Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transformator alimentare Genius 5005

Vizitator zake

Postări Recomandate

Vizitator zake

buna ziua!Ieri mi s-a ars transformatorul de alimentate de la sistemul Genius 5005. L-am desfacut si am constatat urmatoarele:-doua diode 1N5402, de pe bara de -27v, una strapunsa, alta explodata. Si condensatorii idem.-transformator ars: siguranta termica si secundar 27v.pana una, alta, doresc sa rebobinez traf-ul, dar mi se pare subdimensionat, si pentru aceasta, rog pe cei ce cunosc calculul transformatoarelor, sa ma sfatuiasca.Date trafo: tolt E+I sectiune 4,7x2,8 spire in secundar: 2x72 sp diam 0,8 si 2x36sp diam 0.5 (cu mediane). primar : nu l-am desfacut (bobinat cu sarma dubla diam 0,35)aproximare diametrelor +/_ 0,05datele inscrise pe trafo: AL86540280 primar 230v~50Hz sec 27v x 2~2,8A 13,5 x 2~1,9AP.S. siguranta de 2A buna, sistemul functiona cand a fost oprit,nu stiu daca si sw. (iesea fum pe toate partile!)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

2

• daniel_smd

1

Top autori în acest subiect

nu cred ca o sa reusesti sa il rebobinezi la alte caracteristici. Daca nu ma insel, avea in primar parca 30/S.Daca vrei mai mult nu cred ca o sa ai loc. Eu am rebobinat unu, degeaba, cand verificam primarul imi piuia multimetrul, si am crezut ca e scurt... dar dupa ce l'am rebobinat , si l'am bagat in priza mergea (desi piuia). Era altceva de vina ( scurt la diodele redresoare, CI TDA7294 ars). Verifica trafu singur, fara sarcina, sa nu il rebobonezi ca mine degeaba.

Link spre comentariu

buna ziua!Ieri mi s-a ars transformatorul de alimentate de la sistemul Genius 5005. L-am desfacut si am constatat urmatoarele:-doua diode 1N5402, de pe bara de -27v, una strapunsa, alta explodata. Si condensatorii idem.-transformator ars: siguranta termica si secundar 27v.pana una, alta, doresc sa rebobinez traf-ul, dar mi se pare subdimensionat, si pentru aceasta, rog pe cei ce cunosc calculul transformatoarelor, sa ma sfatuiasca.Date trafo: tolt E+I sectiune 4,7x2,8 spire in secundar: 2x72 sp diam 0,8 si 2x36sp diam 0.5 (cu mediane). primar : nu l-am desfacut (bobinat cu sarma dubla diam 0,35)aproximare diametrelor +/_ 0,05datele inscrise pe trafo: AL86540280 primar 230v~50Hz sec 27v x 2~2,8A 13,5 x 2~1,9AP.S. siguranta de 2A buna, sistemul functiona cand a fost oprit,nu stiu daca si sw. (iesea fum pe toate partile!)

pai sa o luam cu teoria putin.......sectiunea ai spus ca e de 4,7 x 2,8 = aprox 13 cmpP=S la patrat / 1,2S=sectiunea1,2 coeficientul de calitate al tolelor care creste in cazut unei calitati inferioareP=169/1,2 = aprox 140deci miezul in saturatie duce 140 W, reali si "trasi de par" nu mai mult de 120 Wsi sa calculam puterile date pe el:P=U*IP=putereaU=tensiuneaI= intensitatea27Vx2 = 54V54x2,8= 151 W13,5Vx2 = 27V27x1,9= 51 Wdeci ar fi trebuit ca sa poti "trage" din el minim 200 W~~acum totusi n-am inteles bine, infasurarile de 13,5 sunt prize ale infasurarilor de 27?~~aaa, si la o densitate de 2A/mm patrati sarma de 0,8 rezista la doar 1A(totusi sarma de 0,8 cu izolatie are 0,87 mm , sarma de 0,75 are 0,81 mm cu tot cu izolatie, ea rezistand doar la 0,88A)oricum acum sa fim seriosi, chinezul e chinez, si chiar si la 3 A/mm patrat(3-3,5 A/mm patrat se folosesc doar la surse in comutatie) sarma de 0,75 debiteaza doar 1,3 Adaca nu vrei sa ai probleme cu el de acum incolo mai degraba fa-ti pe comanda un traf toroidal, cam mai mult de vreo 90 ron nu ajungeconcluziile le las sa le traga si ceilaltiP.S : formulele care le-am aplicat aici sunt luate de aici de pe forum de la sectiunea dedicata transformatoarelor, iar curentii suportati de conductori sunt luati dintr-un tabel scanat dintr-o carte, deci nu sunt conceptii proprii teoriile de mai sus@daniel_smd primare bobinate cu 30/S cam rar, nu mi se pare ca ar rezistacred ca minim 35-40/S
Link spre comentariu
Vizitator zake

Multumesc,lorik!Aceeasi concluzie am tras-o si eu.Ca sa n-am probleme, imi confectionez, in prezent, un traf cu sect=21cm2 (5x4,2).Nu stiu daca o sa influenteze functionare sw-ului, pentru ca este cam mare.O sa intreb baietii de la audio, fiind in tema mai bine ca mine.

Link spre comentariu

pt putin, si pe mine m-au ajutat altii la randul meu si inca ma ajutadaca ai sta sa citesti cateva posturi d-ale mele de la sectiunea incepatorilor de nici un an, nu-ti vine sa crezi, pana si eu m-am speriat de ce stiam atunci........e cel mai bine ceea ce faci dar sa nu bobinezi cumva mai jos de 45/S :nas: traful in bagi intr-o carcasa de tabla de 1 mm pe care o legi la masa si nu o sa ai probleme garantat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări