vio2007 Postat Mai 31, 2009 Partajează Postat Mai 31, 2009 studiati pdf-ul atasat de userul M1Hai ,are si pagina distractiva !! Link spre comentariu
ratza Postat Mai 31, 2009 Partajează Postat Mai 31, 2009 Aproape toate capitolele din cursurile alea au cîte o parte distractiv?. Link spre comentariu
M1Hai Postat Mai 31, 2009 Partajează Postat Mai 31, 2009 Asa e... aproape toate capitolele din Electronica - Manualul studentului au cate o pagina distractiva la sfarsit Daca cineva vrea toate capitolele sa zica si le voi atasa. Sper sa nu fiu off topic pe acest topic! Link spre comentariu
ALEKS Postat Iunie 6, 2009 Partajează Postat Iunie 6, 2009 Iti imaginezi un furtun cu care uzi florile si degetul tau mare care preseaza pe furtun ca un fel de "robinet". Daca ai imaginatie... apoi acela e tranzistorul tau. Strangi sau dai drumul la furtun si apa sare sa uzi florile. Acum intelegi ca cu un efort mic (strangi sau dai drumul furtunului) ai comandat un proces puternic (debitul de apa). Acum iti imaginezi un dispozitiv electric care se deschide (intre colector-emitor) la un semnal mic aplicat in baza. Tranzistorul tau va comanda un proces mancator de energie cu ajutorul unui semnal cu energie mica aplicat in baza lui. Am incercat sa explic la un nivel cat mai de jos posibil. Daca ti-as fi oferit un card de informatii tehnice nu stiu cat te-ar fi ajutat, asta gasesti si pe google cum ti-au spus colegii de forum. ALEKS Link spre comentariu
Vizitator oldsellerros Postat Iunie 14, 2009 Partajează Postat Iunie 14, 2009 Iti imaginezi un furtun cu care uzi florile si degetul tau mare care preseaza pe furtun ca un fel de "robinet". Daca ai imaginatie... apoi acela e tranzistorul tau. Strangi sau dai drumul la furtun si apa sare sa uzi florile. Acum intelegi ca cu un efort mic (strangi sau dai drumul furtunului) ai comandat un proces puternic (debitul de apa). Acum iti imaginezi un dispozitiv electric care se deschide (intre colector-emitor) la un semnal mic aplicat in baza. Tranzistorul tau va comanda un proces mancator de energie cu ajutorul unui semnal cu energie mica aplicat in baza lui. Am incercat sa explic la un nivel cat mai de jos posibil. Daca ti-as fi oferit un card de informatii tehnice nu stiu cat te-ar fi ajutat, asta gasesti si pe google cum ti-au spus colegii de forum. ALEKS Raspunsul tau valoreaza cat cel putin 100 de articole despre tranzistor!Ai o bere de la mine, multumesc frumos pentru explicatie. Ar mai fi o mica neintelegere... Acum iti imaginezi un dispozitiv electric care se deschide (intre colector-emitor) la un semnal mic aplicat in baza. ALEKS Deci apa intra in baza, dar pe unde iese? Am vazut ca un tranzistor are 3 picioruse. Pe la care iese apa, cu presiune, dintre colector si emitor? Ma gandesc ca poti controla fenomenul, dar cum? Probabil pui dop la una dintre iesiri.. Daca ma ajuti aici vin la Iasi sa te cinstesc Link spre comentariu
EmyRulz Postat Iunie 14, 2009 Partajează Postat Iunie 14, 2009 Vezi ca duci analogia prea departe! Nu gandi tranzitorul ca un furtun ca nu o sa intelegi nimic(ba chiar o sa iti creezi o confuzie si mai mare), ideea era pentru conceptul de amplificator care se aplica la fel de bine si la tuburi, mosfeti, amplificatoare hidraulice(servo-valve) etc. Daca vrei sa stii particularitatile tranzistorului bipolar sau mosfet etc, pai trebuie sa inveti despre el, faza cu furtunul nu e prea utila aici.Cel mai simplu de inteles asa vag este Jfetul. Tensiunea inversa aplicata jonctiunii mareste sau micsoreaza zona de bariera de potential(deplition region) si astfel controleaza curentul. E aproape exact ca furtunul pe care in strangi mai tare sau mai putin. Tensiunea inversa e mana, zona de bariera de potential(depition region) este diferenta dintre diametrul furtunului relaxat si diametrul sau strans si canalul jfetului este furtunul.La tranz bipolar din pacate e mai complicat de atat. Tensiunea directa aplicata jonctiunii B-E genereaza electroni(daca e npn) care traverseaza baza, pentru ca este subtire(ca daca ar fi groasa ai avea 2 diode in serie) si apoi sunt accelerati de tensiunea B-C(jonctiunea asta e polarizata invers). Curentul de baza apara datorita recombinarii electronilor cu goluri din baza. Asta e o explicate ultra simpla. Deci daca e sa facem analogia cu furtunul(chit ca aici nu prea mai merge) poti sa zici ca iti intra un debit f mic de apa in baza si iese prin emitor(Ie = Ic+Ib) si in aceelasi timp controleaza si debitul mare. Link spre comentariu
vio2007 Postat Iunie 15, 2009 Partajează Postat Iunie 15, 2009 Daca cineva vrea toate capitolele sa zica si le voi atasa.Am gasit ambele volume ale manualului in format pdf ,16 capitole . Link spre comentariu
Vizitator oldsellerros Postat Iunie 19, 2009 Partajează Postat Iunie 19, 2009 Vezi ca duci analogia prea departe! Nu gandi tranzitorul ca un furtun ca nu o sa intelegi nimic(ba chiar o sa iti creezi o confuzie si mai mare), ideea era pentru conceptul de amplificator care se aplica la fel de bine si la tuburi, mosfeti, amplificatoare hidraulice(servo-valve) etc. Daca vrei sa stii particularitatile tranzistorului bipolar sau mosfet etc, pai trebuie sa inveti despre el, faza cu furtunul nu e prea utila aici.Cel mai simplu de inteles asa vag este Jfetul. Tensiunea inversa aplicata jonctiunii mareste sau micsoreaza zona de bariera de potential(deplition region) si astfel controleaza curentul. E aproape exact ca furtunul pe care in strangi mai tare sau mai putin. Tensiunea inversa e mana, zona de bariera de potential(depition region) este diferenta dintre diametrul furtunului relaxat si diametrul sau strans si canalul jfetului este furtunul.La tranz bipolar din pacate e mai complicat de atat. Tensiunea directa aplicata jonctiunii B-E genereaza electroni(daca e npn) care traverseaza baza, pentru ca este subtire(ca daca ar fi groasa ai avea 2 diode in serie) si apoi sunt accelerati de tensiunea B-C(jonctiunea asta e polarizata invers). Curentul de baza apara datorita recombinarii electronilor cu goluri din baza. Asta e o explicate ultra simpla. Deci daca e sa facem analogia cu furtunul(chit ca aici nu prea mai merge) poti sa zici ca iti intra un debit f mic de apa in baza si iese prin emitor(Ie = Ic+Ib) si in aceelasi timp controleaza si debitul mare.Merci pentru raspuns, ma voi documenta. Eu sunt programator si am neglijat in facultate partea de electronica, iar acum ma intereseaza foarte mult!Stiu ca o voi invata, mai devreme sau mai tarziu. Link spre comentariu
lorik199 Postat Iunie 24, 2009 Partajează Postat Iunie 24, 2009 Ar mai fi o mica neintelegere... Acum iti imaginezi un dispozitiv electric care se deschide (intre colector-emitor) la un semnal mic aplicat in baza. ALEKS Deci apa intra in baza, dar pe unde iese? Am vazut ca un tranzistor are 3 picioruse. Pe la care iese apa, cu presiune, dintre colector si emitor? Ma gandesc ca poti controla fenomenul, dar cum? Probabil pui dop la una dintre iesiri..Daca ma ajuti aici vin la Iasi sa te cinstesc apa intra in colector si iese prin emitorpai conteaza cat de mare e tensiunea in baza, tensiunea mai mare echivaleaza la o apasare mai mica cu degetulde ex cand nu este tensiune in baza(echivalent cu degetul starans tare) apa nu mai trece dinspre colector in emitor iar cand tensiunea este maxima echivaleaza cu degetul luat de pe gura furtunului Link spre comentariu
Vizitator georgesand Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 Asa e... aproape toate capitolele din Electronica - Manualul studentului au cate o pagina distractiva la sfarsit Daca cineva vrea toate capitolele sa zica si le voi atasa. Sper sa nu fiu off topic pe acest topic! Salve,Cu toate ca subiectul e mai vechi, crezi ca e tarziu sa atasezi arhivele manualului? Eu, cel putin, sunt interesat sa studiez mai pe larg electronica si cred ca mai sunt si altii in aceeasi situatie. Daca poti si esti dispus chiar te rog sa le atasezi. Multumesc anticipat si s-auzim de bine! Link spre comentariu
ratza Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 Po?i b?ga adresa asta: http://fpce4.fizica.unibuc.ro/fpce4/man ... t/capX.pdf ?i înlocuie?ti X cu 1, 2, 3 etc. Link spre comentariu
vio2007 Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 http://fpce4.fizica.unibuc.ro/fpce4/manuals/sit/sample-1.html http://fpce4.fizica.unibuc.ro/fpce4/manuals/sit/sample-2.html Link spre comentariu
Selena Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 Fara suparare, renuntati la analogia cu apa si furtunul, ca nu se potriveste, din mai multe puncte de vedere. La curgerea stationara a unui fluid printr-un tub de curent este valabila ecuatia de continuitate, care spune ca debitul ramine constant la nivelul oricarei sectiuni ==> sectiune mica, viteza de curgere mare, sau: sectiune mare, viteza de curgere mica. Asadar, ingustand furtunul, debitul ramane constant, nu il "manevrezi", cum s-a scris mai sus, ci doar viteza creste. Fluidul nu se acumuleaza, cat intra, atata iese. Daca doriti sa faceti, totusi, analogia cu curgerea apei, luati in considerare si prezenta unor pompe in locuri potrivite, care sa modifice ecuatia energiei in conducta, asa cum ar corespunde surselor de tensiune/ curent din schemele echivalente ale tranzistorului (generator de tensiune, de curent). Fizica este stiinta exacta, notiunile sunt riguros definite. Link spre comentariu
Vizitator oldsellerros Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 http://fpce4.fizica.unibuc.ro/fpce4/manuals/sit/sample-1.htmlhttp://fpce4.fizica.unibuc.ro/fpce4/manuals/sit/sample-2.htmlIti multumesc din suflet! Este mai mult decat ceea ce cautam.. iti multumesc sincer pentru ajutor Link spre comentariu
srdjan Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 eventual descarca si astea sa te uiti peste ele si vezi care ti se par mai pe intelesul tau. eu zic ca alea ce ti le sugerez eu sunt mai plictisitoare dar poate mai usor de inteles deoarece au cateva diagrame in plusviewtopic.php?f=66&t=48377 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum