Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Taiat Cablaj

milet

Postări Recomandate

Va salut,

pana acuma am taiat sticlotextolitul cu foarfeca, flex, bomfaier insa taieturile nu erau foarte precise si trebuia sa dau la pila mai mult sau mai putin functie de pretentii. In acest scop mi-am facut un minicircular din materiale recuperate http://i57.tinypic.com/sxddoy.jpg ,  http://i62.tinypic.com/156pyzp.jpg , cu panza de taiere acizitionata de aici http://www.tehnoelectric.ro/produse/ap_7131_trusa_freze_disc_cu_dantura_de_taiere . Am reusit sa tau cu precizie foarte buna numai ca dupa circa 20cm de taiat in textolit FR4 de 1,5mm, panza sa uzat si nu a mai taiat, am pus a doua panza si a avut aceeasi soarta.

Va roga sa-mi spuneti daca ati testat sau stiti ceva tipuri de panze care sa nu se uzeze asa rapid si de unde se pot achizitiona?. Am vazut ceva panza de la Proxxon cu/de "carbid ???" insa e foarte scumpa si dintii  nu par foarte ascutiti ceea ce implica o putere mare la motor, pe care eu nu o am. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• milet

7

• miron1947

4

• Baditza Vasy

4

• catalinux2004

3

Eu tai cablajul cu flexul cu disc de 115 mm,apoi polizez daca mai este nevoie.Evident,la polizor.

Probabil ca in urmatorii 100 de ani o sa uzez un disc...daca nu se rupe in urma unei caderi de pe masa .

Link spre comentariu

Eu tai cablajele cu o scula confectionata dintr-o bucata de pinza de fierastrau alternativ ascutita aproximativ asemanatoare cu un cutit de strung pentru debitat. Pinza este facuta din otel rapid, foarte rezistenta la uzura. Pentru taiat folosesc o bucata de platbanda cu o latura dreapta pe care o asez peste cablaj si cu cutitul din pinza de  fierastrau alternativ,trag de mai multe ori peste cablaj pina canalul este suficient de adinc incit sa o pot rupe apasind relativ usor. Marginile  taiate le ajustez cu o pila si apoi cu smirghel cu granulatie sub medie.

Ideea colegului @nel65 mi se pare mult mai eficienta si rapida.

Am o masinuta de gaurit cablaje care are un ax pe care se poate monta un disc abraziv cu diametrul de aproximativ 30mm. Axul cu discul abraziv se poate fixa prin intermediul unei pensete in axul masinii de gaurit. Am avut o tentativa de taiat  dar facind o miscare gresita am reusit  sa ciobesc discul ,facindu-l inutilizabil.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Va salut,

pana acuma am taiat sticlotextolitul cu foarfeca, flex, bomfaier insa taieturile nu erau foarte precise si trebuia sa dau la pila mai mult sau mai putin functie de pretentii. In acest scop mi-am facut un minicircular din materiale recuperate http://i57.tinypic.com/sxddoy.jpg ,  http://i62.tinypic.com/156pyzp.jpg , cu panza de taiere acizitionata de aici http://www.tehnoelectric.ro/produse/ap_7131_trusa_freze_disc_cu_dantura_de_taiere . Am reusit sa tau cu precizie foarte buna numai ca dupa circa 20cm de taiat in textolit FR4 de 1,5mm, panza sa uzat si nu a mai taiat, am pus a doua panza si a avut aceeasi soarta.

Va roga sa-mi spuneti daca ati testat sau stiti ceva tipuri de panze care sa nu se uzeze asa rapid si de unde se pot achizitiona?. Am vazut ceva panza de la Proxxon cu/de "carbid ???" insa e foarte scumpa si dintii  nu par foarte ascutiti ceea ce implica o putere mare la motor, pe care eu nu o am. 

Sint bune :

Proxxon 28732 - Disc circular cu dinti din tungsten, 80mm, 36dinti e adevarat par cam scumpe vo 115 ron, dar si tai cu el mult si bine ,eu folosesc un disc de vo 2 ani si tai numai FR4 ,montat pe un circular tot Proxxon, cu un motor de 100w.
Link spre comentariu

Multumesc tutror pentru opinii.

Probabil o sa trec iar la flex pana gesesc o solutie convenabila.

Eu ma gandea la Proxxon 28011, se pare ca-i conceputa pentru taiat materiale din fibra. 28732 e prea mare pentru unealta mea.

Link spre comentariu

Sticlotextolitul si nu numai,uzeaza orice scula facuta din OSC (otel carbon de scule). Deasemenea turatia mare are dezavantajul  ca incalzeste scula scazind duritatea otelului. Sculele realizate din materiale rezistente , wolfram,titan sau acoperite cu titan sint scumpe,dar sint rezistente.

Colegul @nel65 foloseste disc de flex pentru taiarea sticlotextolitului si a pertinaxului. Pretul unui disc de debitat este mic, in comparatie cu discurile metalice si tine mult.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

http://www.magazinonlinescule.ro/Pret_Panze-rectilinii-HSS-PILANA-_172.html

Aici gasesti mai multe informatii despre fierastraiele alternative si despre pinze.

Evident nu am folosit o pinza noua ci doar o bucata dintr-o pinza rupta,pe care am ascutit-o in asa fel incit sa pot taia textolitul(sticlotextolitul) placat cu Cu.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Eu le tai cu foarfeca de tabla. Nu fac nici praf si nici zgomot cu ea. Pana acum nu da semne de oboseala acea foarfeca (nu cred ca se mai gasesc foarfeci ca aia in comert). Daca e nevoie de ceva decupaje sau alte operatiuni care necesita o precizie mai mare trec la mini-freza.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salutare,

Vreau sa tai un cablaj pentru a planta o punte ca aceasta pe el si nu stiu cu ce pot sa decupez pentru a introduce pinul, ma gandeam sa dau o gaura, doua sau mai multe, una langa alta pana le unesc, dar nici asta nu cred ca pot sau nu iese bine, dumneavoastra ce folositi?

Posted Image

Link spre comentariu

1) asta este o punte pt conectare cu asa-zisii "papuci". De obice se fixeaza mai intii pe radiator si se conecteaza la cablaj cu fire cu "papuci".

2) in general se pot gasi punti cu parametrii similari care au sirme in loc de tablite si pot fi montate mai usor.

3) varianta cea mai corecta pt decupar cablajul este cu o freza "deget" subtire de 1-1,5mm, dar este relativ dificil, se cam rupe freza la manevrare manuala.

Link spre comentariu

Eu am deja puntea dar nu vreau sa pun papuci si apoi sa fac legatura la placuta, nu mai am unde sa o prind in cutie cu radiatorul si de asta as vreau sa o plantez pe cablaj langa condensatorii de filtrare si radiatorul sa stea deasupra (prins doar de punte).

Cred ca se poate si in alt mod, fara sa cumpar freza.

Link spre comentariu

Eu as incerca sa dau gauri una langa alta cat permite burghiul si ca distanta cat sa nu fuga in prima gaura dupa care lama de cuter si munca de chinez. Eventual puncteaza inainte cu un dorn usor sa nu fuga burgiu aiurea pe placa.

Link spre comentariu

Eu am deja puntea dar nu vreau sa pun papuci si apoi sa fac legatura la placuta, nu mai am unde sa o prind in cutie cu radiatorul si de asta as vreau sa o plantez pe cablaj langa condensatorii de filtrare si radiatorul sa stea deasupra (prins doar de punte).

Cred ca se poate si in alt mod, fara sa cumpar freza.

De traforaj ai auzit stimabile?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări