Bogdan Postat Mai 2, 2005 Partajează Postat Mai 2, 2005 Salut,Mor de curiozitate sa aflu cum naiba se calculeaza filtrul de separare daca in boxa pui si un tweeter piezo. Tweeterele astea nu au rezistenta deci nu au impedanta, si atunci cand calculezi filtrul cat naiba treci la impedanta inaltelor?????? :? :? :?Scuze ca l-am pus aici! A fost o greseala :oops: Link spre comentariu
Haralambie Postat Mai 2, 2005 Partajează Postat Mai 2, 2005 alea piezo eu stiam ca au 16 ohmi sau 2 ohmi ! nu mai stiu sigur !!sper sa nu fi zis tampenii :wink: Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Mai 2, 2005 Partajează Postat Mai 2, 2005 nu are cum.piezo are impedanta foarte mare,cred,intrucat sunt piezo-ceramice. Link spre comentariu
habarnam Postat Mai 2, 2005 Partajează Postat Mai 2, 2005 depinde. am vazut ceva piezo (chinezesti ce-i drept) care aveau si un "transformator" in ele, adica doua infasurari cu raportul 1:10. in primar sunt conectate bornele, iar in secundar era cuplat traductorul piezo.Daca asta nu e cazul tau (si sper ca nu este) atunci calculeaza reactanta tweeter-ului la frecventa centrala la care va fi folosit, si trece-o pe aia la impedanta. Link spre comentariu
cirip Postat Mai 3, 2005 Partajează Postat Mai 3, 2005 nu au rezistenta deci nu au impedantaAfirmatia nu este tocmai exacta. Impedanta este o marime complexa formata din partea reala (rezistenta) si partea imaginara (reactanta). Banuiesc ca un difuzor piezo este predominant capacitiv si are si o oarecare componenta rezistiva de valoare ridicata (echivalentul paralel). Se pot proiecta filtre terminate pe impedante inegale, desi banuiesc ca majoritatea filtrelor uzuale se calculeaza ptr terminatii egale sau destul de apropiate ca valoare. Probabil ca, la frecventele din banda de trecere a tweeterului, se face simtita o componenta rezistiva. Aceasta ar fi asociata cu pierderile prin radiatie ale difuzorului piezo.Cirip Link spre comentariu
Bogdan Postat Mai 5, 2005 Autor Partajează Postat Mai 5, 2005 alea piezo eu stiam ca au 16 ohmi sau 2 ohmi ! nu mai stiu sigur !!Incercati si voi sa puneti un ohmetru pe un tweeter piezo si o sa vedeti ca indica 0. Tweeterele astea nu au rezistenta (ca altfel ar indica ohmetrul ceva,nu?)habarnam:Scuza-ma dar nu prea am inteles ce ai zis acolo referitor la reactanta tweeter-ului. Cum se face calculul respectiv?Poti sa dezvolti?Pls Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Mai 5, 2005 Partajează Postat Mai 5, 2005 Incercati si voi sa puneti un ohmetru pe un tweeter piezo si o sa vedeti ca indica 0. Tweeterele astea nu au rezistenta (ca altfel ar indica ohmetrul ceva,nu?) De obicei la instrumentul de masura, indicatiile pe scara de ohmetru au notatii inverse celor de voltmetru sau ampermetru... De aceea daca nu masuram nimic indicatia nu este zero ci infinit. In alta ordine de idei, cand se masoara cu un instrument de curent continuu o componenta care functioneaza in curent alternativ, se poate determina doar rezistenta in curent continuu R si nu se pune in evidenta valoarea ''impedantei'' Z, parametrul care de fapt ne intereseaza... Z=R+jX si in functie de modelul echivalent al elementului de masurat se poate obtine de exemplu: Z=R-j/wC pentru capacitati inseriate cu rezistenta si Z=R+jwL pentru inductante inseriate cu rezistente unde w=2.pi.f f=frecventa de lucru C= capacitatea L=inductanta pi=3.14 Empiric spus:Impedanta este rezistenta pe care o componenta o opune transmisiei curentului alternativ... deci impedanta Z este echivalentul rezistentei R dar in curent alternativ... 8) Link spre comentariu
cirip Postat Mai 5, 2005 Partajează Postat Mai 5, 2005 Incercati si voi sa puneti un ohmetru pe un tweeter piezo si o sa vedeti ca indica 0Cred ca ai o varianta cu traf ridicator. Ceea ce masori este rezistenta de CC a infasurarii primare a trafului. Masoara direct pastila piezo si o sa vezi ca rezistenta e infinita. Pastila aia e un simplu condensator.Cirip Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum