Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Belele incepator - programator avrusb500 v2

srdjan

Postări Recomandate

vreau sa fac programatoru din subiect a cauri schema este:

Posted Image

sau aici se vede mai bine la 100% http://www.tuxgraphics.org/common/src2/ ... b500v2.pdf

problema e ca TME mi-au zapacit comanda si in Arad nu gasesc sa iau ft232rl. am luat in schimbu un cablu USB->RS232 si am niste nelamuriri legate de pinout-ul de la RS232.

si anume asocierile care le-am facut eu:

ft232rl nume RS232(cablu)

1 TXD 3

2 DTR 4

5 RXD 2

6 RI ?

9 DSR 6

10 DCD 1

intrebare:

1:sunt corecte asocierile facute de mine?

2: la 6 (RI-ft232rl) care pin de la RS232 tre sa leg?

Posted Image

multe multumiri :)

PS: folosind cablu mai am nevoie de rezistentele dintre cablul si microcontroller?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• srdjan

6

• nana

3

• deep-blue

3

Top autori în acest subiect

da...la 6 corespunde 9, ring indicator, m-a indus in eroare # de dupa...credeam ca scrie altceva acolo :jytuiyu totusi, rezistentele raman? corect

Link spre comentariu

totusi, rezistentele raman? corect

Eu le-as lasa acolo. Nu de alta dar se poate intampla sa nu fie alimetat montajul tinta si s-ar putea creea un curent tranzitoriu prea mare pe iesiri daca programezi "in-circuit". Circuitul s-ar inchide prin iesirea lui ATmega, diodele ESD din microcontrolerul de programat si condensatoarele de filtrare de pe alimentare.
Link spre comentariu

la schema asta eu as pune pe intrarile de la FT232rl niste rezistente intre 100-27omi de limitare a curentului... cine stie bus maxim pe o linie de date ajunge si la 100mA. si niste diode zener de protectie. in rest pare ok schema. schmea aia puteai la fel de bine sa o faci cu FT232BM singrua diferenta dintre ft232RL si bm este memoria care la al 2-lea se afla integrata in chip si la primu trebuie sa o pui tu. dar aceasta memorie este optionala(in ea se stocheaza numele deviceului, ce iti apare la device manager)

Link spre comentariu

pai nu am mai folosit ft232rl ca mi-au incurcat comanda astia de la tme (am pus si ft232rl si ft232be, le-am cerut sa scoata ft232be si ei au scos amandoua fara sa-mi dau seama) asa ca am folosit un cablu USB->RS232 (UART) care l-am conectat exact dupa iesirile de la ftdi... de aici si nelamurirea care am avuto mufa rs232 si rezistentele alea

Link spre comentariu

la schema asta eu as pune pe intrarile de la FT232rl niste rezistente intre 100-27omi de limitare a curentului... cine stie bus maxim pe o linie de date ajunge si la 100mA. si niste diode zener de protectie.

La care dintre intrarile ft232-ului te refereai sa pui rezistente ? Sper ca nu la USB, pentru ca asta are deja rezistente inseriate pe iesirile transceiverelor. In plus cablul USB trebuie sa aiba 90 ohm impedanta. Niste rezistente inseriate ar cam deranja nivelele de tensiune (probabil ca pe FS o sa mearga si cu rezistente, dar daca ar fi HS nu cred ca ar mai functiona). [uSB spec Cap. 7]Cat despre zenner-e, am constatat intamplator in timp ce mesteream la un osciloscop cat de zgomotoase pot fi, chiar si in regim nepolarizat:[attachment=0]s48.png[/attachment](~200 mV/div)
Link spre comentariu

evident nu la usb :nas: vorbeam de R2, R3, R4 si R5... care le-am pus pana sa primesc un raspuns... si am folosit deja programatorul cu avr-dude si a mers din prima

Link spre comentariu

eu mi-am facut un modul de comunicare serial cu ft232Bm(acelasi cu BE) si am pus rez de 27 de omi pe magistralele de date ale usb-ului D+, D-; si functioneaza perfect eu nu am pus insa si diode de limitare si tin sa iti zic ca merge perfect modulul iti dai seama ca el functioneaza mai tot timpul in modul FS nu in HS la viteze de baud pana la 115K nu o sa ajunga nici odata in modul HS la 400 MB :nebun:

Link spre comentariu

de inteles am inteles... dupa cum ziceam...al meu stk500 merge...dar am de gand sa-l refac deoarece sunt multe chestii ce nu-mi plac la el... (saptamana asta ce vine tre sa-mi ajunga statia de lipti) si atunci il voi reface pe un PCB ca eu l-am facut pe o placa de prototip... iar conectica e cam in pom... ma chinui mult pana fac conexiunile... + ca alimentarea o fac de la o baterie de 9v deoarece folosesc cablu USB->RS232 si nu mai am alimentarea... cred ca o sa-l refac cu ftdi ca sa rezolv si problema aceasta

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pai in primu rand eu nu folosesc cablu USB care are impedanta de 90 de omi, eu bag modulul direct in portul USB, deci trebe sa detecteze o impedanta pe trasee, de aia am pus rezistentele alea, si 2 daca te uiti cu atentie arata si in datasheet ca trebuie puse niste rezistente, deci in datasheet scrie asa "The USB Transceiver Cell provides the USB 1.1 / USB 2.0 full-speed physical interface to the USB cable". iar eu stiu ca, cablurile se comporta ca niste lini de transmisiune cu impedanta caracteristica de 90de omi. deci eu a trebuit sa pun acele rezistente ca sa apara o impedanta la portul USB din calculator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări