Bogdan Postat Mai 6, 2005 Partajează Postat Mai 6, 2005 Salut baieti,Am o problema grava! Tocmai am legat niste tweetere piezo (printr-un condensator nepolarizat bineanteles) la boxele mele pe doua cai, dar nu stiu din ce cauza la unele MP3-uri distorsioneaza inaltele. Aici e ciudatenia ca la unele MP3-uri merge foarte clar, ia la altele nu stiu cum sa explic dar se aude un fel de distorsiune ca si cum ar vibra ceva in interiorul tweeterului. Aceasta vibratie nu se aude constant (ca m-as sinucide!) ci la anumite momente pe parcursul respectivului MP3, si aceasta face ca inaltele "scartzae". "Scartzaiala" se aude putin si in difuzorul de medii. Voi ati mai patit ciudatenii deastea? De la ce credeti ca este, de la amplif, din cauza difuzoarelor, etc? Link spre comentariu
Haralambie Postat Mai 6, 2005 Partajează Postat Mai 6, 2005 Salut baieti,Am o problema grava! Tocmai am legat niste tweetere piezo (printr-un condensator nepolarizat bineanteles) la boxele mele pe doua cai, dar nu stiu din ce cauza la unele MP3-uri distorsioneaza inaltele. Aici e ciudatenia ca la unele MP3-uri merge foarte clar, ia la altele nu stiu cum sa explic dar se aude un fel de distorsiune ca si cum ar vibra ceva in interiorul tweeterului. Aceasta vibratie nu se aude constant (ca m-as sinucide!) ci la anumite momente pe parcursul respectivului MP3, si aceasta face ca inaltele "scartzae". "Scartzaiala" se aude putin si in difuzorul de medii. Voi ati mai patit ciudatenii deastea? De la ce credeti ca este, de la amplif, din cauza difuzoarelor, etc?Daca ai pus tweeteru` piezo in incinta e din cauza bass-ului ca tweeterul respectiv are mici gauri prin care iese aer in mod fortat! (asa mi s-a intamplat si mie mai demult)Poate fii si de la MP3 depinde de bit rate ca daca e pe 64 Kb/sec sa nu te astept la calitate ...recomand wav-urile chiar daca ocupa muuullllttt spatiuSi in al treilea rand ....incearca sa schimb tweeterele piezo cu altele !!! (nu piezo) Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA Postat Mai 6, 2005 Partajează Postat Mai 6, 2005 Pune REPEDE o rezistenta de 22 ohm / 17w in locul condensatorului .Poate reusesti sa nu troznesti statia . Link spre comentariu
kappa_ii Postat Mai 7, 2005 Partajează Postat Mai 7, 2005 sau desfa tw si pune mina pe tabla aia dupa ce dai tare !! Link spre comentariu
Vizitator X-max Postat Mai 7, 2005 Partajează Postat Mai 7, 2005 nu e bine sa pui condensator pe post de filtru pt tw ? Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 7, 2005 Partajează Postat Mai 7, 2005 piezo=condensatorpune o rezistenta ca impedanta unui piezo scade odata cu cresterea frecventei Link spre comentariu
Vizitator X-max Postat Mai 8, 2005 Partajează Postat Mai 8, 2005 ma am si yo o intrebare... :oops: ce naiba e ala piezo ? cum adik ?eu am avut o boxa pt care am luat un tw la 90 000 , am pus un condensator de 2,2 parca si se auzea cat de cat bine..kre snt alea piezo :?: :roll: Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 8, 2005 Partajează Postat Mai 8, 2005 un cristal de cuartz se afla intre armaturile unui condensator. de cristal e atasata o membrana, iar cand pe condensator se aplica o tensiune cristalul se dilata/contracta. Link spre comentariu
Bogdan Postat Mai 13, 2005 Autor Partajează Postat Mai 13, 2005 Pune REPEDE o rezistenta de 22 ohm / 17w in locul condensatorului .Poate reusesti sa nu troznesti statia .Ma scuzati ca vin cu intrebari tot asa la intervale mari de timp dar de ceva vreme sunt tare ocupat.Am desfacut respectivele tweetere iar pe dinauntru arata cam ca si poza aia care a trimis-o NeXuS_3. Deci tweeterul este din ala cu palnie de plastic iar in spate in loc de bobina si magnet are numai chestia aia rotunda (Cristal de cuart ati zis voi ca este) de care vine prinsa membrana. Este foarte simplu construit, de aceea cred ca nu prea te poti astepta la fidelitate din partea unui lucru atat de simplu (sunt mai bune alea cu magnet, nu?). Am descris tweeterul ca sa nu existe confuzii avand in vedere cate tipuri de tweetere exista! Chiar astazi i-am legat la un prieten niste tweetere in masina (cred ca erau tot piezo si alea). Erau dealea pt masina mici cat un dop de plastic, nu aveau palnie, si se gasesc pe la toate tarabele prin piata la 100 000 lei perechea.Astea erau foarte diferite de ale amele, aveau ceva bobinaj in ele si aveau si un condensator lipit inauntru (ca le-am desfacut). Si acum partea ciudata este ca am incercat sa masor impedanta (rezistenta de fapt) cu ohmetrul (digital) la tweeterele astea si rezistenta crestea incontinuu (a ajuns pana la vreo100Ohmi cred), iar cand incerc sa le masor pe a mele ohmetrul ramane la 0. Cum se explica chestia asta, si atunci ce impedanta au tweeterele mele?DJ DNABoxele mele merg de mai mult timp asa si nu s-a intamplat nimic cu statia (pana acum). Poti sa-mi explici te rog de ce trebe sa pun o rezistenta in locul condensatorului, si de ce tocmai aceasta valoare 22 ohm / 17w? (cum ai calculat-o?). Dar daca leg tweeterele fara condensator nu o sa se sparga? Ca o sa ajunga si basi pe ele din moment ce nu exista filtru nu? Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 13, 2005 Partajează Postat Mai 13, 2005 tweetereul ala e condensator, deci la frecventa inalte=scurt circuit,asa ca fa bine si pune rezistenta si baga eventual si un condensator(470nF min100V) ca sa nu fie sanse sa aplici curent continuu.Tweeterul de masina bobinat ar trebui sa aiba rezistenta aprox 4,8,16 ohmi, sau pe cati ohmi este. Dar avand in vedere ca ai inseriat cu el un condensator atunci rezistenta in curent continuu este infinita (in cazul ideal), deoarece condensatorul=intrerupere in DC.Statia nu s-a ars pt ca pe inalte nu ai putere mare(daca asculti muzica), dar daca statia ar fi dat puterea maxima numai pe inalte ar fi fost jale.Cristalul nu e neaparat cuartz, mai sunt si alte saruri..ma rog..cuartul e luat ca si exemplu Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA Postat Mai 13, 2005 Partajează Postat Mai 13, 2005 In anumite situatii tweeterul piezo se scurtcircuiteaza iar statia vede impedanta aproape de 0 ( scurtcircuit ) . Majoritatea statiilor nu se simt bine la scurturi pe iesire .In acelasi timp trebuie evitata sarcina capacitiva . Probabil ai scapat pentru ca mergi cu difuzorul de bass pe toata banda de frecventa sau ai o statie bine construita si rezistenta la abuzuri . Link spre comentariu
Bogdan Postat Mai 16, 2005 Autor Partajează Postat Mai 16, 2005 sau ai o statie bine construita si rezistenta la abuzuri . Este facuta dintr-un Kit de la Adelaida. Deaia nu prea m-a interesat daca o ard.Dar totusi sunt curios de ce trebe o rezistenta de exact 22 ohm / 17w. Cum se calculeaza? Si atunci dupa ce pun ce pun rezistenta pot sa scot condensatorul ala care l-am pus eu de filtraj? Sigur nu se sparg? Sharky Si condensatorul ala de 470nF 100V vrea sa fie vreun fel de protectie pt. tweeter (pt curent continuu)? Si cum sunt eu asa curios din fire cum ai obtinut valoarea aia de 470nF. Nano farazi se citeste, nu? S-au micro? :? Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA Postat Mai 16, 2005 Partajează Postat Mai 16, 2005 Am ajuns la valoarea aceasta pentru ca este o valoare ce se gaseste .La fel de bine ar fi putu fi ( rezistente de cel putin 17w ):10 , 12 , 15 , 18 , 22 , 27 , 33 , 39 ohm . Efectul ar fi acelasi . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum