Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PROIECT!!! Transmisie de date cu izolare optica!!

Vizitator cipoksan85

Postări Recomandate

Vizitator cipoksan85

Salut, am si eu un proiecte de facut, care suna cam asa: "Transmisie de date cu izolare optica cu MOC3023 "! Nu pra am idee de unde sa incep, iar profesorul de proiect este cam expeditiv(nu prea are rabdare sa-mi explice!!) si nu prea m-a lamurit, cu exactitate ce trebuie sa fac. As fi foarte multumit daca ma ajutati sa gasesc ceva documentatie. Daca ati fost pusi in situatia de a face un astfel de proiect (si ati reusit sa-l realizati), va rog indrumati-ma!! Domnul profesor mi-a dat schema de mai jos, dar prea multe informatii nu mi-a dat!!!Multumesc anticipat!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

4

• Stefan

3

• mitescu

2

• junior

1

Top autori în acest subiect

Vizitator cipoksan85

Offf... ai fi salvatorul meu daca m-ai ajuta cu documentatia!!! Eu ar trebui sa predau proiectul pe sfarsitul saptamanii viitoare, as fi foarte recunoscator daca ai posta informatia aici sau pe mail!!! Multumesc anticipat!!!!

Link spre comentariu
Vizitator cipoksan85

In principiu foloseste cam acelasi principiu pe care se bazeaza proiectul meu, dar nu trebuie sa deviez prea tare de la tema originalului, si este important sa folosesc MOC 3023. Multumesc, oricum!!!

Link spre comentariu

sper sa nu fie vorba de acelasi proiect :jytuiyu

mie nu imi merge link-ul de mai sus asa ca nu imi pot da seama.

http://i41.tinypic.com/soafds.jpg

probabil ca ai nevoie de ceva mult mai simplu, doar sa transmiti un semnal logic 1/0 de un anumit nivel si sa rezulte acelasi semnal 1/0 tot de acelasi nivel cu izolare galvanica intre TX - RX prin MOC3023.

Link spre comentariu
Vizitator cipoksan85

Hm... intradevar este acelasi document din link-ul de mai sus!! Multumesc totusi, imi pare bine ca totusi lumea raspunde la intrebari!! Acum, ceea ce ai scris in ultima fraza este exact ce imi trebuie!! Ma gandesc ca daca voi face cateva modificari schemei acesteia poate voi obtine, chiar proiectul meu!! La ce modificare m-am gandit: sa luam una din cele 2 scheme; daca inlocuiesc "Led infrarosu TX" pinii led-ului de la optocuplor obtin exact ce imi trebuie. Dar semnalul il voi citi direct de la pinii fototranzistorului?? Astept cu nerabdare raspunsul tau!!!

Link spre comentariu

vezi foile de catalog pentru MOC. in seara asta daca am timp voi incerca sa desenez ceva .ai primit ceva informatii despre nivelul semnalului 1/0 (H/L)?daca e nevoie poate folosim un driver TTL/CMOS

Link spre comentariu
Vizitator cipoksan85

Hmm, ramane la latitudinea mea sa aleg amplitudinea semnalului ce trebuie transmis!! Am sa studiez foaia de catalog a lui moc3023 si voi astepta in continuare indrumarile tale!!

Link spre comentariu

Vezi ca MOC 3023 , este optotriac destinat comenzii in reteaua AC220V. Ma indoi ca poti realiza (in conditii umane) transmisii de date cu el. Daca prof-ul nu s-a inselat, o sa ai treaba grea de rezolvat. O sa trebuiasca sa generezi o tensiune alternativa pe care sa o "modulezi" cu MOC 3023, asta fiind ceva inuman. Mai ales ca la celalalt capat o sa trebuiasca sa faci demodularea.

Link spre comentariu
Vizitator cipoksan85

Mitescu, nu prea inteleg de ce spui ca semnalul ce trebuie trimis prin optotriac trebuie modulat si demodulat. M-am uitat pe datasheet si pe un aplication note, dar nu am vazut sa se faca referire la asa ceva!! Daca poti, te rog sa-mi explici de ce ar trebui sa folosim modulare/demodulare!! Stefan_ro, stiu ca este weekend, dar daca ai un pic de timp poate imi mai dai un pic de ajutor!!Spuneai ca vei incerca sa desenezi ceva(referitor la tema proiectului :d), astept propunerile tale(experienta mea in domeniu acesta lasa de dorit!!)!!

Link spre comentariu

salut,

din titlul proiectului tau inteleg ca izolara optica nu trebuie facuta pe o anumita distanta. deci, ar putea sa fie un simplu optocuplor undeva pus pe linia de teansmisiune.

Daca vrei sa simplifici, cel putin exterior, treaba, ai putea folosi optocuploare cu iesire direct de nivel logic, cum ar fi spre exemplu 6N137. Mai sunt si altele, dar vorbeam de principiu.

Link spre comentariu
Vizitator cipoksan85

Vaz ca te pricepi in ceea ce priveste electronica care se mananca cu optocuploare! Sa spunem ca am inteles ce vrei sa spui (dar nu in totalitate). In cazul problema ar fi ca trebuie sa folosesc exac optocuplorul din titlul proiectului!! Daca ai idee despre ce se vorbeste in proiectul asta, imi poti desena o schema orientativa(daca nu vei putea chiar la obiect!!)!! Multumesc, astept raspuns!!

Link spre comentariu

Asa cum spuneau si cei dinaintea mea, daca domnul profesor nu a gresit, atunci chiar trebuie sa folosesti optocuplor cu optotriac. asta inseamna ca nu poti inchide un circuit de curent continuu pe iesire. deci ai nevoie de o sursa de curent alternativ. ar merge si un generator dreptunghiular cu un 555, de exemplu. Nu stiu sa iti spun cam ce frecventa ai putea folosi(si de aici ce rata baud de transmisie ai putea obtine) pentru ca optocuplorul asta e facut sa functioneze la 50 sau 60Hz, frecventa retelei de alimentare. Uite o schita rapida cu ce ma gandeam eu. R si C formeaza un FTJ(filtru trece jos). Urmeaza apoi un comparator ca sa poti obtine U sau 0 la iesire dupa cum zice pe foaia ta. Vref il alegi cumva, functie de ce amplitudine ai de la generatorul de semnal si de facatorul de unplere.

Link spre comentariu

MOC-ul , fiind optotriac, atunci cand se deschide si incepe sa circule curent prin el, el va ramane deschis pana cand curentul ce trece prin el va scade sub curentul de mentinere (vezi datasheet-ul). Concluzia este ca cineva trebuie sa ii "dea peste ochi". Sunt doua posibilitati.Prima este sa utilizezi un curent alternativ, asa cum spunea bogdan_, cu conditia ca cine va genera semnalul (cazul de mai sus, 555) sa fie capabil sa debiteze curentul de mentinere. A doua posibilitate este ca "receptorul sa testeze" linia de comunicatie incercand sa stinga triacul de la "emitator". Functie de timpul in care se reuseste acest lucru (stingerea) vei avea 0 sau 1 logic la receptie. Amandoua variante sunt destul de "imbacsite" la implementare si asta din maimulte motive. Unul : MOC-ul este destinat lucrului cu reteaua alternativa de 50-60Hz, si are abateri destul de mari la inchidere/deschidere. Doi : nu se poate face o transmisie de tip asincron in conditii de "zgomot", ori triacul va introduce asa ceva la comutare in mod sigur . Si motivele pot continua. Parerea mea este sa discuti cu omul si sa se schimbe la un optocuplor obisnuit, caz in care , problema devine foarte simpla.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări