green_wall_13 Postat Mai 16, 2009 Partajează Postat Mai 16, 2009 Am primit un aparat de radio adus din germania in urma cu 25 de ani, intr-o stare exceptionala foarte putin folosit la viata lui. A stat intr-o cutie de carton ultimi 25 de ani petrecuti in romania sus pe un dulap la socri mei. Am pus mana pe el acum 1 luna si nu am ce restaura la el Functioneaza impecabil si arata la fel. Banuiesc ca e de prin anii '50, SABA VILLINGEN W III asta scrie pe el, am sa sap pe net sa mai aflu cateceva despre el, postez cateva poze cu el pentru curiosi.[attachment=4]DSCF1599.jpg[/attachment][attachment=3]DSCF1601.jpg[/attachment][attachment=2]DSCF1602.jpg[/attachment][attachment=1]DSCF1609.jpg[/attachment][attachment=0]DSCF1611.jpg[/attachment] Iata am gasit pe net datele tehnice ale acestui aparat fabricat in 1953 si al meu de asemenea, confirma seria de pe el.http://www.kofferradios.de/rr/sa/sa050.html Link spre comentariu
Vizitator RaduP Postat Iunie 2, 2009 Partajează Postat Iunie 2, 2009 Salutare, green_wall_13 Intr-adevar , bun aparat. Si inca de la o firma de... top de top (SABA ) - ca sa spun asa,in perioada respectiva. Mottoul lor < Qualitat aus Tradion > a fost intr-adevar respectat la virgula. Totusi, revenind pe fond - sint diferente notabile intre sasiul tau si sasiul din link-ul postat. Uita-te cu atentie mai ales ales la modulul vertical din ambele variante de chassis. Aceasta diferenta ( spun eu ) - face ca aparatul tau sa fie deosebit fata de variantele clasice de W2-W3-W4 /Saba. Sint un fan Saba ( mai ales cind e vorba de RR Saba/lampi ) - dar in nici unul din cele 5 aparate ale mele nu am ...aceasta"anomalie". Daca esti interesat sa afli mai multe despre acesta diferenta, posteaza aici. Sint convins ca vei gasi si raspunsuri, fie de la mine sau colegii forumisti. Link spre comentariu
Vizitator PL509 Postat Iunie 3, 2009 Partajează Postat Iunie 3, 2009 Configuratia cred ca o ghicesc:ECC85 -> ECH81 -> EF89 -> EABC80 -> EL84 -> EM80 -> EZ80 sau diode cu seleniu.Seria Villingen era seria de modele low end , ca si PHILETA pentru PHILIPS. Chiar si asa, erau impecabile. Link spre comentariu
Vizitator RaduP Postat Iunie 3, 2009 Partajează Postat Iunie 3, 2009 PL509 , aproape de ...departe - esti prin zona.Fii un pic atent :1)avem doua sasie ale aceluiasi tip de aparat , - unul al omului si un altul dintr-un link gasit de om pe net2) omul ( adica proprietarul) zice ca-s la fel3) intre ele sint diferente MARI si vizibile spun eu, pe singurul modul vertical existent pe sasiu.Configuratia data de tine e una obisnuita/normala , dar NU AICI si nici pe sasiul despre care vorbim.Uite daca vrei si ai chef sa-ti bati capul - salveaza poza din spate a sasiului proprietarului pe hardul tau ,local.Si cu un editor chior / bitmap sau paint din Windows - scrie deasupra lampilor cam ce crezi tu ca ar fi.Sint totusi cam multe lampi .Ideea ar fi sa ne prindem cam ce-ar face pe acolo.Nu-i bai sa le ghicim la marele fix.Felicitari oricum pentru curaj ! Link spre comentariu
nicolae57 Postat Iunie 3, 2009 Partajează Postat Iunie 3, 2009 SABA Villingen W III (W3) 1953/54EF80,EC92,ECH81,EF41,EABC80,EL41,EM80.EZ80Mai exista un model la care blocul UKW este altfel pozitionat si EM80 inlocuit cu EM85 Link spre comentariu
green_wall_13 Postat Iunie 4, 2009 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2009 Am revenit pe forum dupa ceva timp!! Am observat ca sasiul nu este identic de la bun inceput. Am avut o problema cu el la transport de la socrii la mine acasa. Functiona perfect la ei, dar cand ajung acasa pauza totala....MORT!!!! Deja imi imaginam ceva desprins in el (gen dif), ce a cazut peste lampi sau mai stiu eu ce. Dar cand l-am desfacut am obs ca erau oxidati contactorii de la selectorul tensiunii de intrare pe traf si soclul sigurantei. Curatat si a luta-o din prima. Problema cu diferentele de sasiu, o stiu foarte bine dar nu am gasit documentatia originala a aparatului pe net si nici schema lui, decat ce am pus in acel link. Mai sap si poate gasesc ceva. [attachment=2]DSCF1616.jpg[/attachment][attachment=1]DSCF1617.jpg[/attachment][attachment=0]DSCF1618.jpg[/attachment]Am observat si alta diferenta la el inafara de "selector" Langa traf am soclu liber si neconectat la nimic dar in poza de pe net apare o lampa in acel loc. Link spre comentariu
Vizitator PL509 Postat Iunie 4, 2009 Partajează Postat Iunie 4, 2009 Da....nu m-am uitat la an.......nu imi imaginam tuburi seria 4* ( Rimlok).EC92 EF80 - Bloc FMECH81 - Bloc AM , IF1 FMEF41 - IF1 AM ,IF2 FMEABC80 - Detector ,discriminator si agc,+preamplificareEL41 - Iesire audio.Ce combinatie ciudata, rimlok, noval, miniatura ( 7 pini).Oricum in loc de EF41 se poate pune EF89 sau 85, trebuie dar legata grila la catod ca la EF41, iar EL41 cu EL84 ( EL84 e urmasul lui EL41). Asta dupa modificarea la socluri. Interesant insa blocul de FM, puteau sa foloseasca totusi direct un ECF80 sau 82. In caz ca nu mai ai EC92 poti folosi 1/2 ECC81. Daca tin bine minte PC92 are 3,2 V / 300 mA la filament, deci merge cu rezistenta in serie la filament. Oricum aparatul e facut inainte de aparitia lui ECC85. Link spre comentariu
Vizitator PL509 Postat Iunie 4, 2009 Partajează Postat Iunie 4, 2009 Referitor la soclul neconectat, s-ar utea sa ai redresare cu seleniu . Se poate sa fi existat mai multe versiuni ale sasiului acestui radio . Este posibil sa fi fost modificat si in timp, n-a gasit EZ 80 si a pus diode. A fost vreodata conectat soclul ala ( vezi daca are urme de cositor) ? Sau e pus acolo de "decor". Link spre comentariu
nicolae57 Postat Iunie 4, 2009 Partajează Postat Iunie 4, 2009 SABA Villingen W III (W3) 1953/54 EF80,EC92,ECH81,EF41,EABC80,EL41,EM80.EZ80 Mai exista un model la care blocul UKW este altfel pozitionat si EM80 inlocuit cu EM85 Ultimele fotografii postate schimba putin aritmetica.Pe blocul UKW sant 4 tuburi + 5 pe sasiu + ochiul magic = 10 tuburi.Nu prea iese socoteala cu ce avem pe capacul de spate cum bine a remarcat colegul RaduP Link spre comentariu
nicolae57 Postat Iunie 4, 2009 Partajează Postat Iunie 4, 2009 Cred ca fotografiile alaturate rezolva misterul.Un alt bloc UKW botezat SABA-UW-S III echipat cu EF80,EC92,2XEF41 si doua diode germaniu RL231 Link spre comentariu
Vizitator RaduP Postat Iunie 4, 2009 Partajează Postat Iunie 4, 2009 Ex-ce-lent , Domnule Nicolae 57 ! Si la obiect , si documentat ! Cum dealtfel ne-ati obisnuit in toate interventiile dvs. Domnule Nicolae 57, daca puteti face rost si de schema / postata aici - veti face sigur doi useri fericiti. Pe proprietar si pe mine. Intr-adevar,acesta e raspunsul cautat. BLOCUL DE UUS ESTE IMPODOBIT CU LAMPI CA BRADUL DE CRACIUN ! Si avem de-a face cu o superheterodina pe tuburi care are CAI SEPARATE MA-MF ! Rara si greu intalnita in opinia mea. Eeei, si ce daca pin'la urma ? O sa scada dobinzile la credite ? O sa treaca vara mai repede? Chiar, ce-ar putea insemna asta? Pai, in primul rind griji mai mari pentru proprietar ( trebuie sa aibe grija in plus de inca doua lampi vs.varianta clasica,basca setul de rezerva) Al doilea - sarcina suplimentara pentru transformator ( filamente ,anodice) cu toate implicatiile. Urmator - batai de cap la depanare. Si tot asa. Dar ce-i mai important e ca, cel putin pe UUS vom avea aici performante cu adevarat notabile. Si inca ceva: MARE ATENTIE LA DETALII - mai ales cind e vorba de RR lampi. Tipuri de lampi ( socluri),care pe unde sint - cum stau/ce fac fata de comparatia cu sasiele normale/medii. Ideal ar fi sa stim deja rolul lor, dar putem si invata. Diferenta ( de cele mai multe ori ) face valoarea. Asta numai daca vrem, ...sintem dispusi s-o intelegem, ... si s-o cautam . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum