tavix Postat Septembrie 6, 2005 Partajează Postat Septembrie 6, 2005 :o nu am o astfel de schema dar nu este prea greu:de exemplu etajul de intrare diferential facut cu o dubla trioda si etajul pilot cu o pentoda de exemplu si un traf de adaptare pentru atac al etajului final cu tranzistoare bipolare clasic (repetor amplificator de curent). Astfel toata amplificarea de tensiune este realizata cu tuburi (intrare + pilot) sau o varianta mai simpla cu intrarea pe doua triode ca mai sus cu etajul pilot clasic cu tranzistor amplificator de tensiune si sursa de curent constant si fara transformator dar cu ceva zgomot in plus (nu mult).cam asa o vad eu. Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Septembrie 6, 2005 Partajează Postat Septembrie 6, 2005 tavix afla cine este in spatele nick-ului VTP si apoi ai sa-ti dai seama ca orice sfat dat este demn de urmat. Omul nu vorbeste doar de dragul de a vorbi. De aceea ti-a cerut sa prezinti o schema si nu doar idei . Link spre comentariu
Depanatoru Postat Septembrie 6, 2005 Partajează Postat Septembrie 6, 2005 Tuburile nu se folosesc in amplificatoare din cauza zgomotului mai mic ci datorita calitatii mai mari a sunetului ( un timbru muzical mai bun). Etajul final e raspunzator de acest lucru in proportie covarsitoare asa ca a vorbi de un amplificator hibrid cu iesire pe tranzistoare e un nonsens. Un link util pentru cei care cunosc mai putin calitatile tuburilor http://www.milbert.com/articles/CoolSoundOfTubes/ Link spre comentariu
tavix Postat Septembrie 6, 2005 Partajează Postat Septembrie 6, 2005 :roll: asa deci tuburile baga ele un timbru specific sunetului care evident nu exista in semnalul original ca daca exista nu mai aveam nevoie de tuburi nu? Pai daca asa sta treaba atunci inseamna ca tuburile modifica semnalul original (il distorsioneaza sau timbreaza cum se spune) si deci nu mai poate fi vorba de fidelitate ci doar de infidelitate nu?! :shock: Link spre comentariu
Depanatoru Postat Septembrie 6, 2005 Partajează Postat Septembrie 6, 2005 Subiectul e un pic controversat , nu toti avem ureche muzicala , dar cine e adeptul tuburilor spune ca tranzistoarele distorsioneaza si schimba timbrul muzicii. Din moment ce muzicienii au ales tuburile s-ar parea ca intradevar suna mai natural ca tranzistorii. Link spre comentariu
VTP Postat Septembrie 7, 2005 Partajează Postat Septembrie 7, 2005 :roll: asa deci tuburile baga ele un timbru specific sunetului care evident nu exista in semnalul original ca daca exista nu mai aveam nevoie de tuburi nu? Pai daca asa sta treaba atunci inseamna ca tuburile modifica semnalul original (il distorsioneaza sau timbreaza cum se spune) si deci nu mai poate fi vorba de fidelitate ci doar de infidelitate nu?! :shock:Gresit inteleasa problema. Tuburile, utilizate corect nu distorsioneaza si nu coloreaza sunetul. Utilizarea pe domeniul strict linear garanteaza acest lucru, in plus au un raspuns tranzitoriu net superior. Chitaristii numesc atac aceasta proprietate a amplificatoarelor cu tuburi. In plus, amplificatoarele cu tuburi permit utilizarea reactiei pozitive pentru anumite efecte a chitarei solo. Amplificatoarele solid state cedeaza instantaneu. Link spre comentariu
Gandila Postat Septembrie 7, 2005 Partajează Postat Septembrie 7, 2005 Nu e vorba de o distorsionare a tuburilor ci, dimpotriva a tranzistorilor (cu precadere bipolari). Semiconductorii mai sus amintiti nu sunt capabili de raspuns foarte rapid la un inpuls introdus la intrare, asa zisul "slew rate" care la cei mai scumpi semiconductori ajunge la cativa V/us, pe cand la etajele cu tuburi electronice el scade drastic spre sute de V/ us, sau chiar se poate vb de raspuns in ns.De ce ?... oricine stie un pic de fizica va realiza ca diferenta de slew rate in diferite etaje este data de viteza purtatorilor de sarcina prin mediul respectiv, adica- vid la tuburi si seminconductor dopat la tranzistori. In primul caz viteza e maxima intalnita in natura(3*10@8 ) iar in al doilea caz ea este mult mai mica.Gandindu-ne la complexitatea armonica a unei piese muzicale lucrurile se complica...semnalul trecut prin semiconductori isi pierde din calitati cu precadere in domeniul specral si unele armonici ale semnalului initial se pierd Si inca un lucru usor de sesizat... de ce un amp pe tuburi suna mai tare (ca volum/presiune acustica) decat unul pe tranzistori, ambele avand aceeasi putere disipata in finali??? Primul are complexitatea armonica mai mare (completa)PS. Deci cine respecta mai mult modelul natural? :?:Respecte VTP!!! Link spre comentariu
ALEKS Postat Septembrie 7, 2005 Partajează Postat Septembrie 7, 2005 Subscriu la ce spune Gandila referitor la slew-rate si la viteza de propagare a electronilor emisi de catod prin vidul tubului electronic. Armonicile placute auzului sunt cele armonicile pare produse de tuburile electronice. Link spre comentariu
Gandila Postat Septembrie 8, 2005 Partajează Postat Septembrie 8, 2005 Merci Aleks, totusi subliniez treaba cu aliura spectrului original redat din inregistrare, care in lantul de amplificare/corectie cu semiconductori, este "saracit" de armonici si de aici apare acea diferenta de culoare in sunet intre semic. si tuburi. Deci folosind etaje pe tuburi in calea de semnal, se va reda mult mai AMPLU semnalul inrodus la intrare.Aviz amatorilor de intrigi cum ca lampile consuma mult ,bla bla, la urma urmei, gusturile si pasiunile nu se discuta. Link spre comentariu
ALEKS Postat Septembrie 8, 2005 Partajează Postat Septembrie 8, 2005 care in lantul de amplificare/corectie cu semiconductori, este "saracit" de armonici si de aici apare acea diferenta de culoare in sunet intre semic. si tuburisubscriuAviz amatorilor de intrigi cum ca lampile consuma mult ,bla bla, la urma urmei, gusturile si pasiunile nu se discuta.Amplificatorul meu cu GU-50 la cere lucru acum consuma cca. 3.2A / 12V (cca. 40W) numai pentru filamentele GU-urilor... mai adunam 2.4A / 6.3V (cca. 25W) si bineinteles consumul total al amplificatorului ajungem la o putere "aberanta" (pentru adeptii tranzistorilor) a transformatorului de alimentare. Link spre comentariu
Gandila Postat Septembrie 8, 2005 Partajează Postat Septembrie 8, 2005 Daca tot veni vb. de GU50, am 4 buc noi si eu si nust ce sa fac cu ele...un Hi-Fi sau un combo de instrument. Din ce-am mai discutat cu overdrive GU-urile ar suna un pic aspru pt tuburi pt ca ele sunt, de fapt, finale RF. dar s-ar potrivi mai bine la ceva de instrument. O sa vad, intre timp am de terminat 2 hi-fi pp unul cu el84 si altu cu 6p3c, plus un tube drive cu ecc83. Spor la treaba cu gu-u si zi si mie cum suna respectivele. Link spre comentariu
ALEKS Postat Septembrie 8, 2005 Partajează Postat Septembrie 8, 2005 Multam! Eu am ales schema de pe site-ul lui Jogis, cea pe care a executat-o si Flore. Am sa te tin la curent! Link spre comentariu
tavix Postat Septembrie 13, 2005 Partajează Postat Septembrie 13, 2005 :twisted: nu sti ce sa faci cu ele?ARUNCALEin afara de faptul ca vrei sa-ti pierzi vremea. Link spre comentariu
Gandila Postat Septembrie 13, 2005 Partajează Postat Septembrie 13, 2005 Prietene Tavix, poate ai treaba si te retzinem cumva pe aici cu lampile noastre...Vezi mai bine ce se mai intampla pe la forumul de amplificatoare auto, din alea cum iti plac tzie, cu intregrate minune care scot mii de W din 12V. Eu nu m-am bagat peste nici un alt subforum (si nimeni de pe aici) sa ma c@c pe mine cat de rahat sunt integratele sau alte chestii ce denota prejudecati si frustrari asa ca termina cu remarci de genu - pierdere de timp!!! :evil: Link spre comentariu
overdrive Postat Septembrie 13, 2005 Partajează Postat Septembrie 13, 2005 Ptr tavix:te rog sa iti ceri scuze colegilor de forum pentru atitudinea pe care o ai.Daca mai jignesti intr-un fel sau altul micile noastre apucaturi in ale lampilor iti promit ca iti copii id-ul si mac-ul si numai intri pe forumul acesta in veci.Chiar daca iti schimbi mac adressul... :wink: Nu imi pune imaginatia la incercare....Asa ca astept scuzele tale si invitatia de a construi ceva impreuna pe acest forum.Este binevenit oricine cu orice parere pro sau contra numai sa nu jigneasca pe colegii de forum. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum