remus68 Postat Iunie 2, 2009 Partajează Postat Iunie 2, 2009 Domnilor, stimati colegi ! Vin cu o rugaminte care la prima vedere s-ar putea sa va para cel putin stupida : Am de mai bine de 20 ani niste rezistente fabricate in polonia, dar le pot afla valoarea numai cu firele de la ohmmetru in miini ! Sint marcate in codul culorilor, unele cu 5 iar altele cu 6 inele si pina acum nu le-am gasit logica de a citi ce valoare au. De exemplu : maro, negru, portocaliu, rosu, verde are 10Kohmi (normal citind primele trei inele ca la orice alta rezistenta dar ignorindu-le pe celelalte), dar maro, negru, negru, rosu, violet, galben (6 inele) are tot 10Kohmi si nu e vorba de 1-2 bucati ci de zeci de bucati, in acest caz fiind exclusa posibilitatea ca o componenta sa fie marcata cu o valoare gresita. Mai mult, valoarea de 10Kohmi mai are inca doua codificari total diferite de acestea doua ! Maro, albastru, negru, rosu, violet, galben are 16Kohmi si exemplele ar putea continua cu zeci de valori in cantitati de zeci de bucati fiecare... Stie cineva cum sint marcate aceste componente sau daca are cineva vreun catalog il rog frumos sa posteze de unde pot descarca asa ceva. Va multumesc ! Link spre comentariu
harman37arun Postat Iunie 2, 2009 Partajează Postat Iunie 2, 2009 Daca folosesti un aparat de masura digital poti sa-i afli valoarea oricarei rezistente dar sa ai gija sa nu atingi cu ambele maini tastele aparatului de masura ca valoarea va fi eronata...circuitul nu se va inchide prin rezistenta ci si prin propriul tau corp!!! Link spre comentariu
harman37arun Postat Iunie 2, 2009 Partajează Postat Iunie 2, 2009 nu e greu deloc rezistentele care le ai tu au multiplicarea la inelul al patrulea deci:maro=1,negru=0,negru=0 si Rosu e 10 la putera a doua deci 10k.codul culorilor este acelasi. Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 2, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2009 rosu,negru,negru,violet,maro,galben are 2Kohmi ? Asta unde mai are multiplicarea ? Am vazut ca cele cu 5 inele se citesc normal ,asa cum am dat exemplu, dar la cele cu 6 (mai sint si citeva valori care au 7 inele !!!) ba iei ca multiplicare inelul 4 , ba nu ! Nu sint incepator , construiesc aparatura audio (si nu numai) de mai bine de 25 de ani, dar cu toate astea, la aceste componente, nu vad logica prin care odata consideri intr-un fel si altadata in alt fel. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Iunie 2, 2009 Partajează Postat Iunie 2, 2009 Sper sa te ajute. E mult mai comod sa cauti cu ochiul si nu cu aparatul 1 rezistenta dintr-o gramada. Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 2, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2009 Multumesc, yo9hnf, acum vad ca o data consideri valoarea cu 2 digiti si in cealalta situatie cu 3 digiti. Nu mi-am dat seama din cauza erorilor aparatului de masura cumulate cu toleranta componentei. Vedeam care sint primele doua cifre ale valorii rezistentei dar nu intelegeam de ce inelele 4,5 de multe ori au aceeasi culoare iar inelul 3 il poti considera uneori ca fiind al treilea digit al valorii. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Iunie 2, 2009 Partajează Postat Iunie 2, 2009 Ok. Cu multa placere!Am mai vazut si eu rezistente din acestea ; ale mele au corpul albastru. Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 2, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2009 Ale mele au corpul verde (majoritatea) si unele sint un crem/maro deschis. I-ti multumesc inca o data ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 3, 2009 Partajează Postat Iunie 3, 2009 Cele mai multe ce s-au gasit in Ro cu valoarea codificata cu 3 digiti + multiplicator erau cu tolerante mai mici (de obicei 2 sau 1%). Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 3, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2009 Cele mai multe ce s-au gasit in Ro cu valoarea codificata cu 3 digiti + multiplicator erau cu tolerante mai mici (de obicei 2 sau 1%). Asa este : majoritatea care le am au inelul 5 violet (toleranta de 0,1 % !!!) iar al 6-lea galben (care indica coeficientul de temperatura). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 3, 2009 Partajează Postat Iunie 3, 2009 Felicitari, ce am avut eu erau doar 1%, si erau alta productie.De fapt, daca te gandesti bine, codificarea cu 3 digiti + multiplicator are rost practic numai pentru seriile de precizie ridicata, adica de la E48 si pana la E192 (R cu tolerante sub 2%), iar pentru E6...E24 sunt suficienti 2 digiti + multiplicator... Link spre comentariu
nelu57 Postat Iunie 4, 2009 Partajează Postat Iunie 4, 2009 Chiar a?a breee remus68...c? doar nu e?ti înc? la d'?la cu ac ... A?a mari erori...!!! Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 4, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2009 Primii doi digiti erau clari ce reprezinta... Problema era la inelele de multiplicare (odata citesti inelul 3 si excluzi inelul 4(toleranta), altadata citesti inelul 4 si excluzi 5(toleranta) sau citesti inelul 4 si excluzi inelul 5(toleranta) si 6(coeficient temperatura). La cele cu 5 si 6 inele mai intervenea inelul 3 care era al treilea digit. Deci problema era la factorul de multiplicare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum