Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CCS in cazul tuburilor (ccs=constant current source)

blue

Postări Recomandate

Mai omule chestiunea e foarte simpla !!!!,ce avem 400Vcc alimentare si un curent constant tot timpul prin circuit 48mA CU ALTE CUVINTE REZISTENTA DE CONSUM DIN SURSA ESTE DE 8333 DE OHMI PERMANENT SI IN REGIM STATIC SI DINAMIC.Presupunem in repaus Uak=200V(Uak=tensiunea anod-catod) te intreb ce rezistenta echivalenta are lampa anod-catod Rak ??????.I_ti spun eu ,nu ma poti cotrazice !!! Rak=200/0,048=4166 ohmi. luam cazul ca a aparut semnal pe grila de comanda si lampa sa deschis si sa zicem ca mai are la borne nu 200V ci 100V ,adica in acest moment are Rak= 100/0,048=2083 ohmi cit este rezistenta echivalenta Rgcc daca prin intreg circuitul circula 0,048A ,pai iti spun tot eu daca avem 100v in acest moment pe lampa pe tranzistor a ramas diferenta 300V si avind in vedere ca tot cei 0,048A circula ,Rezistenta echivalenta A GCC Rgcc este 300/0,048A=6250 OHMI acum 2083+6250=8333 asta EEEEE!!!,SI LA FEL PT ORICE ALTA SITUATIE !!!!!!!.Acum avem sarcina cuplata la anod prin intermediu unui C spunemi te rog cit ar fi Ri si cit ar trebui sa fie Rs pt transfer de putere maxim !!!!!!!!?????????

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 168
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

64

• blue

19

• mișa

5

• zal

3

Top autori în acest subiect

Tu nu intelegi ca rezistenta aia variabila ce o tot calculezi ( a sursei de curent) e valabila in curent continuu ! Curentul prin circuit ( ce se inchide prin sursa de alimentare ) este tot timpul 48mA - cand rezistenta lampii scade rezistenta sursei creste si invers ca sa fie indeplinita conditia I = 48mA = Ualimentare/( Ri a lampii + Rccs ) . Prin circuitul asta nu circula curent alternativ de audiofrecventa numai 48mA curent continuu , curentul alternativ de audiofrecventa apare numai prin circuitul mai mic lampa + condensator de cuplaj si traf puse in paralel .

Link spre comentariu

Ca sa ramina constant curentul prin circuit,ce trebuie sa faca Rgcc ????????? in regim dinamic avind in vedere ca Rak creste sau scade astfel aparind variatia de tensiune pe iesire,tocmai asta e spilu Rgcc face exact pe dos Rak pt a mentine curentul constant.Ia uitate mai bine si vezi nu cumva Rgcc si Rak sint in paralel si determina Ri(rezistenta interna a etajului), cam ce valoare ar trebui sa aiva Rs pt puterea maxima transferata.

Link spre comentariu

Daca sursa de curent da 48mA curent continuu nu poate exista nici un curent variabil , dinamic sau cum vrei tu , suprapus peste . Curentul asta este 0 pentru ca daca rezistenta Rak scade Rgcc creste si invers ca sa compenseze = variatie zero a curentului , numai tensiunile se modifica , una scade si cealalta creste . E ca si cum pentru variatii sursa de curent constant se comporta ca o rezistenta infinita ( ca pentru rezistenta infinita curentul este 0 ) . Pana nu intelegi lucrul asta de baza degeaba discutam . Rgcc se modifica numai in curent continuu ca sa fie valabila legea lui Ohm , cum am scris mai sus , cand te apuci sa modifici rezistenta Rak , pui alta lampa sau o inlocuiesti cu un potentiometru , si nu ne intereseaza in cazul nostru . Sunt doua lucruri complet diferite . Dar daca nu scrii ecuatiile circuitului si continui sa desenezi sursa de curent ca o rezistenta chioara , nu ai sanse sa intelegi.

Link spre comentariu

Cum sa ramana constanta rezistenta interna a lampii omule ? In functie de semnal se modifica incontinuu . Daca rezistenta nu se modifica nici tensiunea pe ea nu se modifica , e legea lui Ohm .

Link spre comentariu

Ti_am spus ca nu stii sa citesti unde scrie (am spus) ?????? ca ramine constanta rezistenta interna a lampii ??????, am spus tot timpul ca Rak variaza si implicit Rgcc variaza si ea dar invers in raport cu lampa pt a mentine curentul constant !!!!!!!!!!!!!!!!.Slabestema cu legea lui Ohm !!!.

Link spre comentariu

Daca sursa de curent da 48mA curent continuu nu poate exista nici un curent variabil , dinamic sau cum vrei tu , suprapus peste . Curentul asta este 0 pentru ca daca rezistenta Rak scade Rgcc creste si invers ca sa compenseze = variatie zero a curentului , numai tensiunile se modifica , una scade si cealalta creste . E ca si cum pentru variatii sursa de curent constant se comporta ca o rezistenta infinita ( ca pentru rezistenta infinita curentul este 0 )...

In pasajul de mai sus erai aproape de adevar trebuia inlocuit astfel:

1.- inloc de "se comporta ca o rezistenta infinita" se comporta ca o rezistenta variabila pentru a compensa variatia Rak si a mentine curentul prin circuit constant.

2.-" Curentul asta este 0" curentul este 0,048A CONSTANT(tot timpul).VARIATIA CURENTULUI ESTE 0 ASA TRBUIE SPUS.

Link spre comentariu

Totusi sunt si dezavantaje in cazul folosirii sursei de curent ( pe langa complexitatea montajului in sine ) . Tensiunea de alimentare trebuie sa fie dubla , iar puterea disipata pe aceasta sursa de curent este aproximativ egala cu cea disipata de lampa . Pentru un EL84 nu e o problema prea mare , dar de la EL34 in sus incepe sa fie . In plus se introduce inca un condensator in calea de semnal - condensatorul de cuplaj , care trebuie sa fie de buna calitate .

Link spre comentariu

Am testat cateva surse de curent constant , rezultatele pot fi incurajatoare , rejectia brum-ului este foarte buna iar distorsiunile scad semnificativ in regim dinamic, insa este corecta observatia Depanatorului, tensiunea de alimentare ar trebui marita ,cam cu 40% , avantajele ar pt. fi relative...

Link spre comentariu

Nu prea e destul 40% , trebuie marita cu 100% daca vrei aceeasi putere de iesire ca fara CCS . Uite aici , e dublata tensiunea la 600V fata de 300V cat ramane pe anodul tubului , pacat ca nu se gaseste in tara integratul respectiv , ar fi foarte simplu de folosit http://www.pmillett.com/current_source.htm

Motivul pentru care trebuie dublata tensiunea sta in functionarea etajului SE cu sursa de curent , altfel nu se obtine aceeasi excursie de tensiune ca in cazul cu transformator cuplat in anod .

Link spre comentariu

Ai dreptate ,trebuie dublata tensiunea, eu am incercat o sursa cu MJE 350+BU208 aplicata in anodul unui 6H1P (sectiunile legate in paralel) si 20 mA curent programat. Am avut la dispozitie o sursa de 340v asa ca doar nivelul distorsiunilor m-a interesat comparativ cu sarcina rezistiva de 10K, rezultatele sant aprox la fel cu cele din link-ul gasit de tine. As putea incerca si ceva la 50-60mA fiindca SCC rezista pe un radiator mai mare ,dar nu mai are rost , testul gasit de tine este clar, m-ai scutit de ceva munca asa ca i-ti multumesc ! Totusi idea este atragatoare in cazul preamplificatoarelor si se pot testa diverse scheme SCC mai performante

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări