2009 Mai lasaneeeeee , tractoristule . Tensiunea alternativa si deci curentul alternativ ( ca si cel continuu bineinteles ) are nevoie de un circuit inchis ca sa existe ( e o miscare a electronilor pe un contur inchis ) - unde vezi tu un circuit inchis acolo unde ai desenat ? Tocmai ca trece prin condensator si se inchide prin lampa . Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 4, 2009 Partajează Postat Iulie 4, 2009 Mai lasaneeeeee , tractoristule ... .Ce pot sa raspund in aceasta situatie ?!:In anod si situatia prezentata mai sus(de mine) NU EXISTA TENSIUNE ALTERNATIVA !!!! indiferent pe unde se inchide circuitul !. Trebuie sa ma jignesti !,in lipsa argumentelor !se vede ce educatie ai si cita prostie te defineste !.Nu esti capabil sa faci o schita ceva !Uitate cum ai desenat pe paginile anterioare cu mina ta !(se cunoaste ce experienta ai !!!, din schita personala prezentata ! care te reprezinta intru totul),ca la gradinita mai rau , atita poti !,eu ce sa iti fac ?!. Link spre comentariu
Kosmin Postat Iulie 4, 2009 Partajează Postat Iulie 4, 2009 eu ce sa iti fac ?!.eu zic sa-l lasi in pace,desigur e valabil si pt depanator sa inceteze cu jignirile ca nu isi au locul pe forum!sper ca m-am facut inteles......altfel topic closed! Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 4, 2009 Partajează Postat Iulie 4, 2009 Depanatoru, tensiune alternativ? este o tensiune care implic? schimbare de polaritate. Dac? are ?i component? continu?, nu mai e alternativ? ci pulsatorie. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 4, 2009 Partajează Postat Iulie 4, 2009 Vai de mine , si ai ceva formule pentru tensiunea pulsatorie ? Sau calculezi circuitul pentru curent alternativ si apoi pentru curent continuu si suprapui efectele ? Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 4, 2009 Partajează Postat Iulie 4, 2009 De ce nu vrei s? în?elegi c? sursa de curent constant va debita acela?i curent indiferent de ce îi dai tu în gril?? Doar tensiunea pe anod variaz? ?i doar dac? ai sarcin?. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 4, 2009 Partajează Postat Iulie 4, 2009 Si curentul alternativ ce trece prin sarcina pe unde se inchide ? Prin lampa nu , prin sursa de curent nu , prin aer ? Curentul e miscarea electronilor , vrei sa spui ca dupa condensator se misca si inainte stau ? Nonsens . Asa se inchide ca in desen , mai era un desen intr-un link mai sus , cine vrea sa inteleaga bine cine nu sa fie sanatos . Sursa de curent impiedica sa se inchida si prin circuitul mare care contine si sursa de alimentare . Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 4, 2009 Partajează Postat Iulie 4, 2009 Inca un desen in care lampa e inlocuita cu secundarul unui traf - cred ca mai usor de inteles . Tensiunea continua pe bornele secundarului ( l-am considerat cu rezistenta bobinajului 0 ) este 250V data de caderea de tensiune pe rezistenta de 5K . Peste tensiunea asta continua se suprapune tensiunea alternativa a trafului , dar pe traf nu-l intereseaza lucrul asta si genereaza un curent alternativ I = Utraf(10V) / ( 5k + 5k + Xc ) ce se inchide prin bobinaj , condensator + cele doua rezistente de 5K . Am bagat in formula si reactanta condensatorului la frecventa de 50Hz , dar poate fi neglijata daca capacitatea e destul de mare . Ce poate fi asa de complicat de inteles ca sa necesite atatea pagini de explicatii ? Faptul ca lampa e o sursa de tensiune mai complicata , nu genereaza putere singura , se foloseste de tensiunea sursei de alimentare , e sursa de tensiune comandata si are rezistenta interna Ri care se modifica dupa semnal ? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 5, 2009 Partajează Postat Iulie 5, 2009 Ca sa fie si mai clar am desenat lampa ca o rezistenta Ri variabila si iata cum circula curentii Alternanta pozitiva a semnalului de intrare - Ri scade ( lampa se deschide ) si asta face sa se descarce condensatorul prin lampa adaugand curentul i la curentul sursei de curent I . Curentul prin lampa I + i . Tensiunea pe anod ajunge 200V-uAlternanta negativa a semnalului de intrare - Ri creste si asta face sa se incarce condensatorul la curentul i din sursa de curent constant , prin lampa mai trecand I - i . Tensiunea pe anod creste la 200V+ui si u sunt valorile instantanee a curentului si tensiunii alternative . Link spre comentariu
blue Postat Iulie 5, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2009 Generatorul de curent constant se poate echivala cu un drossel , in c.a. reactanta lui este foarte mare, exista de altfel asa zisele gyratoare ,adica inductante simulate care pot inlocui in unele cazuri inductanta fizica. Dupa parerea mea in desenul Depanatorului se regasesc doua generatoare, unul de curent, cu rezistenta variabila in regim de c.c si reactanta mare in c.a. iar celalalt generator este de tensiune variabila comandata de Ri al tubului si impreuna formeaza un generator optimizat de tensiune alternativa ,comandat in grila tubului. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 5, 2009 Partajează Postat Iulie 5, 2009 Da , asta ma straduiesc sa explic de la inceput , doar nu degeaba sursa de curent e in locul primarului trafului din etajul clasic SE , in curent continuu sursa de curent are o anumita rezistenta interna ce se poate calcula ( ca si rezistenta bobinajului la traf ) dar in curent alternativ tinde la infinit ( aici e mai bun generatorul de curent fata de traf oricat de mare inductanta ar avea acesta ) . Link spre comentariu
blue Postat Iulie 5, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2009 O realizare practica legata de subiect : Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 5, 2009 Partajează Postat Iulie 5, 2009 Cele doua montaje cu tranzistori din schema nu sunt cu surse de curent constant , schemele sunt de SRPP la care tubul de sus a fost inlocuit cu tranzistor - vezi reactia in c.a. prin condensatorii de 2,2uf presupun . La un etaj SRPP lampa de sus are rol de repetor catodic , nu e sursa de curent constant si nu are rezistenta infinita in c.a . Avantajul sa zicem pentru SRPP - rezistenta de sarcina e mult mai mica ( traf mai simplu ) fata de SE cu sursa de curent constant . Puterea de iesire e mai mare decat in cazul SE . Nu stiu la distorsiuni care e diferenta intre cele doua scheme , probabil etajul SE cu sursa de curent constant e mai bun , nu stiu daca pe net e vreo camparatie facuta intre ele . Link spre comentariu
Postări Recomandate