Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

fenomen ciudat acer aspire 5520g si nu numai

anddy

Postări Recomandate

Am un lap Acer Aspire 5520g si intr-o zi l-am intors invers sa vad o serie de pe spate in timp ce mergea. Cum il tineam cu fundul in sus am obs ca, creste turatia la cooler. Am deschis un pic clapa sa vad temp. (procesorului era idle) care era pe la 70 grade, l-am intors normal si a scazut la 50 grade.....si tot asa....daca il pun invers se incalzeste fara sa faca nimic. In full load (proc si placa vid) intors cu fundul in sus temp este tot la fel (70-75 grade) dar dupa ce nu-l mai stresez nu ma scade...ramane pe la 70 grade.... Am mai incercat aceeasi chesti pe : -Toshiba A300 - rezultatul: temp. pe ambele miezuri ale proc.-ului se ridica cu 12-15 grade intr-un minut- Acer Aspire 5730Z...temperatura creste cu 11 grade in aprox. 30 de secunde- Acer Aspire 3630 (model mai vechi)....temperatura nu se modifica....chiar scadeStie cineva care e fenomenul? ca am primit tot felul de explicatii pe alt forum...ba ca sa schimba geometria palelor la ventilator cand il intorci cu 180 grade :rade: ...si tot felul de aberatii...precizez ca ventilatorul(tip turbina) are acelasi debit de aer in orice pozitie in spatiu(probat)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• anddy

3

• danb1974

1

• ratza

1

Top autori în acest subiect

Temperatura este cea de la nuclee, cred ca procesorul are in constructia lui senzor de temperatura. M-am gandit si eu la faza cu agentul termic din heatpipe-uri dar e doar o presupunere pana la proba contrarie.

Link spre comentariu

P?i orice presupunere, dac? e sus?inut? experimental, e valid? pîn? se dovede?te fals?. Mi se pare foarte plauzibil s? fie din cauza heatpipe-urilor, pentru c? circula?ia este natural?, iar dac? inversezi sensul gravita?iei, evident c? se inverseaz? ?i circula?ia ?i c?ldura, în loc s? fie circulat? prin convec?ie, este circulat? doar prin difuzie (mult mai ineficient).

Link spre comentariu

Cînd inversezi rolul ventilatorului, b?gînd aer în el ?i a?teptîndu-te s? mi?te, evident c? geometria palelor conteaz?, ?i suflînd în partea dinspre cooler ar trebui s? se mi?te mai repede (adic? aspirînd partea expus? la exterior). Cînd este alimentat, ventilatorul ruleaz? la fel indiferent dac? e pus orizontal, vertical, cu fa?a în sus sau în jos. Dac? conteaz? pozi?ia, asta înseamn? c? este uzat, pe moarte, iar asta deja e o alt? problem?.

Heatpipe-urile acelea func?ioneaz? prin generarea unui curent natural al fluidului din interior, în care fluidul înc?lzit, mai u?or, se ridic? spre radiator, unde cedeaz? c?ldura, se r?ce?te, ?i coboar? spre suprafa?a de r?cit. Cuvintele cheie le-am îngro?at; dac? întorci pe dos laptop-ul, fluidul cald, fiind sus, nu mai are unde s? urce, cel rece, fiind jos, nu mai are unde s? coboare, deci c?ldura se transmite doar prin difuzarea fluidului cald în cel rece (ca atunci cînd într-un pahar de ap? se picur? o pic?tur? de cerneal?; f?r? a amesteca apa din pahar, cerneala va alb?stri apa dar mult mai lent decît atunci cînd apa este agitat?). Viteza prin care se transmite c?ldura în ultimul caz este mult mai mic?, diferen?a de temperatur? dintre procesor ?i radiator va cre?te ?i senzorul de temperatur? va citi înc?lzirea procesorului. Apoi circuitele de feedback vor comanda m?rirea tura?iei ventilatorului, care va r?ci mai eficient radiatorul, astfel încît diferen?a de temperatur? se va p?stra, dar ambele temperaturi (?i cea a procesorului ?i cea a radiatorului) vor sc?dea...

În fine, m-am pierdut în explica?ii. Ideea e c? teoria cu heatpipe-urile este cea mai plauzibil? explica?ie la comportamentul ?sta.

Scuze de pis?logeal?.

Link spre comentariu

Si eu cred ca circulatia agentului termic in heatpipe-uri este cea mai rezonabila explicatie a fenomenului.....o sa fac experimentul asta pe orice laptop pe care il prind pe mana :freaza:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări