Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cel mai simplu amplificator

Vizitator stefan88

Postări Recomandate

Vizitator kidx

multumesc pt raspns!!raspunsul nu este prea exact ,dar ma asteptam la asta.apreciez faptul ca nici unul dintre voi nu "a facut pe mesterul" si mi-a dat un raspuns "exact" :aplauze valoarea output cred ca o sa o aflu cat de curand,o sa chem un electronist sa o masoare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

13

• remus68

7

• bolek

2

• +_Florin_+

2

Top autori în acest subiect

Problema e ca la nici un amplificator de fabrica nivelul semnalului aplicabil la intrare nu e EXACT cel precizat in datele tehnice pentru obtinerea maximului puterii sinusoidale. Ca sa fie justificabila necesitatea aplicarii la intrare a unui semnal sinusoidal e neaparat necesar vizualizarea semnalului de la iesire cu un osciloscop pentru a observa cu exactitate de unde incep sa apara limitarile. Aceea e puterea sinusoidala (uneori i se spune "continua", "true RMS" sau putere nominala) si este jumatate din puterea maxima eliberata de un amplificator.

Asa este, pot fi unele diferente intre nivelul semnalului de intrare prescris pt obtinerea Psin si cel real. Vizualizarea formei de unda a semnalului de iesire ofera informatii mai precise, vezi la ce nivel incepe sa se deformeze sinusoida si acolo este Psin. Dar eu i-am dat o metoda mai simpla, redusa la minim, in ideea ca nu are osciloscop la indemana.
Link spre comentariu

Tensiunea efectiva si maxima sinus care se obtine de regula la un amplificator pe iesire este in principiu 1/3 din tensiunea de alimentare,ca sa fie mai usor de inteles am sa dau un exemplu numeric,presupun o alimentare diferentiala +_35Vcc adica 70Vcc capete 70/3=aprox.23Vef asta ar insemna (23 x 23)/8=66W sau (23 x 23)/4=aprox 132w.De ce 1/3 simplu,tranzistori finali vor deplasa nodul de iesire pina la bara de + si _ asta inseamna teoretic si virf la virf 70Vvv ca sa trecem in sinus ar veni 70/2 x 0,709=24,8Vef constatam ca 24,8Vef nu corespunde exact unei treimi din 70Vcc si ar fi cam 0,36 dar avind in vedere ca mai sint si rezistentele de emitor si pe jonctiuni mai ramine ceva se poate aproxima datorita acestor pierderi 0,33 din tensiunea de alimentare(marja de eroare este foarte mica de regula sub 5%).

Link spre comentariu

Un amplificator alimentat la +/-30v (tensiune in sarccina nu in gol) are o cadere de tensiune Ucesat + Ure pina la 5V (cu darlington in finali mai mult!). Deci Uo = 25Vvv ceea ce inseamna 17,6Vef (75W/4 ohm) in cel mai fericit caz , Deci Uo sinus e cu putin mai mare decit sfertul tensiunii totale de alimentare. Acest "randament" se imbunatateste la tensiuni mai mari de alimentare deoarece procentul pierderilor devine mai mic din totalul tensiunii de alimentare.

Link spre comentariu

Ce tranzistori finali au 5V CE la saturatie(la ce curent ?) si ce valoare ai luat in calcul la rezistentele de emitor(pt sarcina 4 ohmi se merge de regula cu 0,22-0,33 ohmi pe emitor foarte rar 0,5 ohmi si tot pt 4 ohmi se mai pun de regula cite 2 tranzistori finali pe ramura in paralel).In principiu la exemplul pe care lai dat cu +_30V in sarcina ,tensiunea efectiva pe iesire trebuie sa atinga 19-20Vef.Curentul efectiv pe iesire pt 4 ohmi sar cifra la 5A.Ce tranzistori finali la 5Aef au 4_5V la asa zisa saturatie ?.

Link spre comentariu

De exemplu 25Vvv/4 ohmi rezulta Io=6,3Avv; Ucesat e lejer in jurul valorii de 2,5V (in tehnologie planara ; unii darlingtoni depasesc 4V) si o cadere de aproximativ 2,5V pe Re (0,33 ohm) = 5V pierderi. Mai mult distorsiunile nu vin din etajul final ci din driver pentru ca acolo apar limitarile mai devreme decit in final (aminteste-ti etajele finale de la mijlocul anilor '80 care utilizau tensiunea de alimentare a finalilor mai mica decit a restului PA cu aproximativ 5V...) si culmea (!) probleme mai mari apar la cele care utilizeaza sarccina dinamica pentru driver(e) decit la cele cu bootstrap.

Link spre comentariu

Coane consulta cataloagele banalul 2N3055 are la saturatie pt Ic=4A maxim 1,1v cum se poate vedea si din pdf.Practic este ca si cum ai cobori barile de alimentare cu tensiunea de saturatie + caderea de tensiune pe Re.Si ar mai trebui sa inveti sa inmultesti ! daca inmultesti un curent virf la virf cu o rezistenta tensiunea rezultata este tot virf la virf !!!!!!!!!!!!!!!.,Nu "aproximativ 2,5V pe Re (0,33 ohm)",ci aproximativ 2,5V virf la virf pe Re (0,33 ohm) care efectiv inseamna 2,5/2 x 0,709=0,88Vef.Daca ar fi 2,5Vef pe Re ar lua foc pur si simplu pt ca puterea pe ea ar fi de 18,9w,adica (2,5 x 2,5)/0,33=18,93W.Nu am vazut rezistente pe emitor in viata mea de 20W pt putere utila 100W,Dar dupa calculele unora ar fi o premiera.Daca iei in calcul tensiunea efectiva pe care ti_am precizato pe Re rezulta (0,88 x 0,88)/0,33= 2,34W din cauza asta aceste rezistente au acoperitor 3-5W.

Link spre comentariu

Coane consulta cataloagele banalul 2N3055 are la saturatie pt Ic=4A maxim 1,1v [/color]

De fapt pina la 2V si la temperatura de ...25*C !!! (cu ce radiatoare ?) ...si in ce conditii (test impuls) !
Link spre comentariu

NU scrie pina la 2v,scrie max 1,1v pt 4A(probabil in cazul 2n3055 cca 1,4-1,5V pt 5_6A EFECTIV) dar....Bine uite pt tine admit 2v si 0,88 pe Re(cred ca ne_am lamurit cu Re, respectiv caderea de tensiune pe ea) asta inseamna asa nu mai am +_35v ci echivalent +_32v si acum sa vedem virf la virf 64v adica 64/2 x 0,709=22,68Vef.Concluzia care se desprinde este ca ce am spus referitor la 1/3 se verifica bine mersi !!!!!!!.comentarii ???.

Link spre comentariu

...Nu am vazut rezistente pe emitor in viata mea de 20W,Dar dupa calculele unora ar fi o premiera...

Iat? unele, cele de la nr 2 ?i 3 sînt din amplifuri ruse?ti.
Link spre comentariu

PROBABIL PT 1KW ???.Daca cei +_95V ramin si in sarcina garantat scoate cei 600W/4 ohmi chiar mai mult.Din motivele astea sint oarecum artizanale pt ca in conditii normale nu sar gasi rezistente pt puterea respectiva.Ia vezi ce am scris eu:_"Nu am vazut rezistente pe emitor in viata mea de 20W pt putere utila 100W".si am mai intrebat:-"SI CE FACEAU TINEAU CITE 20W PE ELE(FIECARE 20W) PT 50-100W PE SARCINA ?????."si ramine intrebarea:-"Si citi W au ? CA NU SE VEDE MARCAJUL ????." :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări