Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CCS in cazul tuburilor (ccs=constant current source)

blue

Postări Recomandate

• Răspunsuri 168
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

64

• blue

19

• mișa

5

• zal

3

Top autori în acest subiect

Practic va fi si mai rau apreciez cca 1,5-2W pe Rs !(o situatie fericita,sa dea domnul sa ma insel !).Daca ar fi fost o solutie o astfel de varianta SE am fi intilnit_o in practica pina la ora asta,parerea mea... nu_i o solutie practica !?.

Link spre comentariu

Coane cele doua asa zise rezistente, rezistenta lampi si cea GCC(generator curent constant) sint in paralel in raport cu Rs prin sursa de alimentare considerata ideala teoretic(rezistenta interna sursa de alimentare=0 ohmi in practica o avea 50-100 ohmi oricum nu influenteaza prea mult teoria),una scade cealalta creste si invers practic Ri a etajului ramine constanta si daca Rgcc=Rak in repaos Ri=(Rgcc+Rak)/2 si in regim dinamic acelasi drac scade Rak creste Rgcc,creste Rak scade Rgcc(pentru a putea ramine curentul constant) fiind in paralel in raport cu sarcina. Ri a etajului ramine neschimbat.Practic avem Rak de 4k si Rgcc tot 4k in paralel in raport cu Rs practic 2k asta inseamna ca pt transfer maxim de putere avem nevoie tot de 2k . Ti se pare altfel ?(spune cum consideri!dar cauta sa fie justificat cit de cit),pot si desena daca vrei ?.

Link spre comentariu

Sursa de curent constant are rezistenta interna infinita ( teoretic ) , practic de ordinul megaohmilor si nu variaza cum zici tu . Asta vede lampa din punct de vedere al curentului alternativ , deci e in paralel o rezistenta de 1Mohm ( sa zicem ) si rezistenta reflectata a trafului ( 5K sa zicem ) , rezultatul e tot 5K . Daca sursa de curent constant ar avea rezistenta mica cum zici , jumatate din puterea audio s-ar pierde pe ea , ce ai rezolvat ? Tocmai de asta nu se poate inlocui cu o rezistenta normala .

Link spre comentariu

Coane cum sa aiva rezistenta infinita daca prin GCC circula 48mA in cazul particular expus de mine si mai apare si o cadere de tensiune de 200V in repaos fa si tu socoteala ce rezistenta echivalenta are !?,prin tub circula acelasi curent 48mA si sa zicem ca avem tot 200v Uak rezistenta echivalenta fiind aceasi ca si la GCC adica 4166 ohmi,poate intelegi.Lasa domnule megaohmi fii atent discutam practic,spunem in acceptiunea ta cit are GCC in repaos raportat la exemplul dat ?.Rezistenta interna a GCC compenseaza invers proportional variatia rezistentei Rak(asa zisa rezistenta variabila in regim dinamic anod-catod)astfel incit curentul prin circuit sa ramina constant,sau altfel spus suma celor doua rezistente(Rak+Rgcc) ramine constanta astfel si curentul prin circuitul anodic sau absorbit de la sursa ramine constant,iar in punctul de inseriere a celor doua Rak si Rgcc(Respectiv anod si colector) apare variatia de tensiune in regim dinamic unde cuplam si Rs de altfel prin condensator pt a elimina componenta CC, astfel sarcina Rs vede cele doua rezistente Rak si Rgcc in paralel prin sursa de alimentare.

Link spre comentariu

Sursa de tensiune are rezistenta interna zero si sursa de curent infinita . Din cauza asta mentine curentul setat ( 48mA de exemplu ) indiferent de sarcina . Poti sa faci scurt peste lampa si tot 48mA trec , nu ? Asta inseamna rezistenta interna infinita . Astea sunt chestii de baza , sunt sigur ca le stii .

Link spre comentariu

Hai ca esti culmea ! daca rezistenta Rgcc ESTE INFINITA CUM DE MAI TRECE CURENT PRIN EA(circuit) ?????????.Daca faci scurt anod-catod sigur , curentul ramine tot 48mA PT CA Rgcc se calibreaza automat si devine dubla in raport cu momentul fara scurt anod-catod sau de repaus(la scurt anod-catod vom avea pt 48mA 8333 OHMI Rgcc cind Ua=400Vcc,altfel nu ar mai circula prin circuit cei 48mA,CARE RAHAT DE REZISTENTA INFINITA ???????!!!!!!!!!).Te_as ruga sa incerci sa nu ma mai jignesti cu expresii de genul citat:"Astea sunt chestii de baza , sunt sigur ca le stii" ca sa nu iti raspund in acelasi ton !daca poti da o explicatie fizica matematica cum vrei fara teorii !!!!!!!!!!!.... a... la .......................................................................................stii ce devii ?!...........................................................penibil...................................................................................................................NU STIU CINE STIE SI CE STIE ?.GENERATORUL DE CURENT CONSTANT POATE FI PRIVIT CA UN STABILIZATOR ORDINAR CU SARCINA IN EMITOR PRIN CARE CIRCULA CURENT SI ACEST CURENT RAMINE CONSTANT DEOARECE SARCINA DIN EMITOR NU VARIAZA CA ATARE SI PRIN COLECTOR CURENTUL ESTE CONSTANT NUMAI CA ACEST CURENT CA SA POATA RAMINE CONTANT INDIFERENT DE SARCINA DIN COLECTOR REZISTENTA ECHIVALENTA COLECTOR EMITOR TREBUIE OBLIGAT SA VARIEZE ATUNCI CIND VARIAZA REZISTENTA(sarcina) DIN COLECTOR.

Link spre comentariu

Penibil esti tu din nou , pentru a nu stiu a cata oara nu cunosti niste chestii de baza . Pentru tensiunea alternativa este infinita rezistenta , tot n-ai inteles ? Cred ca e clar ca daca ar fi o rezistenta de 5K cum susti s-ar pierde jumatate din puterea audio pe ea , ceea ce evident nu se intampla . Ufffff , complicata mai e o sursa de curent :sparge: . Mai mult de atat nu se poate explica decat scriind ecuatiile . Si nu vreau sa incep un curs de "Bazele electrotehnicii " .

Link spre comentariu

Parca aveam exemplul cu scurt anod catod DAT DE TINE si sustineai ca ce ? circula tot cei 48mA POATE IMI SPUI SI MIE CE REZISTENTA ECHIVALENTA ARE GCC ,SI TE ROG SA IMI DAI UN CITAT UNDE AM SPUS EU DE REZISTENTA INTERNA PER ANSAMBLU VARIABILA IN REGIM DINAMIC, BA DIN CONTRA AM ARATAT IN MOD REPETAT CA REZISTENTA INTERNA PER ANSAMBLU RAMINE CONSTANTA ATIT IN REGIM DINAMIC CIT SI STATIC DECI DIN PUNCT DE VEDERE AL TENSIUNI ALTERNATIVE SURSA DE SEMNAL ARE Ri CONSTANT NU VARIAZA Ri ca atunci cind ar avea in loc de GCC o rezistenta chioara,DAR TREBUIE SA INVETI SA INTELEGI CE CITESTI !. CITESTE CU ATENTIE CE AI SCRIS MAI SUS CITATE DIN DEPANATORUL (cu albastru):"Poti sa faci scurt peste lampa si tot 48mA trec , nu ? Asta inseamna rezistenta interna infinita ".

La 48mA REZISTENTA INTERNA INFINITA LA GCC te rid si curcile !!!!!!Ce concluzii bestiale poti sa tragi, mi se face rau de ris.

"Ufffff , complicata mai e o sursa de curent"

Pentru uni da.

" jumatate din puterea audio s-ar pierde pe ea , ce ai rezolvat ?"

Pai intradevar jumatate din putera consumata se pierde pe GCC atit in regim static cit si dinamic pentru exemplul dat.

PS.Poti sa incerci sa o dai cotita cit doresti,ai comiso iar !.

Link spre comentariu

Ia mai citeste tu un pic teoria , scrie si ecuatiile circuitului si mai discutam apoi . Tocmai ca nu se pierde jumatate din puterea audio pe sursa de curent constant , ca daca ar fi asa ar fi egala cu o rezistenta de 5K si nu s-ar mai numi "SURSA DE CURENT CONSTANT " si n-am mai avea motiv sa o folosim . Dar vad ca pentru tine e tot una .Asa ca o intrebare de control , ai vazut ca atunci cand se folosesc surse de curent constant in catodul lampilor se pune in paralel obligatoriu un electrolitic ? Ia incearca sa faci montajul si elimina condensatorul cum iti place sa-l elimini in cazul clasic cu rezistenta . Vei obtine 0 semnal audio stimabile ,eventual ceva paraituri , pentru ca rezistenta in alternativ a sursei de curent este foarte mare ( infinita ) si deci curentul de audiofrecventa va fi oprit .Lampa va consuma 48mA sau cat ii dai in curent continuu si atat . Dar te las pe tine sa experimentezi , poate mai inveti ceva despre sursele de curent constant ...

Link spre comentariu

Nu am ce sa mai citesc in teorie !!!(iti rezerv tie aceasta placere!poti sa scrii si ecuatii personale daca doresti !),Unde ai vazut ca am scris ca se pierde jumatate din puterea audio pe GCC ?Ti_am zis ca citesti una,si intelegi alta.Am sris ca pentru transferul maxim de putere Rs trebuie sa fie egal cu Ri si in acest caz jumatate din putere se va descarca pe Ri si cealalta jumatate pe Rs. Ri fiind compusa din Rgcc si Rak si constanta atit in regim static sau dinamic.Am spus jumatate din putera consumata se pierde pe GCC atit in regim static cit si dinamic pentru exemplul dat.Am spus ca in regim static Rgcc are 4166 ohmi in regim dinamic am spus ca variaza invers proportional cu Rak astfel Rak+Rgcc=constant=8333 ohmi cazul particular dat ca exemplu de tine Rak=0 ohmi rezulta Rgcc=8333 ohmi suma lor ramine 8333+0=8333 constanta.La fel si sus daca Rak=8333 ohmi Rgcc=0 ohmi cind lampa tinde sa se blocheze mai mult generatorul de curent constant e pierdut(nu isi mai poate face treaba )asa ca dinamic pina la limitare Rgcc poate varia in plaja 0-8k333 si Rak tot 0-8k333 dar cele doua variaza asa cum am spus defazat, creste una cu o valoare scade cealalta aceasi valoare.Ce nu pricepi esti TURC ?.

Eu caut sa ma port frumos cu tine si iti explic !Dar tu gica contra incepi sa ma jignesti primu, ma trimeti sa citesc teorii ,eu ce dracu sa mai fac ? sa te felicit ?!I_ti dau peste nas ca tu o cauti !Parca eram in anod am facut eu vorbire de catod iar incerci sa te scoti ?In situatia in care ne aflam in catod rezistenta nu devine infinita atit ca nu se poate modula curentul prin tub fara condensator, GCC urmareste in colector aduna sau scade dupa caz la tensiunea pe care o are in repaus in colector tensiunea grlei astfel nu se produce o variatie a potentialului grilei in raport cu catodul in regim dinamic si ca atare nu se poate comanda tubul fara existenta condensatorului din catod.

Daca esti obraznic si faci in continuare trimeteri cu dute si invata si alte chestii de gen ma obligi sa iti raspund de aceasi maniera sau mai rau !.

Link spre comentariu

Hai sa o luam asa mai "babeste " : sursa de curent constant da 48mA , lampii i se modifica rezistenta interna in functie de semnal , asta genereaza o tensiune variabila pe lampa U = 48mA x Ri ( in jurul la 200V static sa zicem ) . In paralel cu lampa e cuplat prin condensator traful , el culege aceasta tensiune de audiofrecventa . Unde vezi tu ca intra aici asazisa rezistenta a sursei de curent . Nu conteaza ( ca si cum ar fi infinita ) .

Acum sa zicem ca in loc de sursa de curent e o rezistenta de 5K , care static sa zicem ca face sa treaca un curent tot de 48mA . Cand variaza rezistenta interna a lampii variaza si curentul prin circuit ( conform legii lui Ohm prin rezistentele inseriate de 5K + rezistenta interna a lampii ) - in cazul cu sursa de curent constant curentul nu poate varia . Deci apare o tensiune variabila audio care se imparte in cazul asta pe rezistenta de 5K si pe rezistenta interna a lampii . Numai o parte mai e tensiune audio utila , restul se pierde pe rezistenta de 5k .

Deci de asta se foloseste sursa de curent . Iar in cazul cu sursa de curent fireste ca rezistenta de sarcina optima ramane 5K pe cand in cazul celalalt ar trebui dublate ca in paralel sa dea 5k , uite ca pe asta nu am observat-o mai inainte , nici macar nu ai spus bine ca ar fi jumatate , din contra ar trebui traf de 10k :bataie

Foarte clar este numai daca scrii ecuatiile circuitului , ceea ce eu n-am chef . Daca m-ai inteles cat de cat e bine , daca nu asta e , eu nu mai insist .

Link spre comentariu

Ce facem pentru trasfer maxim de putere punem traf cu impedanta dubla fata de Ri sursa ?????!!!!!! la 5k Ri pui traf de 10k(impedanta)Rs pt transfer de putere maxim sau ce vrei sa spui !!!!!??????.

pt transfer de putere maxim Rs=Ri.Consider ca am explicat destul de clar pt cine poate intelege.In cazul cu GCC IN ANOD etajul privit ca sursa Ri = constant.

Link spre comentariu

Pai daca ar veni in paralel cu inca o rezistenta ( asazisa rezistenta sursei de curent ) , nu asa ar trebui ? Daca EL84 are nevoie de 5K pentru transfer maxim , noi avem 2 rezistente in paralel , nu trebuie sa aiba cate 10K ? Bineinteles ca jumatate din putere s-ar pierdeAcum sa nu cumva sa susti ca vin inseriate , numai atunci 2k5+2k5 = 5k dar pentru lampa nu conteaza ca una e spre plus si cealalta spre masa , tot in paralel vin legate .

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări