Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

30,4 volti, 0,026 A...

Postări Recomandate

am un transformator cu 5 secundare perfect separate.dac? 4 sunt "acceptabile" (2 de 13,5 vol?i la 260 mA ?i 2 de 18,9 vol?i la 630 mA), al 5-lea, cu caracteristicile din titlu m? încurc?!!!în plus, e un transformator capsulat, deci nici vorb? de rebobinat!!!planul meu ar fi s? folosesc traful astfel:- cele 2 înf??ur?ri de 18,9 în paralel, astfel încât s? am un curent de m?car 1 amper, sau pe aproape... reglabil, bineîn?eles.- cele 2 de 13,5 vor forma o surs? simetric?. reglabile în trepte (aici am de gând s? folosesc tranzistoare ?i zennere, la cea de sus lm317 sau 723 cu un 2n3055 ca tranzistor serie, v?d eu...)- iar înf??urarea de 30 de vol?i voiam s-o folosesc pentru alimentarea unui dvm.precizez c? toate înf??ur?rile sunt separate, adic? 5 înf??ur?ri f?r? nici un fel de prize.m? încurc? planul cu dvm-ul... curentul livrat este foarte mic, tensiunea este mult prea mare fa?? de tensiunea necesar?... a?a încât vin cu întrebarea: este posibil s? fac un pwm/buck/ceva, alimentat cu tensiunea pomenit?, ?i care s? livreze 5-6 vol?i la circa 200 sau 300 de miliamperi??nu sunt deloc sigur c? pot ob?ine o m?rire a curentului pe seama tensiunii, chiar ?i cu un pwm/smps, pentru c? diferen?a între curentul livrat de surs? ?i cea dorit? e destul de mare, deci... cer sfaturi ?i p?reri!!! :jytuiyu mai ales c? un calcul rapid îmi d? puterea aparent? a înf??ur?rii pomenite de 0,75 w... iar puterile cerute de mine sunt de 1 ?i respectiv 1,8 w... lucru care m-ar tenta s?-mi mut topicul la "energie alternativ?"!!! :rade:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

34 de vizualiz?ri ?i nici o reac?ie (pe mitic? nu-l pun la socoteal?)??? :rade: hai, dom'le, e a?a de complicat???sau m?car zice?i ?i voi un "nu se poate", ?i gata... eu nu prea sunt convins c? pot m?ri curentul pe socoteala tensiunii, mai ales c? puterea nu este deloc constant? (minus pierderile aferente) în cele 2 cazuri, ca s? fie viabil? povestea... dar cum nu sunt nici pe departe mare expert în surse în comuta?ie, întreb!!!dar m-ar tenta s? folosesc înf??urarea aia cu un redresor care s? aib? tampon un acumulator de 9 vol?i, s? zicem...asta se mai poate???

Link spre comentariu

normal c? nu... voiam s? alimentez cu tensiunea continu? din înf??urarea aia un oscilator care s? aib? ca sarcin? un mic traf, primarul alimentat de oscilator, secundarul s? ofere cei 5 vol?i 200 mA (sau u?or mai mult, s? compensez c?derea de tensiune pe redresor ?i stabilizator), ?i s? redresez ?i stabilizez tensiunea rezultat? (adic? cel mai simplu mod de a realiza o surs? în comuta?ie).problema este c? nu ?tiu dac? ?ine ra?ionamentul ?i practic, c? teoretic ar fi posibil, în ciuda faptului c? alimentez oscilatorul cu un curent foarte mic... iar tensiunea e cel pu?in dubl? fa?? de valoarea tensiunii folosite de obicei în asemenea cazuri...!!!a? încerca ?i practic, dar nu prea ?tiu cum s? dimensionez oscilatorul (frecven??, putere consumat?) ?i transformatorul "de curent" (num?rul de spire, diametrul conductorilor pentru primar ?i secundar... nu am idee nici dac? ar mai avantajos un transformator cu primar cu priz? median?, deci oscilator cu ie?ire în contratimp, etc... ) care s? livreze tensiunea, ?i mai ales, curentul de care am eu nevoie!!!(am considerat c? folosesc un dvm cu afi?aje cu LED 7 segmente!!! acesta fiind cel mai dezavantajos caz!)s-ar putea ca solu?ia cu acumulator tampon (alimentat direct dintr-un înc?rc?tor alimentat din secundarul ?la) s? fie ?i mai cretin?: cu un a?a de mic curent disponibil, mai mult ca sigur c? acumulatorul o s? fie mai mereu desc?rcat!!!... :jytuiyu plus c? nu vreau s? dep??esc curen?ii maximi livra?i de traf, atât din motive de fiabilitate, cât ?i ca m?sur? "idiot-proof"!!!

Link spre comentariu

Ce te gandesti tu este ca si cum te-ai scarpina cu mana dreapta la urechea stanga = nu merita complicatia chiar daca ar putea functiona . Ori rezista infasurarea aia asa cum e la un curent mai mare , ori gasesti alta solutie , eventual alt traf mai mic care sa alimenteze aparatul de masura .

Link spre comentariu

fie cum zici, chit c? io sunt toma necredinciosu', ?i pân? nu v?d cu ochii mei nu cred.chestia e c? m? cam sictire?te c? am o înf??urare nefolosit?, dar cu caracteristici cretine, ?i s? pun un traf separat... sincer, nu mi se pare prea elegant? solu?ia...dar dac? n-o s? ob?in ce vreau, mai mult ca sigur c? am s? apelez la ea!ai ceva idee unde s? caut am?nunte despre cum a? putea dimensiona a?a ceva???sau m?car ?tie cineva unde anume s? caut??? :jytuiyu btw, traful e unul care e f?cut pentru tehnic? naval?, fabricat de hahn, capsulat la meserie, ?i prin urmare imposibil de desf?cut f?r? s?-l faci mai întâi buc??i.de-asta vreau s?-l folosesc 100%, nu s? mai adaug al 2-lea traf...

Link spre comentariu

Merge Miftirixule, merge ca focul ceea ce vrei tu, numai sa nu ceri mai multa putere decat ai la dispozitie, ca atunci muti intr-adevar topicul la energie alternativa. Din ce ai acolo se pot scoate 5V la 110-130mA, in fct de cat de bun scoti convertorul dpdv al randamentului.Am avut exact aceeasi problema. Am un aparat foto degetal care trage 1.2A la 3.15V, deci 3.78W. Un alimentator original era scump, asa ca am cautat in cutiile cu maimute un alimentator potrivit ca putere. Am gasit unul destul de mic pe care scria 12V la 0.5A, adica 6W. Asa ca am facut un convertor buck care scoate 3.15V din cei 12 ai adaptorului. Merge de prin 2002. Nici nu i-am mai facut cablaj frumos. E pe o placa cu gaurele.CiripP.S. Convertorul e proiectat cu teoria aia pe care "o contrazice" practica. :limb: Pana acum practica nu prea a avut spirit de contradictie. :dans:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări