Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre puterea reala, aparenta si reactiva...

Postări Recomandate

http://en.wikipedia.org/wiki/Ac_power#R ... rent_power

* Real power (P) - unit: watt (W)

* Reactive power (Q) - unit: volt-amperes reactive (var)

* Complex power (S) - unit: volt-ampere (VA)

* Apparent Power (|S|) , that is, the absolute value of complex power S - unit: volt-ampere (VA)

Imi spune si mie cineva cum se calculeaza Puterea Aparenta (|S|) la urmatorul circuit : ?

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

puterea aparenta apare in cazul unor defazaje,in cade ex un consumator inductiv/capacitiv are puterea aparenta mai mare ca cea reala,din cauza defazajului tensiune-curentsau mai apare si din cauza unor impulsuri,gen sursele in comutatie,d-aia se pun filtre,ca sa atenueze impulsurile si sa scada puterea aparentaasta apare (cel mai probabil) si in ccputerea ceruta de tine ar trebui sa fie curentul prin consumator(si traf)*tensiunea trafului cu sarcina conectatadar puterea aparenta e aproape puterea reala,ca nu ai impulsuri(ba de fapt ai,ca acel condesator nu se incarca incontinuu,ci doar cand tensiunea de pe diode o depaseste pe cea inmagazinata in el) si defazaje

Link spre comentariu

e foarte simplu, puterea minima a trafului trebuie sa fie cel putin egala cu puterea maxima trasa de circuit. adica inmultesti varful de curent cu tensiunea trafului. Asta pentru ca, teoretic transformatorul respectiv poate scoate la iesire maxim curentul specificat de producator. daca incerci sa absorbi un curent mai mare, miezul se satureaza si tensiunea scade drastic(vezi sinusoidele tale tunse). Pentru un traf bine proiectat, mai exista o rezerva de putere, incat de exemplu ai putea lua in calcul valoarea medie a curentului, nu varful. Dar putine sunt facute asa.

uite de exemplu un niste formule bunicele pentru calcul. http://www.petra-toroid.ro/metode-de-determinare.html

dar atentie, e valabil pentru transformatoarele lor.. nu neaparat la modul foarte general. sigur un traf cu wati chinezesti trebuie calculat mult altfel.

Link spre comentariu

Am mai spus asta de nu stiu cate ori, dar vad ca lumea nu pricepe. Un traf NU se satrueaza cand tragi un curent mai mare decat cel nominal din el. Chiar din contra, campul magnetic scade pt ca tensiunea scade, din cauza rezistentei finite a infasurarilor. De aceea un traf pote sa debiteze si de 5-10 ori puterea nominala pt scurt timp(limita fiind disipatia termica). Formulele alea sunt empirice si merg ca o buna aproximatie, dar ele NU reprezinta curentul maxim, care poate fi si de 8-10 ori curentul DC(in functie de rez si inductanta trafului). De asemenea traful nu se dimensioneaza dupa puterea maxima, daca asta nu e livrata in mod continuu.

Link spre comentariu

Traful fiind inductiv e normal ca va consuma si energie reactiva . Dar asta depinde de detaliile lui constructive , si cum consumatorul nici nu prea suge curent sinusoidal e cam greu de calculat . De fapt eu n-am inteles exact ce te intereseaza . Energia reactiva nu se scade din puterea trafului oricum .

Link spre comentariu

Pai in principal eu vreau sa fac un traf. Si ... n-am cum sa-l fac la nimereala, nu ? Atunci ce ramine de facut ? Sa-l ... da, ati ghicit, CALCULEZ !Si am zis asa .... Mie imi trebuie in final (dau un ex.) 13,8V DC la 0,56 A. Deci o putere de 7.73 W RMS consumata permanent.Deoarece imi trebuie tensiune continua nu e de ajuns doar traful, trebuie adaugat si punte si cond de filtraj. Circuitul sursei e in primu post. Eu ii cer 7.73 W (in DC) dar la iesirea trafului avem tensiune alternativa iar in circuit avem un condensator ( cel de filtraj ), deci puterea trasa din traf va fi mai mare.

Link spre comentariu

f? ca toat? lumea normal? la cap: calculeaz? un traf cu curent de secundar de 2 ori mai mare ca cel maxim posibil consumat.în cazul t?u, f?-l de vre-un amper jumate... a?a o s? func?ioneze ?i rece, ?i o s? aib? ?i snag? pentru eventuale vârfuri de putere...vezi s? încap? în fereastra trafului!!!dar dac? te sim?i chinez, f?-l de 500 de mA!!! :ciuda:

Link spre comentariu

Bun, sa zicem ca-l fac cu platbanda de aparat de sudura si tine un curent de 10 ori mai mare decit imi trebuie mie.Dar de unde stiu cite spire sa pun ca sa-mi iasa tensiunea de exact de 13,8 V DC cind voi consuma 0,56 A ? Haa ?? :13 De calculat babeste stiu si eu. Crezi ca mai deschideam inca un topic daca vream calcul babesc ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări