Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

watt-metru ( power meter )

chetross

Postări Recomandate

Salut,

Vreau sa realizez acest proiect ( http://courses.cit.cornell.edu/ee476/FinalProjects/s2008/cj72_xg37/cj72_xg37/index.html ) si am cateva nedumeriri. Daca se poate un ajutor ..

Posted Image

1. el a fost gandit pt USA, unde prizele AC sunt total diferite, nefiind posibila inversarea fazei/nulului. la noi ar fi o problema daca as realiza montajul si nu ar fi puse ok, faza la faza, null la null ? centrala termica, spre exemplu, banuiesc ca are un fel de protectie la inversarea fazei, aprinzandu-se ledul rosu ..

2. rezistenta pt "aprecierea" curentului ( current sensing ) - R5, 0.2ohm, Ohmite 13FR200, am gasit-o la Farnell ( http://ro.farnell.com/ohmite/13fr200e/resistor-0r2-1-3w/dp/1633921 ), 2.45euro. Nu e o problema, dar mai trebuie si 5euro transport, cine stie in cat timp vine, etc .. as avea vreo alternativa ? ma intereseaza sa fac proiectul cat mai repede .. deci conteaza in timp ar fi componenta la mine :)

Momentan acestea ar fi intrebarile, merci !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

3

• chetross

3

• Dr.L

1

• doru3160

1

Top autori în acest subiect

Si chiar dai 7,5 euroi pe o amarata de rezistenta de 0,2ohmi? :speriat Ce putere ar trebui sa aiba,sau ce curent maxim o strabate?Cred ca o putem manari cu mult mai putin...

Link spre comentariu

Rezistenta am luat-o de 0.2ohmi pentru ca asa era in schema lor ..Iar ca si calcule am presupun ca un consumator de 200w, 220v, ia 0.9amperi, deci pe rezistenta va fi o cadere de 0.9a x 0.2ohm = 0.18v, si Pd 0.9a x 0.18v = 0.162watt.Calculul asta e pentru un consumator de 200w, punem maxim 2kw, deci 1.62watt maxim disipa rezistenta .. asta e ceva teoretic ce presupun eu ..Oricum, "durerea" principala e cu faza si nulul .. la o adica nici o licenta ( :d ) nu e perfecta si oi tranti o rezistenta acolo, cat sa functioneze, ce mai conteaza cum functioneaza .. Pareri ?

Link spre comentariu

salut. rezistenta ai putea sa o faci din doua rezistente de 0,1 ohmi in serie. Problema e ca circuitul ala a fost facut sa masoare o putere mai mica decat 2KW destul de sigur, in ideea ca e pus intr-o cutiuta mica pe undeva, nu poti disipa o putere asa de mare cu rezistenta de 0.2ohm. La un moment dat se gaseau la magazine niste prize cu afisaj LCD care isi puneau puterea consumata, energia etc... erau facute cu niste integrate specializate.

Apropo de asta, microchip are MCP3905 sau 3906 care se ocupa cu asa ceva. Primul il gasesti la Comet, dar vad ca nu e pe stoc. Ai putea sa le dai un telefon sa vezi.

Pentru mai multe informatii despre circuitul respectiv:

datasheet: http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 22011a.pdf

appnotes: http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... e=en024058

si o dev board: http://ww1.microchip.com/downloads/en/d ... 51567a.pdf

Bun, revenind la circuitul tau.

Iti da pe site codul, iar la inceput ai definiti toti parametrii, citez

#define SAMPLES 1000  22:  #define t1 1000 // 1000 ms.  23:  #define t2 1 // 1 ms  24:  #define t3 1 // 1 ms  25:  #define R_SENSE 0.2  26:  #define Vref 5.0
Deci nu te impiedica nimic sa folosesti o alta rezistenta, eventual ceva adaptat unei puteri mai mari si ceva ce poti gasi usor.

Succes.

Link spre comentariu
  chetross a spus:

1. el a fost gandit pt USA, unde prizele AC sunt total diferite, nefiind posibila inversarea fazei/nulului. la noi ar fi o problema daca as realiza montajul si nu ar fi puse ok, faza la faza, null la null ? centrala termica, spre exemplu, banuiesc ca are un fel de protectie la inversarea fazei, aprinzandu-se ledul rosu ..

uitasem de asta. Din punctul de vedere al masuratorilor nu vad sa fie o problema. Daca ai nulul asa cum zic ei acolo avantajul ar fi ca tensiunile care intra in amplificatoarele de izolatie sunt mici fata de masa. Daca ai inversa faza cu nulul ar fi mari fata de masa. Amplificatoarele alea au nevoie de 2 alimentari. Din ce am inteles eu ambele sunt facute cu transformatoare normale(la ei). Acum, eu ma gandesc ca partea de alimentare dinspre 220V poti sa o faci cu un alimentator fara transformator, dar obligatoriu partea dinspre 5V trebuie cu transformator normal ca altfel nu mai ai izolatie.
Link spre comentariu

Aham, atunci ma voi limita cu 200w, astfel din ce zicea Dr.L, Pd ar fi 1.62watts, deci no problem.Sau caut sa vad ce rezistenta de putere, cat mai mica si precisa gasesc .. Ok.HCPL-urile le alimentez cu tranformator separat capsulat, 5v. Nu am inteles in schimb "eu ma gandesc ca partea de alimentare dinspre 220V poti sa o faci cu un alimentator fara transformator". Care parte de alimentare dinspre 220 ?Vreau sa am o oarecare siguranta inainte de a-l asambla si testa, pt ca HCPL-urile vin destul de greu si daca le ard, timpul e foarte scurt :DMersi mult !

Link spre comentariu

HCPL-urile au 2 alimentari care trebuie sa fie separate!cele dinspre 220V sunt cele marcate cu VDD1 si GND1. Intre alimentarile astea si intrarile de masurat tensiunea(sau curentul) exista legatura galvanica. Mai sunt alimentarile VDD2 si GND2. Astea sunt pe partea de tensiune joasa, unde vine si microcontrollerul. Astea sunt separate galvanic de VDD1 si GND2(mai exact exista un optocuplor) deci de intrareile legate la 220V. Eu ziceam sa faci o sursa fara transformator pentru VDD1 si GND1 si sa ai transformator separat pentru VDD2 si GND2 si microcontroller.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări