adynis Postat Mai 30, 2009 Partajează Postat Mai 30, 2009 M-am lovit de-o problema care m-a cam oprit in loc...Am schema atasata; Ea reprezinta un amplificator in tensiune. Functioneaza, este aflata deja in cadrul aparatului ... cu valorile trecute ca in figura. Acum se pune problema sa explic / scriu care este factorul de amplificare. Site-ul original de unde luasem schema spunea ca amplificarea ar fi (R2+R3)/R3 ...Intrebarea mea este: Cum calculez V_out / V_in ? Link spre comentariu
EmyRulz Postat Mai 30, 2009 Partajează Postat Mai 30, 2009 Intradevar, amplificarea este aproximativ (R2+R3)/R3. Un mod intuitiv de a vedea de ce e asa este urmatorul:Presupunem ca ai o treapta de tensiune la intrare de valoare dVin. Asta va duce la cresterea curentului prin R3 cu aproximativ(pt ca se mai modifica si Vbe Q2) dVin/R3. Acum, acest curent, sa-l notam dI, se va imparti intre Q1 si Q2. Dar, prin Q2 va trece o cantitate infima fata de Q1, si asta dintr-un motiv simplu, avem reactie negativa. Daca sa zicem ca tot curentul ar fi vrut sa treaca prin Q2, in colectorul sau exista R1 de 47K. Cum ar fi inceput sa creasca curentul, tensiunea pe R1 ar fi crescut semnificativ, imediat Q1 s-ar fi deschis mai mult si ar fi redirectionat curentul prin el. Deci, aproximand ca tot curentul dI trece prin Q1, calculam simplu variatia de teniune in colectorul sau:dVout = dI *(R2+R3). dar dI = dVin/R3. De aici rezulta imediat ca dVout/dVin = (R2+R3)/R3 = 1+R2/R3Un alt mod intuitiv de a privi problema(dar e mai steril decat primul zic eu) ar fi sa observi ca Q2 este folosit pe post de amplificator diferential, baza fiind intrarea inversoare si emitorul cea neinverosare. Q1 reprezinta etajul de castig in tensiune. R2 si R3 formeaza reteaua de reactie negativa, deci ai exact ecuatia unui AO neinversor dVout/dVin = 1+R2/R3 Acum, daca vrei sa aflii exact care este castigul in tensiune, trebuie sa desenezi schema in care inlocuiesti tranz cu modelele lor de semnal mic. Link spre comentariu
adynis Postat Mai 30, 2009 Autor Partajează Postat Mai 30, 2009 Multumesc de raspuns !Am citit si-am inteles calculul dar si am observat ceva care mi-ar fi rezolvat si calculul meu initial, dar inca nu-s 100% convins: sunt de acord ca I2 (curentul prin Q2) va fi mai mic decat I1 (curentul prin Q1) dar ... din valorile rezistentelor eu gandeam ca I2 ar fi de aproximativ 2 ori mai mic decat I1 ... lucru care ma cam impiedica sa-l ignor... Deci, este corect sa consider ca tot curentul trece prin Q1 si intr-un calcul decent sa-l pot ignora ? Link spre comentariu
EmyRulz Postat Mai 30, 2009 Partajează Postat Mai 30, 2009 Nu confunda curentul contiuu, care iti da PSF cu curentul dinamic! Nu degeaba am notat cu dI. Pe noi ne intereseaza difereta dintre valoarea statica a curentului si noua valoare, in fct de tensiunea aplicata la intrare. Acea diferenta se distribuie dupa cum am explicat mai sus. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum