Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema programator pic 12F629 cu alimentare externa

viggo34567

Postări Recomandate

Salut all!

Dupa cum spune si titlul, caut o schema incercata/buna pentru un prorogramator pic. Am incercat sa programez cu acest programator, dar nu am reusit...http://www.atvgc.com/forum/viewthread.p ... ra=&page=1

Mentionez ca am doar laptop, si folosesc un adaptor serial-usb. Ca si sursa de alimentare, am doar o sursa de 12Vcc pe care as dori sa o folosesc ca si alimentare externa pentru programator. Pic-ul este 12F629 si din cate am intales, nu pot sa-l programez daca nu am pe un anume pin 13.4vcc.

Ca urmare a celor spuse mai sus apelez la ajutorul vostru...

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• b97joe

6

• viggo34567

4

• yo6pir

3

• adicontakt

1

Top autori în acest subiect

am gasit schema asta http://www.bobtech.ro/catalog/programator/index.html

puteti sa ma luminati si pe mine, care este corespondenta intre pinii pic-ului 12F629 si denumirile de acolo. Eu din datasheet-ul acestuia nu mi-am dat seama :jytuiyu

Adica:

vpp-pin nr?

pgc-pin nr?

pgd-pin nr?

vddp-pin nr?

gnd-pin nr?

ce nu mai intaleg este conexiunea programatorului la pic, nu se face direct pe pini, sau mai trebuie circuitul de acolo si alimentat???(vezi mai jos atasat) Ca nu intaleg ce vrea sa spuna acolo...eu doream sa-l conectez direct pe pinii pic-ului 12F629 :nebunrau:

Mentionez ca este prima oara cand programez si construiesc un astfel de programator!

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Buna ziuaAstia sunt pinii:Vddp(VDD) - pinul 1Vpp(MCLR) - pinul 4PGC(Clock) - pinul 6PGD(Data) - pinul 7GND(Vss) - pinul 8Pentru exemplificare: download/file.php?id=29605

Link spre comentariu

Salut,

Vreau sa te ajut in problema ta si te indrum sa faci o schema de programator care merge si este incercata de mine pe diferite PIC-uri printre care si 12F629. Merge fara probleme. Nu-ti trebuie nici o tensiune de 13,5V si afla ca si eu am tot laptop si pe deasupra nu-ti trebuie nici sursa de alimentare externa.

Iata schema:

Posted Image

Nu te speria ca nu e complicata si e chiar simpla. Nu-ti trebuie nici alimentare nici nimica decat sa o cuplezi la mufa seriala de la laptop si sa-i dai bice.

Aici( http://yo6pir.wordpress.com/files/2009/ ... gramer.pdf ) ai o varianta de cablaj in care am folosit numai soclu cu 18 terminale cu care poti programa linistit PIC-uri: 12F629, 16F84,16F628, etc. Trebuie doar sa folosesti un soft bun de programare, eu iti sugerez ICProg care merge super OK la PIC-uri, si sa fi atent la jumperul JP1 (in schema este SW2) care trebuie schimbat in functie de ce PIC ai de programat. Pentru conformitate, inainte de a incepe programarea vezi pagina de setare a jumperului .

http://yo6pir.wordpress.com/files/2009/ ... _soclu.pdf

Cam asa arata montajul facut de mine:

Posted Image

Si altii au facut aceasta schema de programator si au fost foarte multumiti. Daca vrei sa te lamuresti mai bine citeste aici: viewtopic.php?f=11&t=34136

Succes si bafta. Tinem legatura daca mai ai vreo nelamurire.

Ovidiu.

Link spre comentariu

Si eu am programat cu succes pic12f629 cu programatorul din schema lui simnakovi. La programator in loc de zif soket am pus pe placa un soclu DIP 40, in care am introdus un alt DIP40 de picioarele cariua am lipit un DIP 18. Asa am dobandit un programator universal. Daca tii neaparat sa-ti faci un programator cu alimentare externa poti incerca asta: http://www.geocities.com/danolteanu/programator.GIF . Eu l-am folosit cu succes pentru pic 16f628 si 628A.

Spor la treaba

Link spre comentariu

@b97joe

Si eu am facut programatorul asta cu alimentare externa

Posted Image

si nu mi-a mers decat la 16F84.

La 16F628 nu a mers de nici o culoare!

De aceea am optat pentru cel din postul anterior, fara alimentare externa

(bine'nteles la recomandarea altcuiva) care merge brici cu orice PIC.

Nu am avut nici o neplacere la programare pana acum.

Si avantajul mare este ca introduc montajul direct pe mufa laptopului fara

alte mataraie atarnate pe langa el si merge fara probleme.

Recomand foarte serios.

Succese!

Link spre comentariu

Referitor la cele spuse de @simnakovi, vreau sa spun ca nici mie nu mi-a functionat din prima acel programator. Am descoperit intr-un final ca tranzistorul, desi nou, era defect. Dupa inlocuirea lui totul a fost ok. La montaj am facut o mica modificare care nu este neaparat necesara(unii membri ai forumului nu au facut-o si nu au avut probleme), aceasta constand in inlocuirea rezistentei variabile de la GND-ul stabilizatorului 78L12 cu doua diode 1n4148 legate in serie la GND-ul montajului. Am facut acest lucru pentru a mari Vpp la13,4V. Apoi am putut programa din prima cele 2 picuri respectiv 628 si 628A. Cu respect Eugen

Link spre comentariu

salut!in primul rand va multumesc pentru sfaturile si informatiile pretioase de mai sus. Din pacate nu am avut rabdare si am construit schema programatorului bobprog cu alimentare externa. Am folosit un transformatorul de la scanner 12v la 1,25A pe post de alimentare. Am alimentat montajul, masurata tensiunea era de fapt 12,5v si am pus + si pe emitter-ul tranzistorului Q2 din schema, ca sa am tensiunea maxima. Astfel am reusit sa-l citesc si sa vad acel OSCCAL 34xx in ultimul rand din program. Dupa care am incarcat programul, am inceput programarea si totul a mers perfect. Am folosit ICprog 106B, iar setarile sunt cele descrise pe site-ul programatorului. Iata si primul programator functional facut de mine in actiune, sper sa nu radeti de montajul meu :jytuiyuCu respect,Viggo.

Link spre comentariu
:31 :31 :31 Felicitari! Important este sa functioneze, aspectul conteaza mai putin. Cinstit sa-ti spun si mie mi se pare putin 12,5V dar, daca tie iti functioneaza, e ok. E posibil insa sa nu functioneze cu toate PIC-urile.La buna vedere
Link spre comentariu

Baieti, de ce intotdeauna omul are tendinta sa complice lucrurile, si nu sa le simplifice?Scuze Viggo, dar daca tie iti place montajul de programator cu alimentare externa, nu e nici o problema, daca si merge frumos totul e OK. Eu sugeram un montaj care nu necesita alimentare externa, este simplu, si este VERIFICAT pe multe controlere si merge fara probleme fara nici o tensiune externa de 13,5V sau alta. Daca nu-ti place ideea asta simpla, poti folosi orice alta idee mai complicata ca e foarte OK. Referitor la montajul facut de tine, parerea mea: "Nu e frumos ce e frumos, ci e frumos ce-ti place tie!" Asa ca nu conteaza ce spun ceilalti despre el. Mult succes in continuare, Ovidiu.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru aprecieri!Simnakovi sunt deacord cu tine, schema este simpla si am si garantia ca merge. Dar eu deja eram cu montajul facut cand primeam sugestiile voastre.Aici este doar vina mea ca nu mai aveam rabdare...Deci, tin sa va multumesc inca o data tuturor pentru interesul aratat si sper sa-mi iertati lipsa de rabdare :jytuiyu Multumesc,Viggo.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări