yo9hnf Postat Iunie 5, 2009 Partajează Postat Iunie 5, 2009 Va salut!Are cineva vre-o schema de final in 2m cu tranzistorul 2n3632 sau cu KT920V ?Am o portabila in 2m cu 1W out @7-12V (la alimentare) si caut o schema incercata de final (mor ca nu pot deschide din Ploiesti cu ditamai Jpolul pe casa, R0).Multumesc !Radu DAN YO9HNF Link spre comentariu
BodoRF Postat Iunie 5, 2009 Partajează Postat Iunie 5, 2009 De multe ori am folosit schema si datele bobinelor de la http://www.qsl.net/ok2pid/PA145/pa145.html Deoarece lucrezi in FM poti renunta la polarizarea prin dioda si rezistenta, legi baza la masa printr-un soc RF in paralel cu o rezistenta de cativa zeci de ohmi.Am atasat un document ce explica mai multe lucruri despre stabilitatea in clasa C. Eu as preferea KT920V pt ca lucreaza corect la 12V. 2N3632 scoate ceva numai daca ii dai 24-28V. Puterea 1W este cam mica pt atacul tranzistoarele de mai sus.KT920V are nevoie de 7W ca sa debiteze 20W iar 2n3632 are nevoie de vreo 3W ca sa scoata 9-10W. Am scanat si schema unui amplificator din cartea "Montaje practice RADIO,YO3CO & YO3AVE".L-am facut si pe acesta de multe ori cu diverse tranzistoare.Succes! Link spre comentariu
yo9hnf Postat Iunie 5, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2009 Va multumesc pentru raspuns !Schema cu KT920 o am si eu ....nu am KT925 in schimb.Ar merge totusi sa excit (dupa schema indicata de dvs. )KT920V cu 1W si sa scot 5-6W? Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 5, 2009 Partajează Postat Iunie 5, 2009 Ar merge totusi sa excit (dupa schema indicata de dvs. )KT920V cu 1W si sa scot 5-6W? Din foaia de catalog postata, castigul lui KT920V la 175MHz este de 5dB tipic. Asta inseamna o amplificare in putere de 3.16 ori. Deci, pentru a obtine 6W la iesire, puterea de atac trebuie sa fie in jurul a 6/3.16=1.89W. Probabil ca va trebuie minim 2W atac ca sa scoateti 6W la iesire, presupunand ca adaptarile sunt corect facute atat la intrarea cat si la iesirea tranzistorului. Link spre comentariu
ywar2 Postat Iunie 6, 2009 Partajează Postat Iunie 6, 2009 Salut. Daca te intereseaza un final de RTM te pot ajuta eu. Montajul e de-a gata, nu trebuie decit sa-l adaptezi putin la statie si sa-i pui un senzor PTT. Da-mi de veste daca te intereseaza. Bafta!!! Link spre comentariu
yo9hnf Postat Iunie 6, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2009 to ywar2 : Am primit un modul final de RTM pe care am incercat sa-l pun la transceiver dar nu-mi mai aduc aminte unde m-am poticnit cu el.Detectorul de purtatoare l-am facut foarte simplu cu un npn ordinar , cu bobina releului de comutatie in colector. Multumesc oricum !Imi place mai mult ideea de a face ceva de la zero decat de a modifica. O schema cu 2n3632 / 2n3375 aveti? Link spre comentariu
ywar2 Postat Iunie 8, 2009 Partajează Postat Iunie 8, 2009 Salut. Regret ca nu am dar si eu am construit finalul meu exact dupa cel de la RTM. L-am copiat intocmai si l-am adaptat la carcasa pe care o aveam. Ulterior l-am modificat si ptr SSB si rezultatele au fost ok. Intr-unul din 'almanehele' Tehnium, 82 sau 83 era prezentat un final, de YO7CKQ, citez din memorie, care era construit cu tandemul 3375/3632. Si ala imi pare ca era tot dupa cel de la RTM. Cauta colectia de reviste Tenium, anii 70 si I.Pintilie avea publicate mai multe scheme cu tot cu cablaje. Si revista federatiei a venit cu ceva scheme prin anii 94, deci incearca si Radiocomunicatii si Radioamatorism. Citeva link-uri utile: http://www.asrr.org/index.php?option=co ... &Itemid=63 http://www.netxpert.ro/ http://www.hamradio.ro/default.asp?id=17&mnu=17 Succes!!! Link spre comentariu
BodoRF Postat Iunie 9, 2009 Partajează Postat Iunie 9, 2009 Salut.Am atasat schema amplificatorului liniar din transceiverul Unirea(pozele nu le-am facut eu).Foloseste tranzistoare KT904/907 sau 2N3375/3362.Debiteaza 5W alimentat la 12V. Daca te intereseaza doar FM poti sa-l modifici asa cum am aratat mai sus.73! Link spre comentariu
yo9hnf Postat Iunie 10, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 10, 2009 Va multumesc amandurora !Totusi mi-am cumparat din Ploiesti cu 20 de lei un BLX68 .Nu prea inteleg cum e cu bobinele...L1 este pur si simplu 1/2 de spira? Link spre comentariu
BodoRF Postat Iunie 10, 2009 Partajează Postat Iunie 10, 2009 Este o "linie" din sarma cupru cu diametrul de 1,2mm avand lungimea de 25mm.Trebuie plasata la aproximativ 3mm inaltime fata de cablaj(plan de masa).Este asemanatoare cu un strap.De preferat este cupru argintat, merge totusi sarma emailata. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Iunie 11, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2009 Am inteles. Multumesc ! Nu am CuAg asa ca o sa incerc cu CuEm.In catalogul tranzistorului, intr-un tabel ii sunt prezentati parametrii, dar doar pt CW si 175Mhz.Ar fi diferente in FM? Sa fac cumva bobinele mai mici cu o spira pt 144? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2009 Partajează Postat Iunie 11, 2009 CW sau FM dpdv al tranzistorului este acelasi lucru. Etajul lucreaza in clasa C in mabele cazuri. Link spre comentariu
BodoRF Postat Iunie 11, 2009 Partajează Postat Iunie 11, 2009 Nu cred ca este cazul sa umblii la bobine, totusi poti sa mai adaugi o spira la bobina L4. Vezi la reglaje cum se comporta, daca obtii acordul corect cu condensatoarele trimer inchise la maxim(capacitate maxima) atunci pui in paralel cu ele niste condensatoare de 5-15pF. In timpul reglajelor foloseste o bucata de coaxial de 50 ohmi conectata la o rezistenta de sarcina pur rezistiva.Pe rezistenta legi un detector cu o dioda ca sa monitorizezi puterea.Ideal ar fi fost powermetru.Nu strica sa conectezi si un ampermetru pe bara de alimentare.Ai sa observi ca puterea maxima nu inseamna curent maxim prin tranzistor. Reglajele e bine sa le incepi cu tensiune de alimentare mai redusa, asta daca nu poti sa reduci excitatia data de transceiver.Succes. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Iunie 12, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2009 Va multumesc pentru sfaturi !Mi-am facut cablajul pt amplificator. O problema ar fi ferita binoculara....pot sa o inlocuiesc cu una romaneasca? Nu am dar poate fac rost.Si inca una...condensatorul de trecere.Testele o sa le fac pe sarcina neinductiva industriala si reflectometru ( le imprumut ). Link spre comentariu
BodoRF Postat Iunie 12, 2009 Partajează Postat Iunie 12, 2009 Bobina din baza la masa este un soc de radiofrecventa.Un miez foarte utilizat este VK200.Are forma cilindrica cu 6 gauri prin care se trece sarma.Il poti gasi pe placi vechi de pc, monitoare, tv, etc.Poti folosi fara probleme un soc din 20 spire, CuEm 0.25mm bobinate pe corpul unui rezistor cu pelicula de carbon avand 470 ohmi/0.5W (datele nu sunt critice).Capetele bobinei le legi in paralel cu rezistorul.Condensatoare de trecere gasesti in selectoare tv.Cele din tv alb-negru romanesti erau foarte bune.Totusi se pot folosi si condensatoare ceramice cu terminale scurte.Decuplarea alimentarii e bine sa o faci cu condensatoare de mai multe valori :100p,1nF,100nF.Plusul nu strica sa il treci printr-un soc rf (cateva spire pe o bara de ferita).Daca ai fire lungi de la final pana la sursa de alimentare adauga un condensator de vreo 100uF.Condensatoarele de la iesire sunt cu aer sau teflon.Cele ceramice nu rezista.Lipituri bogate, terminale scurte, decuplari de calitate si totul o sa fie ok. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum