Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pot construi singur sonde osciloscop ?

Gerula

Postări Recomandate

• Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Gerula

2

• MifTy

2

• mesersmith

2

• palcu ion

1

Top autori în acest subiect

Paiii.. nu as vrea sa dau 150 RON pe 2 sonde, care sunt in principiu niste cabluri coaxiale.Am comandat deja sondele, dar sunt nerabdator sa folosesc osciloscopul pana imi soses sondele.

Link spre comentariu

... s? zicem c? pân? faci o sond? cu caracteristici m?car mul?umitoare, au s?-?i vin? cele comandate...?i dac? nu ai r?bdare s? stai s? bibile?ti, mai bine renun??, c? pui în scurt intr?rile alea...

Link spre comentariu

Hai sa intru un pic in amanunte. Sonda de osciloscop este in esenta un cablu coaxial, ce are are o anumita lungime, deci rezistenta+ inductanta+ capacitate. Unele modele mai pot avea si un divizor comutabil de 10:1.Nu am chef sa desenez si sa dezbat detaliat despre schema echivalenta si distributia elementelor de mai sus. Cine nu ma crede, sa Google..Ideea esentiala care trebuie retinuta e daca bagi un semnal dreptunghiular, cu fronturi perfect drepte si extrem de abrupte, datorita celor enumerate mai sus e posibil sa vezi pe ecran ceva ca un fel de trapez. Adica sa urce in line dreapta, dar franta, si sa se (s)coboare la fel..Sau pot aparea oscilatii pe fronturi..Pt compensarea tuturor elementelor reale, dar si parazite, fabricantii de sonde pierd multa vreme sa obtina un produs care sa arate exact ceea ce i se livreaza. Adica fara sa intervina esential in forma semnalului..Avea dreptate MifTy Fara osciloscop nu ai cum sa iti reglezi sondele..Concluzia. Pt 15 lei zau ca nu merita sa iti pierzi vremea reinventand apa calda.

Link spre comentariu

cand am primit si eu oscilosopul de la userul nu dau nume :rade: ma gandeam sa imi fac eu sondele dar dupa cautari pe net am ajuns la concluzia ca nu se merita.da unde gasiti voi sonde la 15lei? ca cele mai ieftine sunt 70 lei Gerula cred ca deja trebuie sa iti soseasca sondele :da (eu ce sa mai zic ca nici nu le aveau pe stoc si pana au sosit am crezut ca le importa de pe Marte)

Link spre comentariu

Este ceva dificiel in a-ti construi singur sondele de osciloscop ? Ati sesizat diiferente intre unele scupe si cele ieftine ?

Eu am incercat (si reusit, intr-o buna masura). Asta se intampla in urma cu vreo 15 ani.Daca vrei sa faci sonda 1:1 si nu de banda larga (adica ceva amatoricesc, de utilizat acasa la reparat amplificatoare audio de exemplu), atunci este simplu.Dar pentru o sonda 10:1 situatia se complica. Pentru a putea realiza compensarea, in paralel cu rezistenta din varful sondei am utilizat o capacitate ajustabila realizata cu o bucata foaaarte scurta de cablu coaxial miniatura (teflon), ajustat in lungime pana ce compensarea din trimerul montat in cutiuta spre intrarea osciloscopului s-a putut face multumitor (la impedanta mare implicata capacitatea necesara este foarte redusa).In orice caz, este dificil de facut home made o sonda performanta de banda larga, si dpdv electric ma refer in primul rand la compensare si la capacitatea de intrare, iar azi consider ca asa ceva nu merita efortul si ca oricum rezultatele (in special in ceea ce priveste mecanica sondei propriu-zise) nu sunt chiar ok pentru pretentiile de azi...Azi sonde 100 MHz 10:1 (eventual si comutabila) destinate uzului general sau de amator se pot gasi la firme/magazine chiar si la sub 30 euro, iar sonde s.h. de fabricatie romaneasca s-au gasit si la 10-15 lei. Desigur, o sonda Tek P6139 se poate gasi pe net in jur de 70-120 $, iar o sonda activa si de banda foarte larga (>1 GHz) sau de inalta tensiune la multe sute de USD.[Obs].
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator DANPC

Este ceva dificiel in a-ti construi singur sondele de osciloscop ?Ati sesizat diiferente intre unele scupe si cele ieftine ?

Incearca sa masori rezistenta la o sonda adevarata si poate o sa ai un raspun simplu daca e sau nu dificil, si ce au scris cei de mai sus este perfect adevarat.
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

... s? zicem c? pân? faci o sond? cu caracteristici m?car mul?umitoare, au s?-?i vin? cele comandate...?i dac? nu ai r?bdare s? stai s? bibile?ti, mai bine renun??, c? pui în scurt intr?rile alea...

si daca le pune in scurt, ce?...intrarea unui oscloscop este o intrare, prin urmare nu e sensibila la punerile in scurt, ci doar la u max in si cam atat.
Link spre comentariu

si un magazin online unde sa gasesc mai multe modele de cose, stie cineva?...am gasit si eu ceva, dar mai toate magazinele au cate un singur model si nu ai de unde alege...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări