Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

putin ajutor la reglarea curenrului de mers in gol

Postări Recomandate

off-topic: in realitate nimic nu poate fi facut perfect... ceea ce face ca insusi conceptul in sine(perfectiunea) sa fie imperfect...sigur ca la curentul care lucreaza ei nu vor mai fi imperecheati perfect dar nici nu vor fi asa diferiti... io cred ca e mai bine sa fie imperecheati: chiar daca nu vor fi perfecti macar stim ca am facut tot ce se putea(mai mult sau mai putin) si nu traim cu constinta incarcata...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Silviu Sprinceana

10

• Vale

6

• Sharky

3

• niq_ro

2

Top autori în acest subiect

off-topic: constiinta incarcata e pentru viata spirituala(manastire),electronica nu accepta compromisuri, aici ori faci corect si ai performante ori daca nu arunci timpul si banii pe fereastra ca sa nu mai vorbim de aspectul practic a lucrului neterminat.Intrebarea ramine valabila. Cum putem practic imperechea, finalii de putere? (da nu perfect)

Link spre comentariu

probabil s-ar putea folosi un montaj de test care sa simuleze cat mai aproape de realitate conditiile in care lucreaza tranzistorul in realitatemontajul de test ar trebui sa furnizeze la intrare un curent constant, sau masurabil si reglabil intr-o plaja cat mai mare de valori. De asemenea, ar trebui sa dispuna de o sursa din care sa se poata alimenta tranzistorul la curenti mari(de ordinul celor pe care ii va intalni in montajul in care urmeaza sa fie folosit) si apoi tot ce mai ramane de facut este ca, prin determinari experimentale, sa aflam coeficientul beta din jurul punctului static de functionare care ne intereseaza...Metoda ar functiona, dar este foarte mare "mancatoare" de timp si pentru rezultate cat mai bune trebuie si aparatura de calitate. Treaba s-ar putea face si mai rapid daca ar fi disponibil un beta-metru care sa stabileasca PSF-ul acolo unde vrem noi si sa afiseze direct coeficientul...Dar o problema tot ramane: daca beta variaza o data cu curentul de colector(si sigur o face) si intradevar variaza diferit in functie de exemplar atunci finalii vor fi imperecheati numai pentru nivele de iesire mari. Si asta cred ca e o problema pentru ca la nivele mari de iesire oricum vor fi distorsiuni dar vor fi distorsiuni si la nivele mai mici(tranzistorii nemaifiind imperecheati) si aici e mai grav pentru ca distorsiunile sunt mai deranjante...

Link spre comentariu

Confectionarea unui BEtametru pentru tranz. de putere nu poate fi confectionat in regim de amator, dar la laboratoarele universitatilor care au ca obiect de studiu electronica exista asa ceva, si cred ca se poate apela la ajutorul uni laborant sau asistent.Pe acest bet-metru se simeaza diferite praguri de fnctionare si elaboreaza curba de fnctionare a tranzistorului testat. Personal dintr-un lot de 150 de buc. am reusit sa imperechez cu parametrii aropiati 11 buc.

Link spre comentariu

pai cam la asta ma gandisem si eu... si daca faci mai multe determinari experimentale, destule cat sa iti iasa o curba sigur ca le poti imperechea dupa curba si nu mai ai nici un fel de probleme...dar sunt curios cat timp ti-a trebuit pentru a verifica intrag lotul, si cata foaie milimetrica... :d

Link spre comentariu

Un B-tru cu pretentii are interfata conectare PC. Deci nu ai nevoie de altceva. Ca timp, am sa-ti spun ca electronica e inversa mecanicii. Adik: in electronica cauti defectul o saptamina si-l rezolvi in 5 min. iar in mecanica il gasesti in 5min si muncesti o saptamina.

Link spre comentariu

ma cam asteptam la conectarea PC dar eram curios... chestia e ca deja asta e un beta-metru profesional care sunt convins ca are un pret de neam prost si ca sunt foarte putini amatori care s-ar putea apropia de asa ceva...cu timpul ai dreptate si comparatia e buna... dar daca am avea cu totii toate sculele necesare de nivelul calitativ al acestui beta-metru de care vorbeai am rezolva toate problemele mult mai rapid si nici nu mai fi amatori...din pacate cei mai multi dintre noi cam suntem...

Link spre comentariu

E intr-adevar destul de scump, tocmai asta spuneam ca putem apela la un laborator profesionist.Un B-tru relativ bun poate fi gasit pe multimetru MAS-345 care are si interfata PC.

Link spre comentariu

ete ce scria pe acolo:

Initial Setup

A spare, expendable DUT (on a suitable heatsink) is connected and a link inserted in place of the DMM. With the push switch and SW7 (only) - SW6 if the 3A range is omitted - made, VR1 is adjusted to give 1V across Rc7 (or Rc6).

A DMM (on an appropriate current range) is inserted in the collector lead of the DUT and the collector current measured at each of the sequential switch positions which set the collector current. These currents are used for future hFE calculations (see below).

All switches are then returned to the open position, the DUT and DMM link are removed and the tester is ready for use.

Using the Tester

The DUT is connected (mounted on a suitable heatsink), along with the DMM (initially set to the 200mA current range). SW1 is closed and the push switch operated. A DMM reading is taken when the display has stabilised (the DMM current range may need to be lowered for this switch position). The push switch is released, SW2 is closed, the push switch is remade and another reading is taken. Repeat until all toggle switches are closed, then reset all of the toggle switches to open. Every attempt should be made to keep the speed at which the toggle switches are actuated constant between tests on different DUTs, so that the temperature rise in the DUTs is approximately the same. This is because hFE varies according to the transistor junction temperature.

Alternatively, the push switch can be held closed whilst the toggle switches are sequentially actuated, with readings being taken after each switch operation. If anything untoward is observed (or smelt) during the test, release the push switch immediately.

The hFE at each of the collector currents can be calculated from the collector currents measured during the initial setting up and the base currents measured during the test sequence (a spreadsheet comes in handy here). The preset collector currents may not be exactly spot on due to resistor tolerances (+/-5%) but they will remain virtually unchanged (within about 1%) for DUT gain variations between 25 and 200.

To calculate the hFE for any collector current (Ic), use the simple formula ...

hFE = Ic / Ib (where Ib is base current)

For example, if the collector were measured at 3A, and base current measured at 83mA, hFE is ...

hFE = 3 / 0.083 = 36

When disconnecting the DMM after completion of measurements remember to move the leads back to the voltage measuring position.

Link spre comentariu

Nu trebia sa ocupi forumul cu CTRL C si CTRL V. Fa-ti montajul si imperecheaza cu el tranzistoarele. Ma gindesc ca inafara de un multimetru de 50000lei nu mai ai nimic prin laborator.Cineva care foloseste frecvent macar un Osciloscop nu ajunge sa imperecheze cu n led care se aprinde finali de amp. de putere.Spor la treaba :lol:

Link spre comentariu

off-topic: in realitate nimic nu poate fi facut perfect... ceea ce face ca insusi conceptul in sine(perfectiunea) sa fie imperfect...

Cam asa este :d
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări