Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bobina Inductie Electronica

notchman

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdanel

5

• notchman

4

• MirceaM

2

• fwfw

1

Top autori în acest subiect

Bobina electronica era circuitul ala de temporizare, care compensa unghiul Dwell incat curentul de rupere sa fie constant pentru orice turatzie, shi disiparea minima in bobina? Au aparut prin ceva tehniumuri mai vechi.

Link spre comentariu

Un "ridicator" de tensiune in impulsuri cum este circuitul BI si condensator nu se poate fara o B.I.(de fapt un trafo ridicator) deci numai cu semiconductori este exclus.

Link spre comentariu
Vizitator AC

Bobina electronica era circuitul ala de temporizare, care compensa unghiul Dwell incat curentul de rupere sa fie constant pentru orice turatzie, shi disiparea minima in bobina? Au aparut prin ceva tehniumuri mai vechi.

Da, am vazut si eu printr-un tehnium schema asta. Principiul e asta enuntat de tine mai sus.
Link spre comentariu

Ma bate gandul sa fac o aprindere electronica pentru mashina, cu ceva pic. Daca o voi face, o sa fac shi o compensare pentru unghiul dwell. Da nu shatzi voi dupa mine :?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator pcdan

Am eu schema.Inainte de bobina de inductie se introduce acest montaj si asigura o tensiune marita chiar cind ai bateria descarcata sau iarna.Este un montaj rusesc cu doi tranzistori de putere cu sarcina pe un transformator care prin intermediul unui tiristor,comandat de ruptor alimenteaza bobina de inductie.Asta cautati?

Link spre comentariu

Pentru a produce cei catziva zeci de KV necesari aprinderii sunt necesare impulsuri de cateva sute de voltzi in primarul bobinei de inductzie. Sunt doua metode: cu o sursa de tensiune de 300V shi un tiristor, fara condensator in paralel pe bobina, de aveam pe motocicleta, shi cea clasica, unde impulsul de 300V este o componenta flyback produsa de inmagazinarea energiei in bobina de inductzie, schema clasica, cu cond de vreo 0.22uF in paralel pe bobina.Dupa parerea mea, cea mai fiabila este totushi cea fara sursa de 300V, altfel nu intzeleg de ce la toate mashinile moderne este numai cu un mosfet ori igbt comandat de procesor...

Link spre comentariu

...aia cu invertor de 300V mie mi-a prajit odata o bobina la dacie...daca asiguri o rupere foarte rapida, adica timp de comutare foarte mic si fronturi drepte, e deajuns varianta fara sursa ridicatoare, si e mult mai fiabila...condensatorul ala de 0.22 e in paralel pe ruptor si montajul se intercaleaza in locul ruptorului, prin acesta trecand doar curentul de comanda ( cativa mA) . asta era varianta de prin Tehnium , cand nu erau MOSFET-uri de comutatie pe la noi...

Link spre comentariu
Vizitator balog

Nu va mai chinuiti sa faceti aprinderi, mergeti si cumparati de la dezmembrarile automovilelor straine- luati si dispozitivul hall si adaptatil la masinile voastre.Da ce rost mai are sa te complici cu rable de masini care peste doi sau trei ani sunt super vechi si cind vom intra in europa si va intra standardul Euro 3 , se vor platii taxe exorbitante pentru aceste rable, de iti vine sa cumperi alta sau sa o radiezi pe cea veche.Atunci poti sa iti cumperi rable de masini straine care au deja aprinderi electronice si alte stuf-uri pe ele la preturi foarte mici.Daciile si altele fara aprinderi electronice merg foarte bine, atit ca trebuiesc facute revizi periodice la platine. Daca vreti sa faceti, faceti o aprindere simpla cu 2-3 tranzistoare, e arhisuficienta si pe deasupra nu exista riscul asa cum zicea colegul de mai sus sa se arda bobina de inductie, fisele.Cit despre 'bobina de inductie electronica' asa ceva nu exista in domeniul auto. Toate automobilele au cel putin o bobina de inductie, daca nu cite una la doi cilindrii, sau cite una pentru fiecare cilindru asa cum au automobilele mai noi.

Link spre comentariu

Draga balogh,

1. Adaptarea traductorului, Hall sau optocuplor, este o sarcina relativ nasoala pentru un electronist. In plus, doar mashinile straine mai vechi de 10-12 ani au astfel de dispozitive, intrucat cele mai noi au ECU care comanda totul, aprindere shi injectzie.

2. Taxele mari pentru "rable" exista mai ales in folclorul mioritic. Cel putzin in Italia, Frantza shi Belgia nu plateshti mai mult pentru o mashina mai veche shi mai poluanta decat pentru una noua. Cand ai cumparat-o, era la standardele vremii, acuma ca ei au schimbat standardele, asta e alta treaba.

3. "Bobina de inductzie electronica" exista. Este un montaj care limiteaza curentul maxim prin bobina, astfel incat la rupere energia inmagazinata in bobina sa fie constanta, in plus prelungeshte viatza bobinei de inductzie prin limitarea disiparilor aiurea prin saturatzia miezului shi efect Joule. Impulsul prin bujie fiind controlat, scad shi rateurile. Sunt de acord ca nu este o denumire absolut corecta, dar nici acceleratzia gravitatzionala nu exista fizic, dar am invatzat-o totzi la schoala...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări