yo3ihg Postat Iunie 29, 2009 Partajează Postat Iunie 29, 2009 nu se mai da de mult telegrafie , norocul nostru Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iunie 29, 2009 Partajează Postat Iunie 29, 2009 Si cum decurge o legatura (in CW) intre un radioamator mai experimentat si un incepator? Link spre comentariu
yo3ihg Postat Iunie 29, 2009 Partajează Postat Iunie 29, 2009 pai nu decurge daca nu stii morse :banghead: sau poti folosi softuri de encode/decode pe calea audio, mix w de exemplu, eu l-am testat dar decodeaza cu multe erori.mai degraba psk sau rtty. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iunie 29, 2009 Partajează Postat Iunie 29, 2009 Morse stiam cand aveam 9-10 ani - invatasem binisor de la tata - dar au mai trecut 20 de atunci Oricum, cele mai frumoase legaturi dupa parerea mea subiectiva sunt in telegrafie, in benzile de jos (160m, 80m). Nu mai sunt la curent nici cu benzile alocate radioamatorilor la ora actuala, am inteles ca sunt unele noi. Este ceva mai jos de 1.8Mhz ? Link spre comentariu
Flor Postat Iulie 6, 2009 Partajează Postat Iulie 6, 2009 +_Florin_+Mai multi Morsisiti, inclusiv monstrii sacri, adica Janeta si Sandy, mi-au spus ca cine a reusit sa invete muzica sunetelor, nu o va uita niciodata...Asa ca dupa ce o sa cauti pe net "Morse runner", sau "HST", dupa cateva ore de munca o sa iti reintrii in mana, hi, hi..Eu am tot sapat dupa documentatie pt 137KHz, mi-am luat si materialele sa imi fac o antena, ca nu erau prea scumpe, hi, hi, ..Dar prea multi radioamatori cu experienta mi-au zis ca e o liniste in banda asta de iti tiuie urechile. Adica trafice e ioc spre diloc..,Si cum in ciuda multor binevoitori, nu am reusit sa deosebesc Zulu de Alfa am abandonat ideea de 2,2 km, unde e loc doar de CW..Daca chiar te intereseaza banda asta, o sa ma apuc sa finalizez antena, ca mare branza nu e. Stabilim o data si o ora si imi pun goanga (adica baietelul meu) la manipulator. Ideea e sa ai si tu autorizatie... Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 6, 2009 Partajează Postat Iulie 6, 2009 Chiar o sa caut "morse runner" sa vad in ce masura as putea sa-mi intru in mana.Benzile de jos mi se par interesante in primul rand datorita particularitatilor de propagare ale undelor cu frecvente mici. Nu au zone de tacere, cel putin pe 137kHz nu conteaza zi-noapte iarna-vara, merge la fel de bine. Pe 1.8MHz merge bine noaptea (ziua nu este posibila reflexia ionosferica) dar din cate tin minte iarna merge non-stop.In plus, se obtine mult mai usor o buna stabilitate a oscilatoarelor la astfel de frecvente (sunt adeptul aparaturii home-made).Probabil ca multi radioamatori evita benzile astea pt ca necesita antene de dimensiuni mari, ceea ce este un dezavantaj dar merita avand in vedere avantajele.Chiar sunt hotarat sa obtin autorizatia asa ca ne vom auzi cu siguranta! Link spre comentariu
liviu9 Postat Iulie 6, 2009 Partajează Postat Iulie 6, 2009 SalutEu am devenit radioamator din a doua incercare "cu de-a sila" a unor prieteni carora le datorez 100% din activitatea mea in radio;la prima incercare m-am incapatanat cat am putut de mult si m-au lasat in pace (examenul se dadea la Bucuresti daca imi aduc bine aminte);la a doua (cu vreo 7 ani in urma) nu am avut scapare intrucat examenul s-a tinut in Rm.Valcea si "baietii" au aranjat "invoire" de la serviciu, mi-au pus in brate bibliografia pentru examen si apoi m-au dus acolo; de aproape un an m-au dotat si cu doua statii acordate pe R5 (Cozia) si locala si de vre-o juma de an mai intru si in emisie; de cand am intrat in emisie am avut ocazia sa cunosc oameni cum nu credeam sa mai existe.Am fost in vizita la cativa dintre ei (dupa ce ne-am cunoscut in radio) si am ramas uimit de comportamentul si realizarile lor . In ultima saptamana am schimbat cateva cuvinte cu RA din Hunedoara ,Timisoara , Olanda....zone in care nu stiu cand sau daca voi ajunge prea curand ,insa daca voi ajunge sigur ii voi cauta.De regula tin statia pe receptie R5 si echolink-ul si ascult discutiile ore in sir...nu am mai dat drumul la un aparat de radiodifuziune de luni de zile ,iar la TV ma uit 1-2 ore pe zi; am constatat ca radioamatorii (nu ma refer la mine chit ca si eu sunt RA) sunt un exemplu de BUNAVOINTA ,OPTIMISM ,BUNSIMT ,CIVILIZATIE, INTELIGENTA si multe alte calitati pe care nu le intalnesti la un post de televiziune sau radiodifuziune sau pe chat-uri. Noii mei prieteni hami deja ma infecteaza de zor cu virusul "short wave" - se pare ca acolo e radioamatorismul adevarat ; eu inca "ma tin tare" - sunt pasionat de constructii electronice ,nu neaparat radio ,insa simt ca "virusul" pune stapanire destul de repede pe mine mai ales ca dupa cum spuneam il "alimentez" zilnic cu cateva ore de receptie RA. Cam asa vad eu radioamatorismul (dupa jumatate de de an de activitate "on-air"); cine devine radioamator are ocazia sa "evadeze" intr-o lume noua sa cunoasca oameni exemplari care fac lucruri din pasiune ,de cele mai multe ori fara pretentii materiale ci doar din dorinta de a impartasi celorlalti cunostintele si experientele lor.Pentru mine radioamatorismul este o lectie de educatie in primul rand si de dobandire a unor cunostinte tehnice suficient de utile in multe situatii.In speranta ca am scris ceva util (mai ales pentru cei care vor sa devina RA) va salut ,73 si la reauzireYO7HLQ Link spre comentariu
vio2007 Postat Iulie 6, 2009 Partajează Postat Iulie 6, 2009 Asa ca dupa ce o sa cauti pe net "Morse runner", sau "HST", dupa cateva ore de munca o sa iti reintrii in mana, hi, hi.Dar despre programul CW_player ce parere aveti ? http://www.f1orl.org/program/cwplayer.zip Link spre comentariu
Flor Postat Iulie 7, 2009 Partajează Postat Iulie 7, 2009 vio2007 Off topic Considera-te fericit ca poti Morse. Te urasc. (Sper ca intelegi de gluma..) On topic Eu nu am si nici nu o sa am vre-o parere. Din pacate Mama Natura m-a dotat cu "urechi de tabla", asa ca .. Ideea mea absolut personala e sa folositi programe larg raspandite. Pt ca daca va va veni ideea sa participati la un Campionat, acolo se foloseste doar HST-ul. Dar fiecare e cu gustul lui. Si in trafic nu conteaza cu ce ti-ai facut mana.. liviu9 In ciuda experientelor de viata am (mai) ramas un entuziast. Si mi-am tarat nevasta pe la tot felul de intalniri cu radioamatori. Atat in Ro cat si prin Paris. Se stie ca in general femeile sunt mult mai reticente. Spre surprinderea ei, de fiecare data am fost primiti cu bratele deschise, intr-un mod deosebit de placut. E o altfel de lume in care bunul simt e la loc de cinste. Acuma sa nu crezi ca prin banda nu mai auzi si ..., si nu ma refer doar la 145.350MHz, dar oricum media e mult peste .. +_Florin_+ Mare atentie pt ca in 137KHz, regulamentul permite doar 1 -adica unu- W, indiferent de clasa de autorizare. Pe undeva e logic, pt ca daca din greseala dai cu armonici in banda.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 7, 2009 Partajează Postat Iulie 7, 2009 Nu cred ca urechea de tabla are vreo importanta. Trebuie sa dispui doar de timpul necesarsi sa abordezi maniera corecta de invatare. Cu privire la cresterea vitezei de receptie aiciintervine cu adevarat talentul nativ. Insa eu consider ca orice om poate ajunge la indemanareade a duce la capat un QSO la viteza decenta. Receptia se bazeaza 100% pe reflex conditionat.Odata facuta analogia in "cerebel" e greu sa fie uitata. Timpul de atrofiere variaza in functiede persoana de la 15 la 35-40 ani. Asta in conditii in care nu s-a mai ascultat nicio iota de CW. Link spre comentariu
Flor Postat Iulie 7, 2009 Partajează Postat Iulie 7, 2009 Salut nanopico Si iti multumesc pt incurajari. Din pacate situatia mea e alta. Prima data, pe la 14 ani, am incercat la radioclubul liceului Electronica, YO3KBD condus de YO3SQ. Apoi colegi mei de clasa formati de cel numit au incercat si ei sa ma ajute..Ultimii pe lista, cu voia dvoastra, au fost YO3ND (Sandy) si YO3RJ (Janeta)..Cred ca atat numele cat si indicativele lor iti sunt cunoscute, hi, hi. Si numai in YO cat si peste hotare, unde ultima stabileste podiumul de ani buni...Daca nici acestia, in ciuda calitatilor si mai ales a experienteie lor, nu au reusit sa ma faca sa simt diferenta dintre Alfa si Zulu, e clar ca in acest caz sa spun "lasati orice speranta"...PS. Apropos de varsta. Iti multumesc din nou. Ca doar ne-am cunoscut la targ. Am 45 si 7 luni..PPS. Las ca goanga mea (YO3HZF) ma razbuna. Format de Sandy si sub mana lui Janeta a ajuns la 160 s/m... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 7, 2009 Partajează Postat Iulie 7, 2009 Bre, e vorba de timpul de atrofiere, nu de varsta...Daca ai invatat la 20 de ani primele semne de uitare adevarata apar intre35 si 60 ani. Asta daca nu ai mai "profesat" de loc.Felicitari pentru goanga! Banuiesc ca 160 s/min se refera la standardul PARIS.Ce face Janeta e demn de admirat insa eu prefer sa admir operatorul carescoate un indicativ dintr-un pile-up sau in conditii grele de propagare sicare este capabil sa duca un contest de 24 ore in CW. Link spre comentariu
Flor Postat Iulie 8, 2009 Partajează Postat Iulie 8, 2009 Multumesc. Din cate am aflat eu, lumea CW se imparte in 2 : "traficanti" si cei de sala.Ca sa faci trafic trebuie sa ai antene- pe bloc in cazul meu-. Tanand seama de BAFTA pe care am avut-o, antena va trebui sa mai astepte...Sper cat mai putin, dar deocamdata, luna asta, NU cred..Stiai chestia cu "Adame, alegeti o femeie" zise Dzeu aratandu-i pe Eva, care era singura in gradina Raiului.. Asta se aplica si goangei..Ma rog, in locul lui Dzeu e tac-su. ( Nu-i asa ca sunt modest?) Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 8, 2009 Partajează Postat Iulie 8, 2009 Chiar acum incerc sa adaptez un oscilator BFO la un receptor obisnuit cu 3 benzi de US, in speranta ca voi auzi ceva CW pe la 7 MHz. Poate merge, cine stie, aparatul este destul de sensibil, ca antena voi folosi un cablu coaxial de 11 metri legat de la varful unui plop inalt la fereastra casei cam la 60 de grade fata de sol. Ecranajul cablului va fi pe post de antena. Iese un l/4 original, nu?? asta daca nu cad din pom! Problema cea mai grava e ca aparatul are o banda de trecere (9kHz) enorma pt telegrafie, dar speranta moare ultima! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum