Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurarea factorului Beta


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Raportul dintre curentul C E si curentul de baza.Poate fi masurat curentul de colector daca curentul de baza este fix si prin impartirea curentului de colector obtinut la cel de baza, aflati beta.Unele multimetre,au masurarea factorului beta(hfe).O solutie mai simpla,cand se doreste doar comparatia intre tranzistori si nu valori absolute aveti aici.http://www.tpub.com/content/neets/14179/css/14179_111.htm
Link spre comentariu

Multumesc Miron.Am incercat cu ceva timp in urma pe un multiteptru ieftin sa masor factorul cu ajutorul hfe,dar din pacate varia...probabil in functie de temperatura ceea ce cred ca nu este ok sa varieze daca temp creste sau scade cu 3 grade.Pe multiteptrul nou achizitionat care are o calitate mai mare,nu am masurat.Voi incerca metoda din link-ul propus si cea cu HfeMultumesc

Link spre comentariu

Salut.Am tot citit pe forum diferite mesaje si mi-a atras atentia acest factor Beta al tranzistoarelor care din pacate eu nu stiu sa-l masor :nas: ...spre rusinea mea.

Va rog sa-mi explicati si mie cum se masoara acest factor.Multumesc

Factorul de amplificare beta = factor de amplificare in curent al tranzistorului in montaj cu emitor comun ;ca valoare difera de la tranzistor la tranzistor.

beta =delta Ic/delta Ib ,adica Ic2-Ic1/Ib2-Ib1 ,avand in vedere ca Ib o valoare foarte mica in comparatie cu Ic se poate considera ca beta =Ic/Ib

La multimetrele analogice care masurau si tranzistoare se folosea masurarea dupa relatia:

beta =delta Ic/delta Ib .

La multimetrele digitale chinezesti se foloseste o rezistenta de polarizare a bazei (intre baza si colector sau plusul sursei) astfel aleasa(220K) incat curentul masurat sa indice aproximativ raportul Ic/Ib.

Ic=beta Ib ,deci factorul de amplificare beta ne arata de cate ori este mai mare curentul de colector Ic decat curentul de baza Ic.

 

http://marconi.unitbv.ro/aut/electronica/cel/curs/CELtranzBip.pdf despre beta capitolul 2.3.3

Link spre comentariu

Multumesc baietii...mai mult de atat nici ca nu m-ati fi putu ajuta.Am inteles cum sta treaba cu acest factor Beta.Da...ar fi interesant sa cumpar sau sa realizez un astfel de montaj,se meritaVa multumescP.S. Ca si multiteptru folosesc acum un DT9208A.Sigur este chinezarie dar pana acum mi-am facut treaba cu el,sper sa reusesc sa verific factorul beta cat mai apropiat de adevarata sa valoare in comparatie cu celalalt aparat.

Link spre comentariu

Mecaboy, faptul ca valoarea amplificarii unui tranzistor varia pentru o diferenta de 3 grade (nu stiu cum ai apreciat aceasta diferenta de temperatura) este foarte normala: beta variaza puternic cu temperatura (deh, se vede ca n-ai apucat amplifurile cu tranzistoare cu germaniu). Daca lucrezi in audio este imposibil sa nu fi auzit termenul de "superdioda" , acel tranzistor care "simte" temperatura radiatorului finalilor si care din cauza maririi temperaturii capsulei (implicit prin cresterea beta) face sa-i scada tensiunea Uec astfel scazind tensiunea de prepolarizare a prefinalilor in intentia de a stabiliza (cit de cit) temperatura etajului final. Nu e defect aparatul de masura ! Experiment: lipeste trei fire pe terminalele unui tranzistor (vreo 20-30cm) si la un minut dupa aceea masoara-i beta ; lasa tranzistorul montat in aparat si incalzeste-i capsula cu ajutorul unui uscator de par. Observa ce se intimpla cu beta ! Lasa-l apoi sa se raceasca (eventual sufla pe el aer rece) si observa ce se intimpla in acest timp cu beta ! DT-urile au o precizie suficienta pentru utilizarile noastre curente si poti chiar imperechea tranzistoare cu ajutorul lui chiar daca nu masoara beta in conditiile de masura specificate in cataloage. :sparge:

Link spre comentariu

De fapt, temperatura influenteaza orice oriunde. Este unul dintre acei factori universali de perturbatie. De aceea se cauta peste tot sa minimalizezi influenta, acolo unde este de nedorit: prin compensare, prin reactie negativa...etc.Spor la construit betametre.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări