Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme avr910 usb

Vizitator bimbim

Postări Recomandate

Vizitator bimbim

Multumesc tuturor care mi-au raspuns pe forum, si m-au ajutat sa termin avr910!

schema programatorului poate fi gasita aici:

http://prottoss.com/projects/AVR910.usb ... rammer.htm

iar fisierul hex, driverul si schema in pdf se gasesc aici:

http://prottoss.com/projects/AVR910.usb ... v.1.05.rar

dupa asamblarea schemei se scrie fisierul hex in microcontroler. si se programeaza fuse bits.

pt programarea lor recomand schema pe lpt de aici:

http://www.pocketmagic.net/?p=375

ca soft am folosit avrdude-gui.exe care poate fi gasit pe www.sourceforge.net

este varianta grafica pt avrdude

setarea avrdude-gui.exe este forte simpla:

se deschide programul, se alege calea catre fisierul avrdude.exe (trebuie sa aveti winavr instalat in calculator)

avrdude.exe se gaseste in fisierul bin din winavr.

se selecteaza tipul microcontrolerului (atmega8) apoi tipul programatorului. ( pt programarea pe lpt se selecteaza bsd) si apoi se selecteaza portul com, care corespunde cu cel al lpt-ului din device manager.

se selecteaza casuta Write din sectiunea Flash, se alege calea ca tre fisierul "USB.910.Programmer.hex" se selecteaza formatul Intel HEX.

se deselecteaza toate obtiunile de la sectiunea EEPROM si orice alta casuta bifata mai jos de sectiunea "EEPROM"

apoi se executa comanda de scriere pe butonul "Execute"

V-a trebui sa observati in sectiunea OUTPUT daca chipul a fost sau nu scris.

pt 100% successful: "Writing | ################################################## | 100% 1.04s"

Fuse Bits:

For normal operation of the controller in the scheme need to be programmed (set to "0") bits SPIEN, CKOPT, SUT0 and BODEN.

Pt calcularea fuse bits, precum si compunerea comenzii de scriere/citire a lor in avrdude puteti folosi asta:

http://www.engbedded.com/fusecalc/

Pt scrierea fuse bits, se foloseste acelasi programator si acelasi program, doar ca nu mai avem nimic selectat in sectiunea "Flash" sau "EEPROM" acum avem selectat doar "Low Fuse" iar in casuta avem AF si "High Fuse" iar in casuta CF apoi se executa comanda.

In cazul in care nu puteti scrie fuse bits asa, folositi avrdude simplu, varianta de consola, iar comanda este:

"avrdude.exe -p m8 -c bsd -P lpt1 -U lfuse:w:0xaf:m -U hfuse:w:0xcf:m"

dupa ce ati programat si fuse bits, puneti microcontrolerul in montajul avr910, si introduceti in usb. Calculatorul ar trebui sa il vada ca "avr910 USB" si v-a trebui sa alegeti calea catre driverul din fisierul downloadat anterior, unde se gasesc si schema si fisierul hex.

in cazul in care avrdude-gui da eroare a driverului giveio, si nu poate fi instalat din el, folosind butonul install din dreapta sus, puteti downloada si instlala driverul de aici:

http://www.cs.ucr.edu/~eblock/pages/pic ... iveio.html

contine si instructiunile de folosire

Spor la lucru celor care vor sa se apuce de constructia avr910 !

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• XAN77

15

• MifTy

10

• criss

6

• Badman

5

Top autori în acest subiect

• 4 săptămâni mai târziu...

Eu sunt de parere ca schema e gresita. sau softul nu e bun pentru schema aia in sensul ca USB-ul este conectat la PD2(INT0) si PD3. Din ce am citit eu prin fisierele sursa ale softului D- trebuie conectat la Px0(insemnand primul pin al oricarui port). Am ajuns la concluzia asta dupa ce mi-am pierdut 2 zile incercand sa fac calculatorul sa-mi recunoasca device-ul corect programat.Motivul nefunctionarii: codul nu se complileaza corect pentru alt pin in afara de 0(zero). Cum USBasp este configurat cu D- pe pinul 0 a mers din prima.La fel am patit si cu un bootloader pe USB. Nu am vrut sa folosesc pinul 0 pentru ca aveam nevoie de el la altceva asa ca am legat D- la un alt pin, am configurat codul pentru pinul respectiv: eroare, obligatoriu pinul 0. am ocolit limitarea aia fortandu-l sa se compileze cu setarile pe care le doream. tot nu a mers. cand am pus pinul D- pe 0 a mers din prima.

Link spre comentariu

pana la urma merge acest avr910 ? ma intereseaza in special daca programeaza 89S52... ca pe siteul respectiv enumera cateva 89-uri dar nu si S52 :(Ole ce spui tu e doar din experiente cu alte montaje pe usb, sau chiar cu acest montaj ?Eu am si folosesdc usbasp, dar daca acest programator merge in avrstudio si programeaza si 89S, se merita facut.

Link spre comentariu

Eu initial am vrut sa fac AVR910 usb. cand am vazut ca numai nu vrea sa mearga am renuntat la el si am facut USBasp care merge foarte bine. Poate am gresit eu ceva in realizarea 910-lui de nu mergea desi am verificat tot. Poti incerca oricum sa-l realizezi macar pe placa de teste sa vezi daca ti-l recunoaste PC-ul.

Link spre comentariu

XAN77, depinde de semn?turile de recunoa?tere...uit?-te la surse: exist? o parte care se bag? în epromul mcu-ului, ?i care e responsabil? cu identificarea device-ului conectat pe baza semn?turii atmel standard...noile versiuni au scos vechile mcu-uri, care oricum nu se mai fabric?, ?i au ad?ugat semn?turi noi...de asemenea 2313 are mai mult spa?iu în eprom, chiar ?i vechiul at90s2313 comparativ cu at90s1200, pe care se bazeaz? designul original, astfel încât num?rul de mcu-uri suportate este ceva mai mare...având în vedere c? modul de programare este ISP, ?i este comun tuturor mcu-urilor atmel, nu ar trebui s? ai probleme dac? conexiunile la soclu/pini sunt corecte...

Link spre comentariu

teoria ca teoria dar practica ma omoara :d. Eu folosesc usbasp, care e un programator ISP, si desi in softul PROGISP de la http://www.zhifengsoft.com apare in lista si 89s52, nu-l vede si nu-l poate programa. De aceea ma intereseaza acest avr910, care arata optic identic cu usbasp doar ca difera conexiunea la leduri si la mufa usb, ca am cateva 89s52, am facut si o placuta mica de test http://i25.tinypic.com/w4rcx.jpg , si e pacat de ele :d .

Link spre comentariu

dr?gu?e caracteristici... :da

în alt? ordine de idei, ia uite ce programator superpupu a folosit thailandezul: http://www.kmitl.ac.th/~kswichit/89S52/89S52.htm

?i în cu totul alt? ordine de idei: chiar vrei s? credem c? vorbe?ti chineza????

c? situl lui nea zhifeng ?la e în chinez?, ?i n-am v?zut nici un buton de english... sau m?car engrish!!! :rade:

eu zic s? reverifici conexiunile la pinii ic-ului, s? nu fi gre?it vre-un traseu...

Link spre comentariu

din pacate nu mai am deloc LPT nici pe laptop nici pe desktop si nici nu mai alerg dupa a avea LPT. Eu sunt pentru usb suta la suta. Man saitu ala chinezesc gazduieste totusi, daca plimbi cursoru pe linkuri, softul progisp, e tot ce ma intereseaza. Se poate incerca si traduceri automate, am mai reusit.

Link spre comentariu

mi se pare aiurea... usbasp suport? oficial doar 3 softuri de programat, ?i progisp NU e unul din ele...de ce nu încerci alt soft, care s? mearg? sigur cu usbasp??s?pt?mânile astea cât am c?utat programatoare, am constatat c? rareori o schem? anume func?ioneaz? cu orice, de regul? e legat? de un anumit soft de programare... ?i e valabil? ?i reciproca...mi s-ar p?rea logic s? folose?ti progisp cu o interfa?? pe care s-o "cunoasc?", ?i s? folose?ti usbasp-ul cu avrdude, de pild?...spun asta f?r? s? ?tiu ce suport? progisp, c? n-am r?bdare la ora asta s? m? chinui cu delirurile lui translate... :jytuiyuîn fine, thailandezul a folosit cea mai simpl? interfa?are posibil? între pc ?i 89s52, deci nu e cine ?tie ce ciud??enie, ?i ar trebui s? mearg? nu numai cu usbasp, ci ?i cu orice alt? combina?ie interfa??/soft care are header ISP...

Link spre comentariu

progisp de la chinezi are in lista de alegere programator, printre altele precum stk200 etc, si "usbasp" dar si un "new usbasp". La mine pe acel newusbasp merge. Desi nu e in lista de software de pe fischl.de, nu cred ca se poate spune ca e un program incompatibil sau nonstandard cu usbasp. Cat despre avrdude, sincer nu stiu sa-l folosesc, eu prefer sa programez un mcu din maus, nu linie scrisa de comenzi. Progisp are foarte clar si fereastra de fuse biti, nu mai trebuie sa ma uit in datasheet inainte de a programa, intrucat aleg in clar de acolo optiunile care le vreau. Celelalte 2 softuri de pe siteul usbasp nu erau cand mi-am facut eu usbasp, era doar avrdude fara GUI, deci eram sah mat, a trebuit sa gasesc altceva, si m-am obisnuit cu asta. Voi verifica daca celelalte 2 softuri stiu si pot sa programeze 89S52, fata de progisp ar fi un avantaj.L.E. testat ambele acele programe, nici unul nu are vreun AT89 in lista, softul eXtreme Burner - AVR are chiar eXtrem de putine mcu in lista, nu are de exemplu atiny26 cu care eu am lucrat si am prin casa.

Link spre comentariu

Avrdude-gui is a simple graphical user interface(GUI) for avrdude which is a command line tool running on several OS to program the Atmel AVR Microcontrollers. AVRDUDE-GUI is included in WinAVR toollset and can be used separately to program AVR chips avoiding command line as it has to be done with plain AVRDUDE.

http://sourceforge.net/projects/avrdude-gui/

http://winavr.sourceforge.net/

Posted Image

iar in linux exist? de asemenea interfe?e grafice (GUI) pe baz? de gtk sau qt...

Link spre comentariu

dupa cum ziceam, nu stiu sa-l folosesc. Am instalat acum winavr, am copiat advdude in winavr/bin si l-am lansat de acolo. Aleg atmega8, dar la programer nu exista usbasp, nimic cu usb de fapt nu e acolo, iar la Port nu exista decat lpt si comuri. Indiferent ce aleg nu apare usbasp pe acolo. Dincolo de asta in lista de cipuri nu apare niciun AT89, sau attiny45 care e intalnit prin avr cdc de exemplu. Totusi, cum se seteaza ca sa mearga cu usbasp ? stiu ca se poate dar nu stiu cum sa fac...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări