Vizitator zake Postat Mai 25, 2009 Partajează Postat Mai 25, 2009 buna ziua!Ieri mi s-a ars transformatorul de alimentate de la sistemul Genius 5005. L-am desfacut si am constatat urmatoarele:-doua diode 1N5402, de pe bara de -27v, una strapunsa, alta explodata. Si condensatorii idem.-transformator ars: siguranta termica si secundar 27v.pana una, alta, doresc sa rebobinez traf-ul, dar mi se pare subdimensionat, si pentru aceasta, rog pe cei ce cunosc calculul transformatoarelor, sa ma sfatuiasca.Date trafo: tolt E+I sectiune 4,7x2,8 spire in secundar: 2x72 sp diam 0,8 si 2x36sp diam 0.5 (cu mediane). primar : nu l-am desfacut (bobinat cu sarma dubla diam 0,35)aproximare diametrelor +/_ 0,05datele inscrise pe trafo: AL86540280 primar 230v~50Hz sec 27v x 2~2,8A 13,5 x 2~1,9AP.S. siguranta de 2A buna, sistemul functiona cand a fost oprit,nu stiu daca si sw. (iesea fum pe toate partile!) Link spre comentariu
daniel_smd Postat Mai 25, 2009 Partajează Postat Mai 25, 2009 nu cred ca o sa reusesti sa il rebobinezi la alte caracteristici. Daca nu ma insel, avea in primar parca 30/S.Daca vrei mai mult nu cred ca o sa ai loc. Eu am rebobinat unu, degeaba, cand verificam primarul imi piuia multimetrul, si am crezut ca e scurt... dar dupa ce l'am rebobinat , si l'am bagat in priza mergea (desi piuia). Era altceva de vina ( scurt la diodele redresoare, CI TDA7294 ars). Verifica trafu singur, fara sarcina, sa nu il rebobonezi ca mine degeaba. Link spre comentariu
Vizitator zake Postat Mai 25, 2009 Partajează Postat Mai 25, 2009 am verificat traf-ul in gol si in aprox, 20 de sec. puteam sa prajesc oua , pe el. Link spre comentariu
lorik199 Postat Mai 25, 2009 Partajează Postat Mai 25, 2009 buna ziua!Ieri mi s-a ars transformatorul de alimentate de la sistemul Genius 5005. L-am desfacut si am constatat urmatoarele:-doua diode 1N5402, de pe bara de -27v, una strapunsa, alta explodata. Si condensatorii idem.-transformator ars: siguranta termica si secundar 27v.pana una, alta, doresc sa rebobinez traf-ul, dar mi se pare subdimensionat, si pentru aceasta, rog pe cei ce cunosc calculul transformatoarelor, sa ma sfatuiasca.Date trafo: tolt E+I sectiune 4,7x2,8 spire in secundar: 2x72 sp diam 0,8 si 2x36sp diam 0.5 (cu mediane). primar : nu l-am desfacut (bobinat cu sarma dubla diam 0,35)aproximare diametrelor +/_ 0,05datele inscrise pe trafo: AL86540280 primar 230v~50Hz sec 27v x 2~2,8A 13,5 x 2~1,9AP.S. siguranta de 2A buna, sistemul functiona cand a fost oprit,nu stiu daca si sw. (iesea fum pe toate partile!)pai sa o luam cu teoria putin.......sectiunea ai spus ca e de 4,7 x 2,8 = aprox 13 cmpP=S la patrat / 1,2S=sectiunea1,2 coeficientul de calitate al tolelor care creste in cazut unei calitati inferioareP=169/1,2 = aprox 140deci miezul in saturatie duce 140 W, reali si "trasi de par" nu mai mult de 120 Wsi sa calculam puterile date pe el:P=U*IP=putereaU=tensiuneaI= intensitatea27Vx2 = 54V54x2,8= 151 W13,5Vx2 = 27V27x1,9= 51 Wdeci ar fi trebuit ca sa poti "trage" din el minim 200 W~~acum totusi n-am inteles bine, infasurarile de 13,5 sunt prize ale infasurarilor de 27?~~aaa, si la o densitate de 2A/mm patrati sarma de 0,8 rezista la doar 1A(totusi sarma de 0,8 cu izolatie are 0,87 mm , sarma de 0,75 are 0,81 mm cu tot cu izolatie, ea rezistand doar la 0,88A)oricum acum sa fim seriosi, chinezul e chinez, si chiar si la 3 A/mm patrat(3-3,5 A/mm patrat se folosesc doar la surse in comutatie) sarma de 0,75 debiteaza doar 1,3 Adaca nu vrei sa ai probleme cu el de acum incolo mai degraba fa-ti pe comanda un traf toroidal, cam mai mult de vreo 90 ron nu ajungeconcluziile le las sa le traga si ceilaltiP.S : formulele care le-am aplicat aici sunt luate de aici de pe forum de la sectiunea dedicata transformatoarelor, iar curentii suportati de conductori sunt luati dintr-un tabel scanat dintr-o carte, deci nu sunt conceptii proprii teoriile de mai sus@daniel_smd primare bobinate cu 30/S cam rar, nu mi se pare ca ar rezistacred ca minim 35-40/S Link spre comentariu
Vizitator zake Postat Mai 25, 2009 Partajează Postat Mai 25, 2009 Multumesc,lorik!Aceeasi concluzie am tras-o si eu.Ca sa n-am probleme, imi confectionez, in prezent, un traf cu sect=21cm2 (5x4,2).Nu stiu daca o sa influenteze functionare sw-ului, pentru ca este cam mare.O sa intreb baietii de la audio, fiind in tema mai bine ca mine. Link spre comentariu
lorik199 Postat Mai 25, 2009 Partajează Postat Mai 25, 2009 pt putin, si pe mine m-au ajutat altii la randul meu si inca ma ajutadaca ai sta sa citesti cateva posturi d-ale mele de la sectiunea incepatorilor de nici un an, nu-ti vine sa crezi, pana si eu m-am speriat de ce stiam atunci........e cel mai bine ceea ce faci dar sa nu bobinezi cumva mai jos de 45/S traful in bagi intr-o carcasa de tabla de 1 mm pe care o legi la masa si nu o sa ai probleme garantat Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum