Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Taiat Cablaj

milet

Postări Recomandate

Uneori intentiile de inovare tehnica ale unor useri sunt putin supralicitate, fata de ceea ce se practica in mod curent. In plus initiatorul topicului a cam renuntat la intentia initiala - dupa cate constat eu nu a mai postat de mult timp - subiectul insa prezinta interes pentru toti ceilalti, care il continua in acest mod.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• milet

7

• miron1947

4

• Baditza Vasy

4

• catalinux2004

3

Intr-adevar am cam renuntat la idee,deoarece a scazut cererea de montaje(ce construiam eu),dar intentionez sa termin acest aparat de taiat cablaj.Am tot adunat rulmenti,fulii,lagare...etc.Acuma tre sa vad cum le potrivesc intre ele,caci nu gasesc prin oradea vreun strungar sa-mi ajusteze unele componente.Printre altele am gasit de cumparat un traforaj electric destul de dragut,dar o sa raman la tot la ideea de banc minictura si freza.

Link spre comentariu
masina asta e diabolica raugrija la degeteeu folosesc cateodata un fierastrau electric pentru decupaje, doar ca pun cea mai fina lama disponibila pe piata, taie destul de bine, doar ca face zgomot, scrollsaw, scuze pentru impertinenta, dar eu nu am avut asa ceva in Romania si habar nu am cum ii zice, nu ca as uita dulceata de limba romana.
Link spre comentariu

...eu nu am avut asa ceva in Romania si habar nu am cum ii zice, nu ca as uita dulceata de limba romana.

In jargon tehnic i se spune fierastrau alternativ, iar intr-unul ad-hoc "soarece", deoarece principala sa caracteristica vizibila este ca rontae marunt materialul de debitat.
Link spre comentariu

Pentru Miron1947:pentru decupare pur si simplu.Patrate sau dreptunghiuri,deci nu cine stie ce...Cum am spus,am cam lasat-o moale momentan.Acuma caut o solutie tehnica de taiat depron pentru ceva aero si navo.AM folosit pur si simplu o panza de bomfaier mai fina si mi-a placut cum a iesit,dar in afara de CNC sau alte chestii,as vrea sa gasesc o solutie tehnica pentru a realiza profilul unei aripi de avion,ca sa scot acel profil nu din smirghel sau taieturi fine.Am vazut pe un site ca sugera cineva ca se poate taia cu un laser din ala de la CD-Writer...dar e cam periculasa ideea...are cineva alte solutii?Mersi.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

am facut si eu un aparat de taiat placi pcb...

Iti sugerez sa refaci constructia prin suprainaltarea tejghelei, sa faci lagare separate discului circular si sa realizezi transmisia cu curea lata, pozitionand motorul sub tejghea. Vei avea urmatoarele avantaje:1 - acces la circular cu o placa de orice dimensiuni;2 - cresterea turatiei - discurile pe care le folosesti, cu diametrul de 50 mm sau mai mici, solicita turatii ridicate - la peste 4000 rpm pentru materialele specifice PCB;3 - motorul nu se va opri in sarcina - cureaua lata aluneca - si in acest mod eviti atat arderea lui cat mai ales ruperea axului prin solicitari la oboseala.O curea lata se poate confectiona spre exemplu din banda sintetica de tipul celei din care se fac manere la gentile de voiaj, prin croire la dimensiune si coasere la masina de cusut. Pentru aderenta mai buna, in timpul lucrului cureaua lata se incarca pe partea activa cu catran (smoala) Fuliile rotii de curea sunt usor de confectionat.
Link spre comentariu

Nu stiu daca putem vorbi de blocarea si arderea motorului pentru ca e putin cam mare si pare a fi de masina de spalat veche deci are si turatie are si putere, si intradevar ar fi fost frumos daca inalta masa deasupra motorului pentru ca astfel o sa poata sa il foloseasca si pentru a taia materiale diferite de dimensiuni mai mari nu numai cablaje.eu personal raman la cureaua mea normala si la fuliile facute din plexiglas gros pe un ministrung improvizat si pana acum merge foarte bine.

Link spre comentariu

Nu stiu daca putem vorbi de blocarea si arderea motorului pentru ca e putin cam mare si pare a fi de masina de spalat veche...

Nu pare a fi de loc de masina de spalat veche. Hai sa-l comparam ca marime doar cu intrerupatorul basculant - care este specific instalatiilor de putere mica. Apoi - ca regula - la orice actionare a unei scule aschietoare, se evita plasarea sculei direct pe axul motorului - din motivele explicate mai sus. Intre motor si arborele sculei trebuie sa existe obligatoriu un reductor. Cine a studiat si stie ce forte se dezvolta intr-un dinte de freza-fierastau, stie si cam care este ciclul solicitarii arborelui la oboseala prin torsiune. Acest ciclu se repeta de nz ori pe minut - unde n este turatia iar z, numarul de dinti al sculei. Priveste acum constructia si vei constata ca locul de aplicatie al fortelor care solicita la oscilatii torsionale este foarte departe de lagarul motorului. Raportul dintre aceasta distanta la lagar si diametrul arborelui este in mod foarte probabil mai mare de 10:1, ceea ce insaemna amplitudini mari ale oscilatiilor torsionale. Acesta este si motivul pentru care scula se monteaza de obicei pe un arbore separat fixat pe doua lagare, iar distanta fata de lagar a acesteia se ia de (1...2) x diametrul axului. In plus o curea lata amortizeaza suplimentar socurile prin gradul mai mare de alunecare fata de fulie permis. Bineinteles ca aceste recomandari pot, sau nu sa fie agreate de constructor. De aceea fiecare isi va construi dispozitivul asa cum doreste.
Link spre comentariu

Sunt de acord , insa si prea multa matematica strica...in cazul de fata rezistenta materialelor si cum il foloseste pentru taiat placute de cablaj atunci nu are rost sa luam in calcul torsiuni, tensiuni, si alte deplasari pentru ca cel putin in cazul de fata nu are rost. Daca pe viitor vrea sa il foloseasca la altceva decat taiat cablaje pai atunci e musai sa faca un reductor. Cel putin asta am invatat eu in cei 3 ani de cand lucrez in proiectare si anume ca nu are rost sa te complici decat pentru ce e complicat. RespectePS: Totusi poate ne spune si noua de la ce e motorul..

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări