mecaboy Postat Iunie 3, 2009 Partajează Postat Iunie 3, 2009 Buna ziua.Am citit topicul lui MARLANU,dar nu as vrea sa-l fac o "varza calita" si cu intrebarile mele,dansul inca mai are intrebari la care asteapta un raspuns.Eu fac parte din generatia tranzistoare si smd-uri ;)) asa ca nu am prea multe informatii despre montajele facute cu lampi.Cunosc cateceva dar...vag.Stiu ca cel mai important lucru este alimentarea care de altfel ingreuneaza realizarea montajelor cu lampi.Acuma revenind la problema mea...as vrea sa realizez un amplificator quad si ma gandeam ca cea mai buna solutie pentru preamplificare ar fi un montaj cu lampi.As vrea sa va rog daca doriti sa imi prezentati cateva scheme cu preamplificatoare cu lampi si sa imi dati mai multe detalii despre transformatoarele folosite.Pana acum nu am bobinat nici un transformator si nici nu am tolere dar...nu as da inapoi daca ar trebui sa construiesc unul,atata timp cat gasesc materialele. Intre timp am gasit aceasta http://www.lumeatuburilor.go.ro/Preampl ... /index.htm si as vrea sa va intreb cam care ar fi consturile estimate pentru lampi si transformatoare si de unde le-as putea procura.Din cate am vazut,lampile nu sunt scumpe,injur de 2 lei dar de unde fac rost de transformatoare? Multumesc Link spre comentariu
VTP Postat Iunie 3, 2009 Partajează Postat Iunie 3, 2009 Buna ziua.Am citit topicul lui MARLANU,dar nu as vrea sa-l fac o "varza calita" si cu intrebarile mele,dansul inca mai are intrebari la care asteapta un raspuns.Eu fac parte din generatia tranzistoare si smd-uri ;)) asa ca nu am prea multe informatii despre montajele facute cu lampi.Cunosc cateceva dar...vag.Stiu ca cel mai important lucru este alimentarea care de altfel ingreuneaza realizarea montajelor cu lampi.Acuma revenind la problema mea...as vrea sa realizez un amplificator quad si ma gandeam ca cea mai buna solutie pentru preamplificare ar fi un montaj cu lampi.As vrea sa va rog daca doriti sa imi prezentati cateva scheme cu preamplificatoare cu lampi si sa imi dati mai multe detalii despre transformatoarele folosite.Pana acum nu am bobinat nici un transformator si nici nu am tolere dar...nu as da inapoi daca ar trebui sa construiesc unul,atata timp cat gasesc materialele. Intre timp am gasit aceasta http://www.lumeatuburilor.go.ro/Preampl ... /index.htm si as vrea sa va intreb cam care ar fi consturile estimate pentru lampi si transformatoare si de unde le-as putea procura.Din cate am vazut,lampile nu sunt scumpe,injur de 2 lei dar de unde fac rost de transformatoare? 1 - Alimentarea la tuburi nu e mai complicata decat la tranzistori! Doar ca se lucreaza cu tensiuni care pot fi periculoase! 2 - Nu vad rostul unui pre cu tuburi si a unui final cu tranzistori: ce se castiga cu unul se pierde cu celalalt, si, mai ales, pot apare si probleme de cuplaj care cer putina experienta. 3 - abordeaza o solutie ori V.S. ori S.S. 4 - treci la tuburi cand ai incinte bune, cu rezolutie mare si SPL mare, care te vor convinge asupra superioritatii utilizarii tuburilor si a incintelor cu SPL mare. 5 - pe forum sunt oferte de kituri, pentru inceput! SUCCES! Link spre comentariu
mecaboy Postat Iunie 3, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2009 Deci sa inteleg ca nu are rost sa realizez un preamplificator cu tuburi pentru amplificatorul cu tranzistori?Stiu ca preamplificarea este foarte importanta si am zis ca as putea castiga ceva in fidelitate daca as folosi un astfel de preamplificator.Va multumesc pentru sfaturi,atunci...voi ramane la preamplificare cu tranzistori Link spre comentariu
lorik199 Postat Iunie 3, 2009 Partajează Postat Iunie 3, 2009 eu zic ca are rost, la mine s-a simtit diferenta uite o schema simpla de abordat care am folosit-o si eu download/file.php?id=29807&mode=view trafo m-a ajuns 30 ron (+5 lei sistemul de fixare si 7 lei transportul) am optat pt primar de 225 V , secundar 1 - 6,4V / 900 mA si secundar 2 - 60V / 50 mA lampile nu-s chiar 2 lei , cele care se preteaza cel mai bine in audio ajung cam 10 lei si mai mult eu ca lampa am folosit 6n1p (multumesc inca odata viobio) si 6n6p pt care preturile sunt de 10 respectiv 15 ron te-ar ajunge cam 70-80 ron piesele, cu carcasa cam 100 ron dar eu zic ca merita later edit : acum am vazut ca vroiai sa folosesti 6j1p da, de aceea o gasesti si cu 2 lei, dar nu o sa se compare niciodata liniaritatea unei triode cu o pentoda (nu am inventat eu asta , pt mai multe detalii viewtopic.php?f=28&t=41466) Link spre comentariu
mecaboy Postat Iunie 3, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2009 Asta este toata schema?Binenteles fara filtrare dar este foarte usoara si compacta...foloseste doar o "lamba".Eu voi baga preamplificatorul in carcasa cu amplificatorul,voi folosi o carcasa orizontala dintr-un PC vechi ca sa am loc sa ma desfasor.Imi poti spune de unde ai cumparat transformatorele?Mersi mult,si pentru PM Link spre comentariu
lorik199 Postat Iunie 3, 2009 Partajează Postat Iunie 3, 2009 transformatorul l-am luat de aici viewtopic.php?f=59&t=30249apeleaza cu incredere, este user seriosda , aceea este toata schema, si are inclus filtrajul pt partea anodica, mai necesita 1 condensator de 6800uF (atat am pus eu) sau mai mare pt filament, sau poti sa nu pui ca filamentul merge si in curent alternativ, eu am optat pt curent continuuaaa, schema este pt un singur canal, trebuie facute 2 astfel de montaje, dar sa pui doar unul sau 2 condensatoare de 560uF /200V Link spre comentariu
mecaboy Postat Iunie 3, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2009 Da,mi-am dat seama ca este pentru un singur canal.Multumesc pentru detalii,am sa te deranjez cu un PM Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iunie 3, 2009 Partajează Postat Iunie 3, 2009 VTP are dreptate, este important ca amplificatorul de putere sa fie pe lampi, ideal ar fi totul pe lampi. Folosind tranzistori dupa lampa... nu stiu in ce masura se va modifica calitatea sunetului. Ma rog, incearca, decat numai tranzistori tot e ceva... Link spre comentariu
mecaboy Postat Iunie 3, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2009 Eu zic ca ar fi interesant un hibrid daca ar avea un mic castig.lorik199 spune din propria experienta ca exista o diferenta.Sincer sa va spun....nu am auzint vre-o data un aplificator pe lampi,din pacate :( Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iunie 4, 2009 Partajează Postat Iunie 4, 2009 Orice semiconductor scos din calea de semnal e teoretic un plus castigat in calitate , deci preamplificatorul respectiv cu tuburi ar trebui sa inlocuiasca unul cu tranzistoare , daca numai il pui intre doua aparate cu tranzistoare nu va influenta prea mult sunetul . Link spre comentariu
fcon Postat Iunie 4, 2009 Partajează Postat Iunie 4, 2009 Eu zic ca ar fi interesant un hibrid daca ar avea un mic castig.lorik199 spune din propria experienta ca exista o diferenta.Sincer sa va spun....nu am auzint vre-o data un aplificator pe lampi,din pacate :(Ce vor sa spuna (cred!) colegii nostri forumisti, este ca ori iti faci o linie pe lampi, ca sa fie un lant audio coerent, ori mai bine renunti.Bineinteles, te poti juca, facand experiente, insa sa nu te astepti la prea multe. N-ar fi rau sa si asculti inainte niste aparate pe lampi, ca sa-ti faci o idee... In legatura cu teoria/tabu-urile/miturile audiofile, se pot spune multe, iscand, de asemenea, si controverse pe masura. Cu etaje pe lampi poti inlocui multi tranzistori (elemente active) ale aparatelor SS (solid state), eliminand surse de zgomot si distorsiuni, obtinand si acel sunet specific, de lampa. Educatia muzicala si tehnica, precum si preferintele personale te vor aduce spre lampi, sau te vor mentine la SS. Daca ceea ce doresti sa faci este doar o curiozitate, nicio problema; anglo-saxonii spun: "curiozitatea nu a omorat niciodata pisica"; la montajele pe lampi, totusi, tensiunea anodica poate face asta... :cry: Link spre comentariu
mecaboy Postat Iunie 4, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2009 Inteleg fcon.Va fi primul amplificator facut cap coada in totalitate de mine,asa ca pretentiile nu sunt foarte ridicate.Garantat voi face si un amplificator cu lampi dar dupa ce il voi face pe acesta.Eu zic ca este bine daca fac unul cu tranzistoare iar apoi unul cu lampi,asa voi face cel mai usor diferenta si voi acumula experienta in ambele lucrari.Va multumesc baieti Link spre comentariu
bogdan69 Postat Iunie 5, 2009 Partajează Postat Iunie 5, 2009 In resita sta un forumist foarte priceput la tuburi. Eventual iei legatura cu el sa te ajute pentru inceput. E vorba de d1234, foarte amabil. Merge si un final SS cu preu VS, sunt diferente in bine, insa nu se compara cu un sistem doar cu lampi. Link spre comentariu
Vizitator Kaboom Postat Iunie 5, 2009 Partajează Postat Iunie 5, 2009 Din experienta mea cu lampile (care se limiteaza doar la amplificare de instrumente muzucale) un sistem hybrid este chiar ok... in sensul ca se simte diferenta ca nu e chiar solid state. o discutie asemanatoare exista pe un alt forum (specializat pe bass-uri) unde se discuta de ceva vreme despre solid state/ hybrid/ full valve pentru amplificare si preamplificare pentru bass... si adevarul este ca pe gustul meu nu au resuit sa se "muleze" decat amplificatoarele hibride. Adica tot preamplificatorul pe lampa, dar cu toate etajele din amplificator cu mos-fet-uri... Si tot ca o "aventura" din viata mea de muzician (wannabe )am constatat ca o scula pe lampi nu se potriveste chiar in orice situatie... gen la un concert daca vii cu scule pe lampi, degeaba ai facut-o... pentru ca nu se simte diferenta deloc... si tot timbrul specific de lampa se duce undeva prin sala dar sigur nu ajunge la urechile ascultatorilor... dar intr-un studio la o inregistrare nu merita sa vii cu o scula solid state sau hibrida... ca se duce naibii tot sunetul... dar la studio e foarte lunga povestea... si la orice studio cand vii cu scule "homebrew" incep toti sa rada de tine... pana le dai peste nas cu sunetul... Bun... si ca o concluzie (ca am cam deviat de la ideea principala) alegerea unui tip de lant audio, fie el solid state, hibrid sau full valve, tine de gust si de modul in care audiofilul poate sa auda subtilitatile sunetului... si la fel de bine tine si de genul muzical pe care vrei sa il asculti... sa nu te astepti de la un lant audio full lampa sa iti redea toate frecventele din range-ul 20-40Hz... Link spre comentariu
felixx Postat Iunie 5, 2009 Partajează Postat Iunie 5, 2009 sa nu te astepti de la un lant audio full lampa sa iti redea toate frecventele din range-ul 20-40Hz... :doh: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum