RockDok Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Daca SEPP inseamna ce am atasat atunci chiar ma gindesc sa fac asa ceva.Presupun ca varianta cu un generator de curent (V1.jpg) implica imperecherea tuburiloriar la cea cu doua generatoare de curent (V2.jpg) trebuie utilizat un condensator nepolarizatde capacitate mare intre cei doi catozi. Link spre comentariu
RockDok Postat Iunie 19, 2009 Partajează Postat Iunie 19, 2009 Scuze pentru greseala, condensatorul de pe intrare trebuie sa fie evident inainte de rezistenta de polarizare a grilei. Link spre comentariu
danzup Postat Iunie 19, 2009 Partajează Postat Iunie 19, 2009 Daca SEPP inseamna ce am atasat atunci chiar ma gindesc sa fac asa ceva.Presupun ca varianta cu un generator de curent (V1.jpg) implica imperecherea tuburiloriar la cea cu doua generatoare de curent (V2.jpg) trebuie utilizat un condensator nepolarizatde capacitate mare intre cei doi catozi.NU !SEPP inseamna asta : Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 20, 2009 Partajează Postat Iunie 20, 2009 Un preu bun pt diverse Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 23, 2009 Partajează Postat Iunie 23, 2009 Uite schema finala si cablajul testate astazi.Inping cu acest montaj doua feturi de putere(doar doua feturi in configuratie de repetor,canal P respectiv canal N) si obtin 15W-20W/8 ohmi in functie de nivelul semnalului pe intrare.Comportamentul este perfect chiar pe semnal dreptunghiular in plaja 10Hz-20Khz(pe sinus nemaivorbind). Link spre comentariu
blue Postat Iunie 24, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2009 Ai incercat sa inlocuiesti sursa de curent constant cu o rezistenta ? Ar fi interesant de masurat diferentele de raspuns a preamplificatorului... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 24, 2009 Partajează Postat Iunie 24, 2009 Ai incercat sa inlocuiesti sursa de curent constant cu o rezistenta ? Ar fi interesant de masurat diferentele de raspuns a preamplificatorului...Da,la acelasi curent si potential in anod cu rezistenta cistigul se reduce la jumatate in schimb este ceva mai linear(si normal cistigul fiind mai mic) necesitind o compensare in catod(pt diminuarea nelinearitati pe la 50Khz)de zece ori mai mica cca 22nF,mentionez ca testele de raspuns in fregventa superioara au avut in vedere atit semnal dreptunghiular cit si sinus.Acum asa cum este(cu generator de curent)raspunsul este perfect linear in banda 10Hz-30KHz , in versiunea cu rezistenta in anod si 22nF in catod raspunsul este linear in banda 10Hz-200KHz pe la 50Khz si semnal dreptunghiular inceputul palierului superior mentininduse perfect,atit ca are un cistig mai mic(cca 7-8 ori).Trimeterile fac vorbire de 10Hz(nimic mai jos pt ca nu am generator cu fregventa mai scazuta).Practic in versiunea CC lampa este obligata sa lucreze numai in tensiune curentul fiind relativ constant,sarcina avind si ea valoare variabila(privita ca rezistenta) in regim dinamic,atunci cind lampa se deschide tranzistorul CE se blocheaza (pt a mentine curentul constant),cind lampa se blocheaza tranzistorul CE se deschide (pt a mentine curentul constant),practic sarcina din anod in acest caz variaza din pct de vedere rezistiv invers proportional cu lampa astfel cistigul in tensiune devenind dublu.Tranzistorul are si el o pondere in cistigul de tensiune.Cam asta ar fi in linii mari, cine vrea mai multe detalii mai intreaba.PS.Am facut acest montaj pt simplul fapt ca postul a incepu cu o intrebare a lui blue citat:"Sunt curios daca cineva a incercat CCS (sursa de curent constant) in anod".la a doua parte a intrebari raspunsul practic necesita ceva mai mult timp investit. Link spre comentariu
blue Postat Iunie 24, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2009 Impendanta CCS teoretic este foarte mare, cred ca am sa testez si eu variante cu tranzistori bipolari si FET-uri. Intradevar ,Valderama am observat si eu marirea castigului, acest lucru poate sa imbunatateasca raportul S/N , chiar in cazul unui SE este posibil ca tubului final sa aibe in anod un CCS iar sarcina sa fie un transformator cuplat cu acesta prin condensator ( nu mai este nevoie de intrefier) Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 24, 2009 Partajează Postat Iunie 24, 2009 Impendanta CCS teoretic este foarte mare, cred ca am sa testez si eu variante cu tranzistori bipolari si FET-uri. Intradevar ,Valderama am observat si eu marirea castigului, acest lucru poate sa imbunatateasca raportul S/N , chiar in cazul unui SE este posibil ca tubului final sa aibe in anod un CCS iar sarcina sa fie un transformator cuplat cu acesta prin condensator ( nu mai este nevoie de intrefier)Problema in situatia descrisa de tine ar sta cam asa d.p.m.d.v.:1.-Trebuie sa avem o tensiune anod catod sensibil egala cu tensiunea CE(SD cazul FET)a cc ca sa putem obtine o excursie maxima si simetrica in tensiune.2.-Impedanta primarului ar trebui sa fie 1/2 impedanta CC pt transferul maxim de putere,adica etajul final SE cu CC in anod privit ca sursa ar avea Ri Rezistenta aparenta a CC si rezistenta aparenta Anod-Catod a lampi puse in paralel prin intermediul sursei de alimentare(care consideram ca are o rezistenta neglijabila pt cazul teoretic). Eu as face asa: un etaj final SE cu EL84 alimentat cu 400Vcc as lasa prin generator circa 48mA si as potrivi rezistenta din catod EL84 astfel incit sa am in anod un potential de cca 205V in repaos(avind in vedere ca si pe Rcatod vor fi cca 7-8V),astfel excursia de tensiune ar deveni simetrica,bineinteles pe G2 EL84 mas limita la cca 200-220V.Ri ar trebui sa fie in acest caz 4100 ohmi/2 adica traful ar trebui sa aiva in primar o impedanta de 2050 ohmi pt transferul maxim de putere,precizez ca este o situatie pur teoretica pe care nu am incercato in practica(Toata asertiunea este o supozitie care poate sa includa si greseli) dar sar putea sa o fac in masura in care voi avea timp.Ar mai trebui avut in vedere ca pe GCC apare o putere disipata de cca 10W in regim static.CE PARERE AI(AVETI in cazul altor interlocutori sau domni) ?.PS.Tot teoretic raspunsul la bass(fregvente joase) ar trebui sa devina usor mai bun. Link spre comentariu
blue Postat Iunie 24, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2009 In linii mari rationamentul m-i se pare corect, posibil imbunatatirea factorului de amortizare (dumping factor) Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 24, 2009 Partajează Postat Iunie 24, 2009 Inseamna ca ramine sa o si facem practic sa vedem ce se intimpla !(dumping factor) cred ca sar putea inbunatati,problema la care am rezerve este puterea obtinuta in aceste conditii ?!.Cert este ca lipsa intrefierului (pe care de altfel nu pot sa il sufar)asa cum bine spui va genera o serie intreaga de avantaje in acest caz.MAI EXISTA SI ALTE PARERI REFERITOARE LA ACEASTA CHESTIUNE ?!. Link spre comentariu
blue Postat Iunie 24, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2009 Teoretic puterea se transfera fara probleme, reactanta condensatorului fiind nesemnificativa in c.a. oricum transformatorul este in paralel cu generatorul de curent al tubului, identic cu legarea serie a acestuia in anod ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 24, 2009 Partajează Postat Iunie 24, 2009 Nu ma intereseaza reactanta condensatorului(o presupun teoretic Xc=0 ohmi),problema este ca excursia de tensiune virf la virf va fi de cca 390Vvv in situatia descrisa de mine, ceea ce inseamna 138Vef cam asta sar gasi in anod in regim dinamic si maxim sinus nelimitat (teoretic).Avind in vedere curentul constant (48mA)ar rezulta o putere de cca 6,636W in anod ca Wo,ca sa o extrag pe sarcina Rs=Ri sa zicem 2K nu ar iesi decit 6,636/2 cca 3,3W(3,3W raminind pe Ri) eu asa vad lucrurile ! sau poate gresesc ?.Astept corectii !.Ce alta combinatie(solutii) vedeti pt exemplul dat ?!.Cred ca ar fi nemaipomenit pt atac finale grele tip GM70 etc. Link spre comentariu
blue Postat Iunie 24, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2009 Practic impendanta optima se poate determina pt max de transfer si min distorsiuni cu un rezistor variabil pe care se citeste tensiunea alternativa din anod. aceasta ar reprezenta impendanta optima a transformatorului, ce zici? Bineinteles rezistorul trebuie sa suporte 20-30w ,dar aceasta este o alta discutie... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 24, 2009 Partajează Postat Iunie 24, 2009 Impedanta optima se popate determina asa cum spui dar transferul maxim de putere este atunci cind Ri=Rs in cazul nostru particular Ri=2k implicit Rs=2k.NU ?!.Din cauza asta spuneam undeva mai sus ca am indoieli asupra puteri obtinute pe Rs. Link spre comentariu
Postări Recomandate