Vizitator DonGeorge Postat Mai 30, 2009 Partajează Postat Mai 30, 2009 Buna!Am si eu o rugaminte mare mare, cine ma ajuta sa imi fac un amplificator de vreo 2x15W sau 1x15W 4 sau 8 ohm nu prea conteaza asta deocamdata, ceea ce ma intereseaza e sa imi spuna cineva pas cu pas ce trebuie sa fac ca nu prea stiu cu ce se mananca electronica dar sunt dispus sa invat, am avut un Electromures 2x15W care imi placea la nebunie cum se auzea bass-ul la el dar din pacat l-am ars la o boxa de 200W si as dorii sa fac ceva in genu la electromuresu ala, ma refer sa scoata bass-ul in rest...sau daca e cineva din Brasov sa ma ajute sa-l repar Ms! Link spre comentariu
Mihai85 Postat Mai 30, 2009 Partajează Postat Mai 30, 2009 ce cunostinte ai in 'de-ale electronicii' ? ai mai construit vreun montaj pana acum? daca nu te sfatuiesc sa cumperi un kit de amplif Link spre comentariu
Marian Postat Mai 31, 2009 Partajează Postat Mai 31, 2009 Daca nu ai mai facut nici un montaj pana acum si nu stapanesti macar bazele electronicii intr-adevar nu cred ca are rost sa te apuci, poate sa mergi personal la un electronist dispus sa te invete in fata ce si cum insa ai de studiat f mult, si poate cel mai potrivit ar fi sa incepi cu TDA2003, montajul lui e f simplu de facut si de pus in functiune, insa inaite de asta cauta doscumentatie despre electronica si apuca-te si studiaza cat de mult se poate Link spre comentariu
lorik199 Postat Mai 31, 2009 Partajează Postat Mai 31, 2009 dar din pacat l-am ars la o boxa de 200Wla amlificator puteai sa-i pui si o boxa de 1000 W ca n-avea nimic atat timp cat respectai impedanta de iesirenu se auzea foarte tare dar nu trebuia sa se arda poti incepe prin a schimba TOTI condensatorii electrolitici din statie deoarece au fost foarte prosti facuti condensatorii din vremea aceeaiei frumos si notezi fiecare valoare, si te duci la un magazin de electronice si ii cumperi dupa care iii inlocuiesti (atentie la plus si la minus)e posibil ca din cauza condensatoarelor sa nu mai mearga cum trebuieincearca ca nu te va ajunge mai mult de 10-15 lei investitia si mai mult ca sigur va merge , daca spui ca ai doar un sunet distorsionat pe iesiree Link spre comentariu
Vizitator DonGeorge Postat Mai 31, 2009 Partajează Postat Mai 31, 2009 asa cat de cat am mai schimbat piese dar nu prea inteleg schemele alea de ex am luat de pe forum niste scheme si imi apareau niste triunghiuri pe acolo, aia nu inteleg:-?? ce e aia?punte? asta am nevoie sa ma ajute cineva, daca poate sa imi editeze cineva o schema simpla si sa imi scrie pe ea ce sunt piesele alea si cum sa leg finalul, boxa era d 16 ohmi:DMs Link spre comentariu
Marian Postat Mai 31, 2009 Partajează Postat Mai 31, 2009 Cauta pe google "ElectronicsGuide", pt inceput acel document este f util avand in el explicate f multe lucruri de baza ale electronicii, nu stiu daca am voie sa postez aici Pdf-ul asa ca nu o fac, dar cu siguranta daca cauti il vei gasi, cauta-l studiaza-l si vei intelege mai bine cam cu ce se mananca electronica Mari@n Link spre comentariu
Vizitator DonGeorge Postat Mai 31, 2009 Partajează Postat Mai 31, 2009 da...sa stii ca mi`a fost de ajutor ca sa stiu si io cam cum sa fac eu o schema e de ajuns pana aqm...dar daca pun finali de pe electromuresu ala sau de pe un teleton a400 ar trebuii sa schimb mult schema?ca nu stiu cand ajung in Brasov sa cumpar piesele si presupun ca e cam mult de umblat :P si ma intereseaza daca pot sa pun alti finali si cum anume ca am vazut ca aia de pe electromures nu au decat 2 pini si nu au ca integratele intrare, iesire, masa, curente alea alea... la alea cum fac? Link spre comentariu
Marian Postat Mai 31, 2009 Partajează Postat Mai 31, 2009 Mai bine faci cum a spus lorik199, adica incerci sa repari tu amplifu ala electromures, nu e chiar asa de greu daca o faci cu rabdare si mare atentie, intai schimbi conzii, te uiti cu atentie la ce scrie pe ei si cu datele astea scrise pe o foaie te duci la magazin si cumperi piesele (sau le poti recupera din aparate pe care nu le mai folosesti, ex: videorecordere, televizoare, etc,) dar conzii recuperati va trebui sa-i masori asa in caz ca nu ai inca un multimetru, achizitioneaza-ti unul si sa cauti multimetru cu care sa poti masura si condensatori. Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 31, 2009 Partajează Postat Mai 31, 2009 Faptul ca AS15201 "s-a ars" nu are legatura neaparat cu condensatoarele de filtraj (e alimentat simetric cu +/- 20V). I-ati un multimetru (DT9205 e arhi suficient), invata sa masori cu el de la cineva priceput din Codlea si dupa aceea verifica existenta tensiunilor in aparat:mai intii scoti din circuit sigurantele S2, S3 si apoi alimentezi la retea ; verifica S1 daca e buna si vezi daca ai tensiune alternativa in secundarul transformatorului (2x 15-16Vca); verifici daca este bun redresorul masurind pe C118, C218 (3300uF/25V) prezenta tensiunii de +20V respectiv -20V fata de masa. Nu ai precizat daca este defect un canal sau sint "arse" amindoua , dar pentru a repara si inlocui pisele defecte (nu vad de ce sa cumperi toti condensatorii daca e prajit vreun tranzistor !) trebuie sa stii sa identifici componentele si punctele unde se fac masuratorile pentru a gasi componenta defecta. Eu am un AS15201 din 1988 (varianta mai "noua" la care VU-metrul are LED-uri dreptunghiulare) ; in vara lui "88 i-am ars sigurantele ascultind benzi de magnetofon inregistrate cu viteza de 38cm/s (cu o dinamica foarte mare - pe atunci) si i-am inlocuit sigurantele cu unele de 5A (lucru nu tocmai potrivit !), i-am pus o punte de 10A (desi cea originala de 3A nu era arsa). De atunci nu i-am mai desfacut capacul...Si functioneaza in continuare. Link spre comentariu
lorik199 Postat Mai 31, 2009 Partajează Postat Mai 31, 2009 Brasov sa cumpar piesele si presupun ca e cam mult de umblat :P si ma intereseaza daca pot sa pun alti finali si cum anume ca am vazut ca aia de pe electromures nu au decat 2 pini si nu au ca integratele intrare, iesire, masa, curente alea alea... la alea cum fac? poti cumpara si finali de rezerva ca erau parca 2n3055aceea sunt transistori si unul dintr pini e emitorul si celalalt baza , iar colectorul e legat la carcasa de metalatentie cand ii schimbi sa pui si foita de mica , si nippel , ca daca nu se ard Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 31, 2009 Partajează Postat Mai 31, 2009 Cu alimentare la +/- 20V cam greu se duc finalii tip 2N3055 (au Ic max = 15A) si la virfuri de putere tensiunea de alimentare scade ceva. Ce-i drept IPRS ii producea in mai multe clase de tensiune Uceo precizata printr-o cifra sau litera care era atasata dupa denumire: 4 sau 5 - 20V; 1, 2 - 30V; 9 sau 10 - 45V; 3,6,7,8,H,H-EI,R sau niciuna - 60V , dar nu am intilnit in aceste amplificatoare finali cu Uce mai mic de 45V (rareori), in general fiind utilizati cei de 60V. In plus schema are protectie la supracurent sau scurtcircuit pe iesire cu o pereche BC171/BC251. Mie nu mi-a placut solutia cu driver si generatorul lui de curent realizat cu BC171 respectiv BC251 in capsula TO92 care lucrau cam calde cu aproximativ 130mW putere disipata (curentul prin driver e de 6,5mA); eu as fi optat (asa cum am facut in unele amplifuri care le-am asamblat dupa aceasta schema) pentru BC107/BC177 in capsula TO18 pe care am introdus niste radiatoare de la AC180K. In schimb mi-a placut ideea cu BC171 ca superdioda deoarece fiind capsula izolata se putea presa foarte usor intr-o gaura practicata in unul din radiatoare (unele as15201 au superdioda atasata cu ajutorul unui clips de radiator). In acest amplif fiecare final (sint 4) are radiator separat si in majoritatea dintr-e cele care le-am vazut tranzistoarele erau montate neizolat. Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 7, 2009 Partajează Postat Iunie 7, 2009 Bravo Dane, dar ce faci tu acum e un mare SPAM nesimtit !!! Link spre comentariu
Dj_Dog Postat Iunie 8, 2009 Partajează Postat Iunie 8, 2009 vedeti ca pagina lu obositu ala are virusi asa ca stati deoparte Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 8, 2009 Partajează Postat Iunie 8, 2009 AVIRA imi zice ceva de TR/Crypt.XPACK.Gen doar cand are chef - oricum are raport la Adsense si cine da cleck o face pe risul lui cineva sa faca curatenie aici ! Link spre comentariu
lorik199 Postat Iunie 8, 2009 Partajează Postat Iunie 8, 2009 In acest amplif fiecare final (sint 4) are radiator separat si in majoritatea dintr-e cele care le-am vazut tranzistoarele erau montate neizolat.probabil (sunt aproape sigur) ca radiatorul era eloxat, adica are o pelicula subtire izolatoare Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum