Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

EF86 sau triodă?

carageae

Postări Recomandate

Cine imi poate spune cu ce trioda as putea sa inlocuiesc EF86 conectat ca trioda? Nu stiu cum se calculeaza caracteristicile unei pentode legate asa, dar as prefera sa folosesc o trioda deoarece EF86 nu am, in schimb am multe triode, din care unele de foarte buna calitate. Am inteles ca EF86 e si foarte sensibil la vibratii (microfonie), as prefera o trioda autentica.Va rog nu-mi dati sfaturi aproximative sau dupa ureche - vreau sa construiesc ce e in schema, nu sa repar, deci as vrea un raspuns documentat, nu variante care "merg". Cei vizati sunt rugati respectuos sa nu posteze daca nu au o solutie concreta.Si o a doua intrebare - am mai postat-o aici pe forum dar nu am primit un raspuns concret:Care e diferenta intre legarea ca trioda ca in schema atasata sau varianta legarii G2, G3 la anod? Am vazut scheme concrete, deci nu fabulez!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

3

• carageae

3

• danzup

2

• nichishoru

1

Top autori în acest subiect

Am inteles ca EF86 e si foarte sensibil la vibratii (microfonie), as prefera o trioda autentica.

Este exact invers: EF86 a fost conceput tocmai pentru a rezista la vibratii si a evita astfel efectul microfonic in montajele cu amplificare mare. Nu intamplator e pus in schema ta la intrare, avind si zgomot mic.La "vanzari" apar astfel de tuburi disponibile la preturi corecte asa ca nu are rost sa incerci cu alte tuburi.
Link spre comentariu

Uite aici toate informatiile despre EF86, inclusiv despre efectul microfonic. http://tubedata.milbert.com/sheets/010/e/EF86.pdf

Pentoda audio exceptionala. A fost folosita in primul etaj de amplificare in magnetofoane, unde semnalul este foarte mic, mai ales la viteze mici ale benzii. Asta spune multe despre aceasta pentoda, mai ales ca in magnetofoane apar vibratii atit datorita motorului cit si datorita difuzorului intern.

Link spre comentariu

Caracteristicile unei pentode in conexiune trioda se pot calcula daca exista carateristicile pentru conexiunea pentoda cu mai multe tensiuni pentru G2 dar in unele datasheet se gasesc gata calculate/masurate. De ex.: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/030/e/EF86.pdf

La nevoie EF86 in mod trioda poate fi inlocuita cu ECC83 sau ceva similar (trioda de curent mic). In cazul de fata cele doua variante nefiind identice ci doar asemnatoare, trebuie facuta o corectie la regimul de functionare in curent continuu prin modificarea rezistentelor din catod si anod. Aici aceste rezistente fac parte si din circuitele de curent alternativ si in consecinta trebuie modificati si C5 R5 si C2 R4 pentru un raspuns in frecventa asemanator cu cel al schemei de fata.

In mod normal conexiunea trioda se face legind G2 si G3 la anod. In felul acesta cele trei elemente functioneaza ca anod al triodei rezultate si in spatiul dintre G2 si anod cimpul electric are potential constant (electronii se misca liberi). Unele lampi au G3 conectat intern la catod si pot functiona si asa in conexiune trioda datorita faptului ca G3 este o grila rara si influenteaza putin cimpul dintre G2 si anod. Diferenta dintre cele doua conexiuni e minima.

Link spre comentariu

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri, initial asa stiam si eu dar am fost indus in eroare de vreo doua articole care sustineau ca merita inlocuita. Se pare ca erau alte aberatii "audiofile"...Am ceva EF86 nu noi dar macar sunt Philips Miniwatt si stiu sigur ca merg, le-am scos din amplificatorul meu - inlocuite cu ceva RFT care erau mai putin zgomotoase cand foloseam pick-up.Cand o sa fie gata amplificatorul poate o sa iau si ceva noi.In legatura cu cele doua conexiuni trioda se pare ca unii nu sunt bine informati - am vazut legate anod+G2 si catod+G3 si lampi care au G3 accesibil din exterior - vezi EF86 sau EL34.Poate o sa am si timp sa experimentez auditiv diferenta (daca o fi vreuna!) dintre cele doua conexiuni. Am banuit ca teoretic/electric nu poate fi mare diferenta, dar am crezut ca din moment ce exista ambele variante in scheme consacrate/comerciale poate e o ratiune pentru a le lega in doua feluri.Am legat candva asa lampile EL34 (intr-un amplificator Sigma) dar suna la fel de prost si in conexiune trioda, doar ca mai incet, asa ca l-am facut la loc - daca nu era sunet de calitate macar sa mearga tare - la caminul cultural in cauza era mai important sa fie tare...dar am legat G2 si G3 la anod si a mers bine, sau cel putin la fel de bine ca la varianta pentoda. La vremea aceea tot ce stiam despre lampi era de la mesterul local de la cooperativa TV si din cartea "Caleidoscop de electronica" a lui G.D. Oprescu. Mult mai tarziu am avut acces la alta Sigma si mi-am dat seama ca in prima lampile erau uzate si probabil si traful de iesire obosit - poate chiar spire in scurt, o sa ma conving cand o desfac - a fost casata (pe buna dreptate!) si daca tot era casata am adus-o acasa...

Link spre comentariu

Cine imi poate spune cu ce trioda as putea sa inlocuiesc EF86 conectat ca trioda? Nu stiu cum se calculeaza caracteristicile unei pentode legate asa, dar as prefera sa folosesc o trioda deoarece EF86 nu am, in schimb am multe triode, din care unele de foarte buna calitate. Am inteles ca EF86 e si foarte sensibil la vibratii (microfonie), as prefera o trioda autentica.Va rog nu-mi dati sfaturi aproximative sau dupa ureche - vreau sa construiesc ce e in schema, nu sa repar, deci as vrea un raspuns documentat, nu variante care "merg". Cei vizati sunt rugati respectuos sa nu posteze daca nu au o solutie concreta.Si o a doua intrebare - am mai postat-o aici pe forum dar nu am primit un raspuns concret:Care e diferenta intre legarea ca trioda ca in schema atasata sau varianta legarii G2, G3 la anod? Am vazut scheme concrete, deci nu fabulez!

Draga domnule!Aceste este asa numitul inversor de faza de tip Ferguson,dupa numele celui care la conceput.Performantele lui sunt deosebite si din acest motiv este folosit in etaje finale de mare fidelitate.In ce consta performantele(?): in primul rand semnalele spre iesirea celor doua pentode finale sunt perfect simetrice.Impedantele de iesire sunt relativ mici,deci o adaptare usoara cu etajul urmator.Putere suficienta pentru atacul direct al pentodelor finale.Modificarea amplificarii globale putin peste 1 cu ajutorul rezistentei din catodul triodelor si nu lipsit de importanta este modalitatea aplicarii reactiei negative in catodul pentodei(triodei!) EF86.Foarte important este condensatorul de 47Pf(!!).De ce se foloseste o pentoda legata ca trioda(?):legand anodul cu G2 rezistenta interna a tubului scade aceasta ducand la linearizarea caracteristicii de frecventa spre 50KHz-60KHz.G3 (grila supresoare) se va lega obligatoriu la potentialul catodului,rolul ei este de a impiedica electronii "rebeli" sa ajunga in anod.Daca aceasta nu se va lega nicaieri sau si mai rau daca se va lega la anod,atunci va aparea asa numitul zgomot alb,sau de alice (in difuzor se va auzi un fasait destul de maricel!) In concluzie: trebuie lasat montajul asa cum a fost gandit,(cred ca ar fi pus si ei o trioda daca trebuia!),in locul lui EF86 poti pune un 6J9P modificand condensatorul de 47Pf cu unul de 330Pf. Atentie!!!!...montajul este foarte frumos priectat,deci realizarea lui pe un CI este usoara,dar,traseul de masa trebuie sa fie cat mai scurt.Daca montajul este facut clasic recomand un singur punct de masa pentru toate componentele care trebuiesc legate la masa. Multumesc pentru atentie!
Link spre comentariu

Asa este acum amplificatorul meu cu 6P3S pe care l-am facut ( cele 2 monoblocuri ).Am inceput cu trioda 6N2P si apoi am refacut partea de intrare .EF86 e foarte foarte buna . Bineinteles ca am modificat psf ul pentru tensiunile mele .

Link spre comentariu

Misa uite asta e schema cu valorile mele actuale .Iar in loc de ECC83 folosesc 6H8C .Am constata ca suna mai bine in defazorul asta decat 6H9C (observatia e strict personala = mai mult ca sigur ca altora le place probabil altceva) care l-am folosit la inceput ca defazor . Este exact schema folosita de Mullard (England) in amplificatoarele lor 5-10 si 5-20 cat si de Leak Radford si Marantz in amplificatoarele hi-fi incepand cu anii 50 cu finale EL34.(EF86 la intrare si ECC83 ca defazor iar ca finale in 5-10 au folosit EL84 iar la 5-20 EL34) .

Link spre comentariu

Interesant. Am sa studiez putin schema ta. EF86, mi s-a parut interesanta cind am vazut-o asa cum spuneam mai sus in scheme de amplificare de semnal mic in conditii de perturbatii mecanice. Peste tot am vazut-o in configuratie pentoda, cu amplificare mare si evident reactie negativa serioasa. Eu ma gindesc sa experimentez ceva cu ea ca pentoda...

Link spre comentariu

@lazaroiu

Multumesc pentru interventie, cand am citit ce ati scris mi-am amintit ca mai citisem despre asta undeva si pana la urma am gasit explicatiile foarte asemanatoare chiar in anexa de la amplificatorul pe care-l am in vedere. Se pare ca degeaba stim engleza, tot ce e scris in limba materna ne intra mai bine in cap...

In ce priveste realizarea, cred ca o sa merg pe mana autorului - partea de intrare si alimentarea pe cablaj (o placa alimentarea si alte doua placi cu circuitul audio), iar lampile finale pe sasiu.

In anexa atasata de autor sunt date si layout-urile placilor.

@misa, @danzup

Se pare ca nu sunt singurul interesat de acest amplificator. As vrea sa vad si restul schemei cu valorile concrete pe care le-ati folosit, si eu tot 6P3 o sa folosesc in loc de EL34, doar ca varianta 6P3SE (5881). Si datele trafului de iesire ar fi interesante, imi amintesc ca am vazut pe undeva monoblocurile alea, nu doar in pozele cu intalnirea lamparilor...

Pentru alti interesati schema completa a amplificatorului se gaseste pe site-ul www.Lundahl.se si in opinia mea e foarte bine documentat.

Am vrut sa pun linkurile dar momentan nu ma pot conecta la site. Gasiti acolo la "schematics" amplificatorul descris de Claus Byrith si doua anexe foarte utile.

Pana la urma mi-am amintit ca mai am o pereche de EF86 parca Tungsram, scoase dintr-o Sigma mai veche. Cred ca mai sunt bune, nu s-a cantat mult pe ea - curenta masa si s-au speriat de el...l-au pus bine.

Ma bucur ca pana la urma intrebarea mea a generat discutii constructive...care duc evident la raspunsul...EF86!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări