Vizitator failosaurus Postat Mai 21, 2009 Partajează Postat Mai 21, 2009 Salut, problema mea cred ca e destul de simpla pentru cei mai experimentati : vreau sa controlez un echipament care foloseste 24V si 800mA cu 5V si 80mA, momentan folosesc optocuploare 4n25 si diode 1n4002 pe 24V. Problema este intre pinii 5 si 6 ai optocuplorului nu reusesc sa fac sa treaca curent orice as incerca (am incercat cu 3 integrate 4n25 deci nu cred ca e vreo problema). Schema circuitului este foarte simpla : pin 1 - 5v+, pin 2 gnd , pin 5 24v+, pin 6 gnd. Intre pin-ul 6 si gnd am legat si sus-numita dioda. Totusi nu reusesc sa-l fac sa mearga, unde gresesc?LE: datasheet pentru 4n25 aici : javascript:openreq('http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/motorola/4N26.pdf') Link spre comentariu
Blind Postat Mai 21, 2009 Partajează Postat Mai 21, 2009 Daca nu faci calumea polarizarea tranzistorului din optocuplor este si normal sa nu iti functioneze. http://en.wikipedia.org/wiki/Bipolar_junction_transistor Link spre comentariu
cirip Postat Mai 21, 2009 Partajează Postat Mai 21, 2009 Problema este intre pinii 5 si 6 ai optocuplorului nu reusesc sa fac sa treaca curent orice as incercaNici nu cred ca are cum sa "treaca" curent pe acolo. Curentul ar "trece" prin pinii 4 si 5 cu conditia sa polarizezi corect tranzistorul receptor.pin 1 - 5v+, pin 2 gndOcazie cu care ai facut zob dioda emitatoare. Trebuie inseriata o rezistenta de limitare a curentului. In figura 11 din foaia de catalog poti vedea cum trebuie sa conectezi. Rezistenta serie cu dioda este implicita si este sugerata de acel If=10mA. Ideea e ca poti alimenta intrarea aia la orice tensiune atata timp cat nu depasesti 10mA prin ea. Link spre comentariu
Vizitator failosaurus Postat Mai 21, 2009 Partajează Postat Mai 21, 2009 Am inteles, iau alte componente si incerc iar, merci pentru raspunsul rapid.Referitor la pinii 4,5 si 6, am gresit eu in postul intial legatura o faceam intre 4 si 5, nu 5 si 6. Deci 4 gnd si 5 24+. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 22, 2009 Partajează Postat Mai 22, 2009 Deci 4 gnd si 5 24+.vrei sa faci scurt? Link spre comentariu
Vizitator failosaurus Postat Mai 23, 2009 Partajează Postat Mai 23, 2009 Deci 4 gnd si 5 24+.vrei sa faci scurt?Salut, scuze, dar nu imi dau seama de spui ca fac scurt acolo. Se poate sa ma lamuresti te rog? Link spre comentariu
junior Postat Mai 23, 2009 Partajează Postat Mai 23, 2009 Fototranzistorul din optocuplor nu poate comanda decat cativa mA , deci nu poate fi legat direct la 24V ci trevuie pusa o rezistenta in colector de zecide kohmi.Mai apoi iei semnal din colector (pinul5) si aplici unui tranzistor mai puternic care suporta ce 800mA la 24V. Link spre comentariu
djlove Postat Mai 23, 2009 Partajează Postat Mai 23, 2009 Pana la urma de ce nu folosesti un releu cu bobina la 5V si rezolvi simplu treaba? Link spre comentariu
Vizitator failosaurus Postat Mai 23, 2009 Partajează Postat Mai 23, 2009 Pana la urma de ce nu folosesti un releu cu bobina la 5V si rezolvi simplu treaba?As face asta dar nu sunt foarte sigur cum. Ai din intamplare un exemplu? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum