Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Care este rolul unui tranzistor ?

Vizitator oldsellerros

Postări Recomandate

• Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ratza

5

• vio2007

4

• remus68

4

• M1Hai

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

:da Asa e... aproape toate capitolele din Electronica - Manualul studentului au cate o pagina distractiva la sfarsit :)

Daca cineva vrea toate capitolele sa zica si le voi atasa.

Sper sa nu fiu off topic pe acest topic!

Link spre comentariu

Iti imaginezi un furtun cu care uzi florile si degetul tau mare care preseaza pe furtun ca un fel de "robinet". Daca ai imaginatie... apoi acela e tranzistorul tau. Strangi sau dai drumul la furtun si apa sare sa uzi florile.

Acum intelegi ca cu un efort mic (strangi sau dai drumul furtunului) ai comandat un proces puternic (debitul de apa). Acum iti imaginezi un dispozitiv electric care se deschide (intre colector-emitor) la un semnal mic aplicat in baza. Tranzistorul tau va comanda un proces mancator de energie cu ajutorul unui semnal cu energie mica aplicat in baza lui.

Am incercat sa explic la un nivel cat mai de jos posibil. Daca ti-as fi oferit un card de informatii tehnice nu stiu cat te-ar fi ajutat, asta gasesti si pe google cum ti-au spus colegii de forum.

ALEKS

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator oldsellerros

Iti imaginezi un furtun cu care uzi florile si degetul tau mare care preseaza pe furtun ca un fel de "robinet". Daca ai imaginatie... apoi acela e tranzistorul tau. Strangi sau dai drumul la furtun si apa sare sa uzi florile.

Acum intelegi ca cu un efort mic (strangi sau dai drumul furtunului) ai comandat un proces puternic (debitul de apa). Acum iti imaginezi un dispozitiv electric care se deschide (intre colector-emitor) la un semnal mic aplicat in baza. Tranzistorul tau va comanda un proces mancator de energie cu ajutorul unui semnal cu energie mica aplicat in baza lui.

Am incercat sa explic la un nivel cat mai de jos posibil. Daca ti-as fi oferit un card de informatii tehnice nu stiu cat te-ar fi ajutat, asta gasesti si pe google cum ti-au spus colegii de forum.

ALEKS

Raspunsul tau valoreaza cat cel putin 100 de articole despre tranzistor!

Ai o bere de la mine, multumesc frumos pentru explicatie. :aplauze

Ar mai fi o mica neintelegere...

Acum iti imaginezi un dispozitiv electric care se deschide (intre colector-emitor) la un semnal mic aplicat in baza. ALEKS

Deci apa intra in baza, dar pe unde iese? Am vazut ca un tranzistor are 3 picioruse. Pe la care iese apa, cu presiune, dintre colector si emitor?

Ma gandesc ca poti controla fenomenul, dar cum? Probabil pui dop la una dintre iesiri..

Daca ma ajuti aici vin la Iasi sa te cinstesc :dsgfds

Link spre comentariu

Vezi ca duci analogia prea departe! Nu gandi tranzitorul ca un furtun ca nu o sa intelegi nimic(ba chiar o sa iti creezi o confuzie si mai mare), ideea era pentru conceptul de amplificator care se aplica la fel de bine si la tuburi, mosfeti, amplificatoare hidraulice(servo-valve) etc. Daca vrei sa stii particularitatile tranzistorului bipolar sau mosfet etc, pai trebuie sa inveti despre el, faza cu furtunul nu e prea utila aici.Cel mai simplu de inteles asa vag este Jfetul. Tensiunea inversa aplicata jonctiunii mareste sau micsoreaza zona de bariera de potential(deplition region) si astfel controleaza curentul. E aproape exact ca furtunul pe care in strangi mai tare sau mai putin. Tensiunea inversa e mana, zona de bariera de potential(depition region) este diferenta dintre diametrul furtunului relaxat si diametrul sau strans si canalul jfetului este furtunul.La tranz bipolar din pacate e mai complicat de atat. Tensiunea directa aplicata jonctiunii B-E genereaza electroni(daca e npn) care traverseaza baza, pentru ca este subtire(ca daca ar fi groasa ai avea 2 diode in serie) si apoi sunt accelerati de tensiunea B-C(jonctiunea asta e polarizata invers). Curentul de baza apara datorita recombinarii electronilor cu goluri din baza. Asta e o explicate ultra simpla. Deci daca e sa facem analogia cu furtunul(chit ca aici nu prea mai merge) poti sa zici ca iti intra un debit f mic de apa in baza si iese prin emitor(Ie = Ic+Ib) si in aceelasi timp controleaza si debitul mare.

Link spre comentariu
Vizitator oldsellerros

Vezi ca duci analogia prea departe! Nu gandi tranzitorul ca un furtun ca nu o sa intelegi nimic(ba chiar o sa iti creezi o confuzie si mai mare), ideea era pentru conceptul de amplificator care se aplica la fel de bine si la tuburi, mosfeti, amplificatoare hidraulice(servo-valve) etc. Daca vrei sa stii particularitatile tranzistorului bipolar sau mosfet etc, pai trebuie sa inveti despre el, faza cu furtunul nu e prea utila aici.Cel mai simplu de inteles asa vag este Jfetul. Tensiunea inversa aplicata jonctiunii mareste sau micsoreaza zona de bariera de potential(deplition region) si astfel controleaza curentul. E aproape exact ca furtunul pe care in strangi mai tare sau mai putin. Tensiunea inversa e mana, zona de bariera de potential(depition region) este diferenta dintre diametrul furtunului relaxat si diametrul sau strans si canalul jfetului este furtunul.La tranz bipolar din pacate e mai complicat de atat. Tensiunea directa aplicata jonctiunii B-E genereaza electroni(daca e npn) care traverseaza baza, pentru ca este subtire(ca daca ar fi groasa ai avea 2 diode in serie) si apoi sunt accelerati de tensiunea B-C(jonctiunea asta e polarizata invers). Curentul de baza apara datorita recombinarii electronilor cu goluri din baza. Asta e o explicate ultra simpla. Deci daca e sa facem analogia cu furtunul(chit ca aici nu prea mai merge) poti sa zici ca iti intra un debit f mic de apa in baza si iese prin emitor(Ie = Ic+Ib) si in aceelasi timp controleaza si debitul mare.

Merci pentru raspuns, ma voi documenta. Eu sunt programator si am neglijat in facultate partea de electronica, iar acum ma intereseaza foarte mult!Stiu ca o voi invata, mai devreme sau mai tarziu.
Link spre comentariu

Ar mai fi o mica neintelegere...

Acum iti imaginezi un dispozitiv electric care se deschide (intre colector-emitor) la un semnal mic aplicat in baza. ALEKS

Deci apa intra in baza, dar pe unde iese? Am vazut ca un tranzistor are 3 picioruse. Pe la care iese apa, cu presiune, dintre colector si emitor? Ma gandesc ca poti controla fenomenul, dar cum? Probabil pui dop la una dintre iesiri..Daca ma ajuti aici vin la Iasi sa te cinstesc :dsgfds
apa intra in colector si iese prin emitorpai conteaza cat de mare e tensiunea in baza, tensiunea mai mare echivaleaza la o apasare mai mica cu degetulde ex cand nu este tensiune in baza(echivalent cu degetul starans tare) apa nu mai trece dinspre colector in emitor iar cand tensiunea este maxima echivaleaza cu degetul luat de pe gura furtunului
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator georgesand

:da Asa e... aproape toate capitolele din Electronica - Manualul studentului au cate o pagina distractiva la sfarsit :)

Daca cineva vrea toate capitolele sa zica si le voi atasa.

Sper sa nu fiu off topic pe acest topic!

Salve,

Cu toate ca subiectul e mai vechi, crezi ca e tarziu sa atasezi arhivele manualului? Eu, cel putin, sunt interesat sa studiez mai pe larg electronica si cred ca mai sunt si altii in aceeasi situatie. Daca poti si esti dispus chiar te rog sa le atasezi.

Multumesc anticipat si s-auzim de bine!

Link spre comentariu

Fara suparare, renuntati la analogia cu apa si furtunul, ca nu se potriveste, din mai multe puncte de vedere.

La curgerea stationara a unui fluid printr-un tub de curent este valabila ecuatia de continuitate, care spune ca debitul ramine constant la nivelul oricarei sectiuni ==> sectiune mica, viteza de curgere mare, sau: sectiune mare, viteza de curgere mica.

Asadar, ingustand furtunul, debitul ramane constant, nu il "manevrezi", cum s-a scris mai sus, ci doar viteza creste. Fluidul nu se acumuleaza, cat intra, atata iese.

Daca doriti sa faceti, totusi, analogia cu curgerea apei, luati in considerare si prezenta unor pompe in locuri potrivite, care sa modifice ecuatia energiei in conducta, asa cum ar corespunde surselor de tensiune/ curent din schemele echivalente ale tranzistorului (generator de tensiune, de curent). Fizica este stiinta exacta, notiunile sunt riguros definite.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări