adi_0106 Postat Mai 4, 2005 Partajează Postat Mai 4, 2005 Am o Dacia 1410 care nu are temporizator la stergatoare, fapt care e suparator cand ploua incet - adica trebuie sa dai continuu de manetutza de la bord ca sa se plimbe stergatoarele de 2 - 3 ori si apoi sa le opresti. Si am gasit un temporizator romanesc si nu stiu cum sa il pun in circuit :oops: El are 4 borne: "+", "-", "I" sau "|" nu se intelege si "AF" Temporizatorul are in el un releu, un tranzistor, cateva diode si cateva rezistoare........ Ajutati-ma si pe mine sa montez dracia asta la stergatoare !!!! :!: Link spre comentariu
i0nutzb Postat Mai 5, 2005 Partajează Postat Mai 5, 2005 din cate imi aduc aminte, stiu ca se pune un fir de la treapta I de la motorasul stergatorului (ghici unde... :P ) si inca unul de la stropitoarea parbrizului. o sa postez zilele astea schema completa...oricum, daca NU ai avut asa ceva pe masina, iti trebuie si o instalatie aferenta. se gaseste sa o cumperi (acum 1 an costa in jurul a 100-150.000) care este destul de intuitiva. iti recomand sa o cumperi ;) Link spre comentariu
niq_ro Postat Mai 5, 2005 Partajează Postat Mai 5, 2005 poate te ajuta (si) schemele de la http://www.niqro.as.ro/temporizare.htm :wink: Link spre comentariu
adi_0106 Postat Mai 5, 2005 Autor Partajează Postat Mai 5, 2005 si inca unul de la stropitoarea parbrizuluiSi stropitoarea are treaba cu astea ??? :cry: Eu vreau ca stergatoarele sa fie temporizate, nu stropitoarea :? Link spre comentariu
i0nutzb Postat Mai 5, 2005 Partajează Postat Mai 5, 2005 pai vezi tu... cand dai apa la geamuri (adica stropesti ) stergatoarele se plimba de 3-4 ori pe parbriz. NUMAI atunci.. temporizarea cand o faci, iti misca o singura data lamele pe parbriz. si da, http://www.niqro.as.ro/temporizare.htm este un start bun ;) Link spre comentariu
niq_ro Postat Mai 11, 2005 Partajează Postat Mai 11, 2005 Si am gasit un temporizator romanesc si nu stiu cum sa il pun in circuit :oops: El are 4 borne: "+", "-", "I" sau "|" nu se intelege si "AF" Temporizatorul are in el un releu, un tranzistor, cateva diode si cateva rezistoare........ eu am gasit un releu care are notatiile: + - NI 31b si LV AF-ul tau e LV-ul meu adica conectarea la pompita ... cand dai sa stropeasca se misca si stergatoarele de vreo 2-3 ori I-ul tau cred ca e NI-ul meu :wink: Link spre comentariu
TAO Postat Aprilie 29, 2006 Partajează Postat Aprilie 29, 2006 a facut -si folosit-careva schema asta cu 2 reglaje ?In "Automatica recreativa... la domiciliu - cu 33 constructii comentate", Ed. Tehnica, 1974, la pag. 220-222 este prezentat articolul "Automat pentru comanda motorului stergatorului de parbriz la autoturisme"... .. din potentiometrul P1 se regleaza timpul de actionare (numarul de curse efectuate), iar din P2 durata pauzelor...intre 0 si 120s Link spre comentariu
niq_ro Postat Aprilie 30, 2006 Partajează Postat Aprilie 30, 2006 schema respectiva este.... Link spre comentariu
TAO Postat Mai 1, 2006 Partajează Postat Mai 1, 2006 pai de asta am cerut o parere ca nu stiu cum este...exact asta!nu stiu care este treaba cu releul ala... si daca functioneaza schema... Link spre comentariu
niq_ro Postat Mai 2, 2006 Partajează Postat Mai 2, 2006 e o schema clasica de bistabil, dar cu reglaje pentru cei doi timpi, de actionare si de repaus.. pentru calculul timpilor/frecventei vezi http://www.qrp.pops.net/multivibrator.htm http://www.play-hookey.com/digital/expe ... table.html Link spre comentariu
TAO Postat Mai 8, 2006 Partajează Postat Mai 8, 2006 mai bagat de tot in ceata... eu nu vroiam decat sa stiu ce rol are releul ala acolo, ce model este, si cu contactele alea 1' si 3', cu schema asta care ai postat-o e ca si cum as fi legat la ochi... mersi mult Link spre comentariu
niq_ro Postat Mai 9, 2006 Partajează Postat Mai 9, 2006 pentru ca nu ma prind ce nu ti-e clar, am scanat articolul complet... Link spre comentariu
Abram Burel Postat Mai 9, 2006 Partajează Postat Mai 9, 2006 @ TAO- releul este pentru actionarea stergatoarelor- e un releu actionabil la 12V, cu un curent de actionare cat mai mic daca chiar ai de gand sa folosesti componentele din schema (desi nu cred sa mai gasesti asa tranzistori ) si un curent pe contacte de cativa amperi la 12V; atentie! sa fie de tip SPDT, adica cu un contact normal inchis si unul normal deschis (exista si cu un singur contact)- despre legare scrie in articolul postat de niq. Link spre comentariu
TAO Postat Mai 11, 2006 Partajează Postat Mai 11, 2006 ok.....incerc cu un releu de 5 amperi, dar rog pe careva care a mai legat asa ceva macar asemanator daca nu chiar tipul asta , clar unde se leaga cele doua - I' I' si 3'. va rog scuzati-mi insistentele mele :prayer: Link spre comentariu
niq_ro Postat Mai 17, 2006 Partajează Postat Mai 17, 2006 pai nu scrie in articolul de l-am scanat? vrei sa-ti reproducem din ce am citit acolo sau ce nu e clar? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum