carageae Postat Noiembrie 3, 2009 Partajează Postat Noiembrie 3, 2009 Mecaboy, faptul ca valoarea amplificarii unui tranzistor varia pentru o diferenta de 3 grade (nu stiu cum ai apreciat aceasta diferenta de temperatura) este foarte normala: beta variaza puternic cu temperatura (deh, se vede ca n-ai apucat amplifurile cu tranzistoare cu germaniu). Daca lucrezi in audio este imposibil sa nu fi auzit termenul de "superdioda" , acel tranzistor care "simte" temperatura radiatorului finalilor si care din cauza maririi temperaturii capsulei (implicit prin cresterea beta) face sa-i scada tensiunea Uec astfel scazind tensiunea de prepolarizare a prefinalilor in intentia de a stabiliza (cit de cit) temperatura etajului final. Nu e defect aparatul de masura ! Experiment: lipeste trei fire pe terminalele unui tranzistor (vreo 20-30cm) si la un minut dupa aceea masoara-i beta ; lasa tranzistorul montat in aparat si incalzeste-i capsula cu ajutorul unui uscator de par. Observa ce se intimpla cu beta ! Lasa-l apoi sa se raceasca (eventual sufla pe el aer rece) si observa ce se intimpla in acest timp cu beta ! DT-urile au o precizie suficienta pentru utilizarile noastre curente si poti chiar imperechea tranzistoare cu ajutorul lui chiar daca nu masoara beta in conditiile de masura specificate in cataloage. Asa am crezut si eu, dar tocmai am facut un amplif cu tranzistoare imperecheate "la sange" cu ajutorul unui multimetru, si finali si prefinali. La test: surpriza! suna grozav de distorsionat si se imbunatateste sunetul doar daca modific tensiunea mediana - din 10+10V in 7+13 - e un amplificator simplu, fara pretentii, cu condensator pe iesire si alimentare de 20V. Concluzia mea e ca la finali conteaza beta masurat la curent mare, nu la curent mic. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 3, 2009 Partajează Postat Noiembrie 3, 2009 Asta e din cauza schemei, nu a trz. Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 3, 2009 Partajează Postat Noiembrie 3, 2009 La test: surpriza! suna grozav de distorsionat cat e curentul de repaus? Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 3, 2009 Partajează Postat Noiembrie 3, 2009 Intre 25-30mA, dar problema cu sunetul mai bun pe tensiuni inegale e aceeasi, si la 15 si la 45 mA.Schema e a amplificatorului de 10W din kit IPRS - dar am folosit doar placuta si tranz. BC172B, in rest am pus piese de calitate si masurate. Era si o curiozitate, ca pe vremea aia nu am apucat decat pe cele de 15W.Daca nu e schema pe aici o scanez, dar parca era pe situl lui @blind. Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 3, 2009 Partajează Postat Noiembrie 3, 2009 Pentru echilibrarea tensiunii de deschidere a dubletilor finali, monteaza o dioda in conductie directa in baza prefinalului PNP (preferabil 1N4148, dar merge si un 1N400x) iar diodele care asigura tensiunea de deschidere a finalilor, monteaza-le in contact termic cu radiatorul finalilor si nu pe cablaj ! In legatura cu masurarea factorului de amplificare, e o mica problema : tranzistorul final + prefinal formeaza un tranzistor compus cu amplificarea egala cu produsul amplificarii celor doua tranzistoare componente; daca toleranta la imperechere e mai proasta de 3% (preferabil 1%) sint deja probleme, dar la schema de la B-8109 nu prea conteaza ! Am carti din anii '60 cu scheme mult mai performante decit kit-ul de la IPRS, asa ca nu te astepta la prea multe. Am asamblat zeci de bucati in anii '80, majoritatea alimentindu-le la 36V - e o schema robusta, dar reprezinta limita de simplitate a unui etaj final ! Curentul de repaus il vei vedea masurind caderea de tensiune pe rezistenta din emitorul unuia din finali si nu conectind instrumentul in serie cu firul de alimentare. Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 4, 2009 Partajează Postat Noiembrie 4, 2009 Tocmai de aia am postat aici - am masurat beta si la prefinali - imperechere perfecta dupa multimetru - parca 130 la prefinali si 140 la finali. Am pus ceva tranzistoare mai ciudate in final - KTD2058, nu pentru calitate, dar am 70 de buc. si am vrut sa gasesc o pereche cu beta identic.Am gasit si surpriza: a mers mai rau decat alea facute cu piese din pachet...cel putin decat cele de 15 pe care le-am facut eu.Am pus o superdioda cu trz. cu beta mare in loc de cele 2 diode cu semireglabil dar nu s-a schimbat nimic. Curentul de repaus l-am masurat dezlipind colectorul si legand in serie ampermetrul digital cu colectorul finalului de sus, exact cum e pe schema. Am masurat si tensiunile pe rezistentele de 0,47 si nu minte aparatul...O sa incerc cu dioda sa vad ce iese... Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 4, 2009 Partajează Postat Noiembrie 4, 2009 Dac? nu sînt polariza?i suficient trz finali, vor munci pe brînci cu rezultate proaste. Degeaba m?sori curentul, regleaz? s? ai în jur de 500mV între b-e la fiecare trz final, nu se poate egal c? nu te ajut? schema, e primitiv?, dar ar trebui s? sune corect. Dac? nici a?a nu merge ?i nu accept? nici 1/2 din Ualimentare în punctul median, trebuie s? schimbi trz de la intrare ?i/sau rezisten?ele de pe lîng? el care determin? func?ionarea lui. Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 4, 2009 Partajează Postat Noiembrie 4, 2009 Si ce ar trebui pus la intrare? BC-ul ala din plic avea beta peste 400...Am ceva BC107C cu beta masurat peste 800. Sau ceva darlington cu beta 2000, dar cred ca exageram deja si ne indepartam de la schema... Mai incerc maine ce mi s-a recomandat si daca tot nu canta caut prin cutii ceva SND1 - poate schema e facuta pentru astea Am atasat schema, iar pentru detalii puteti accesa situl lui blind: http://blindmosquito.evonet.ro/scheme.html[attachment=0]Amplif_10W.jpg[/attachment] Link spre comentariu
aurel70 Postat Februarie 24, 2017 Partajează Postat Februarie 24, 2017 poate tranz din seturi nu erau puse la intamplare, ci erau totusi apropiate ca factor de amplificare la curent prestabilit, sau asa ar fi trebuit sa fie. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Februarie 24, 2017 Partajează Postat Februarie 24, 2017 (editat) Am primit in urma cu mai multi ani diferiti tranzistori romanesti,din seria BC,BD ,SDT si 2N3055. A facut un betametru prezentat intr-o carte a lui G.D. Oprescu,Caleidoscop de electronica. ''Betametrul'' era conectat la bornele unui MAVO 35. Masuratorile erau destul de ''aproximative''. Oricit m-am strofocat,n-am gasit doi tranzistori identici. Dupa '89 mi-am cumparat un aparat de masura care avea si functia de masurare a factrorului betta. Ce vreau sa spun ,e ca foarte rar gaseai tranzistori romanesti cu betta identic. La tranzistorii din seria 2N3055 era aproape imposibil sa gasesti doua bucati cu betta (aproape) identic. Editat Februarie 24, 2017 de GEO 53 BN Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 La 24.02.2017 la 20:22, GEO 53 BN a spus: Am primit in urma cu mai multi ani diferiti tranzistori romanesti,din seria BC,BD ,SDT si 2N3055. A facut un betametru prezentat intr-o carte a lui G.D. Oprescu,Caleidoscop de electronica. ''Betametrul'' era conectat la bornele unui MAVO 35. Masuratorile erau destul de ''aproximative''. Oricit m-am strofocat,n-am gasit doi tranzistori identici. Dupa '89 mi-am cumparat un aparat de masura care avea si functia de masurare a factrorului betta. Ce vreau sa spun ,e ca foarte rar gaseai tranzistori romanesti cu betta identic. La tranzistorii din seria 2N3055 era aproape imposibil sa gasesti doua bucati cu betta (aproape) identic. Bună ziua ! Scuze că mă bag in seamă , dar acel montaj de betametru se poate conecta și la un multimetru digital sau doar la unul analogic cum e MAVO -35 făcut la noi ? Mulțumesc și multă sănătate ! Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 Se poate conecta la orice tip de voltmetru. Atentie ce masuratori faceti. Daca masurati beta la un 3055 la un curent de 1mA si il utilizati la 1A, atunci ati masurat degeaba. Masurati la curentul la care va functiona 3055. Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 Acum 2 minute, Mircea a spus: Se poate conecta la orice tip de voltmetru. Atentie ce masuratori faceti. Daca masurati beta la un 3055 la un curent de 1mA si il utilizati la 1A, atunci ati masurat degeaba. Masurati la curentul la care va functiona 3055. Mulțumesc ! Am înțeles ideea măsurării funcție de curent . Așadar merge și la un multimetru digital ... asta mă interesa dar e bun și sfatul cu privire la curenții de măsurare ! Multă sănătate ! Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 (editat) Beta nu are o valoare fixa ci variază destul de mult în funcție de curent, tensiune C-E și bineînțeles foarte mult cu temperatura. Deci dacă vrei sa caracterizezi un tranzistor atunci trebuie samasori Beta în mai multe condiții. Dacă vrei sa inperechezi unii tranzistori asta este cea mai buna metoda dar în lipsa de timp trebuie măsurată Beta cel puțin în condițiile în care va fi folosit acel tranzistor. Editat Iulie 30, 2021 de sesebe Link spre comentariu
flomar60 Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 Eu l-am făcut pe ăsta: .......după o schemă publicată de Rod Elliot: ..................................................................................................................................................................................................................potențiometrul VR1 l-am împărțit în două .am adăugat un întrerupător cu 3 poziții și radiatorul pe care fixez tranzistorii de putere....pt tranzistori mici există acel conector lângă punctul de unde pleacă firele de legătură....sunt mulțumit de el, mai ales la sortarea trz de putere....spor! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum