cirip Postat Iulie 28, 2004 Partajează Postat Iulie 28, 2004 ... sau daca pui puntea (din care doua bratze sunt tiristoare) dupa traf si o mangai cu o comanda in faza, poti sa reglezi puterea debitata in arc. Mai am mult de invatat pana sa pot spune ca sunt o nulitate in materie de sudura, dar am auzit ca e bine sa poti regla puterea in functie de ceea ce sudezi, ce elecrozi folosesti... Mesterii sudori sunt invitati sa ia cuvantul.Cirip Link spre comentariu
cirip Postat Iulie 28, 2004 Partajează Postat Iulie 28, 2004 Rasvan, Ca sa nu reinventez apa calda, uite aici cum se testeaza un tiristor: http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/scrtest.html Metoda foloseste o sursa de 12V deci nu e un experiment periculos. Sper ca te descurci la engleza. Cirip Link spre comentariu
djvas Postat Iulie 28, 2004 Partajează Postat Iulie 28, 2004 puterea debitata in arc e simplu de reglat mecanic prin "shunt magnetic" (parca asha ii zicea) ! Am si eu (are tata de fapt ) un aparat de sudura de asta de larg consum care are un astfel de reglaj. Era odata intr-un alamanah tehnium mai vechi ceva despre asta . Idee parca era sa modifici sectiunea pachetului de tole din transformator. Poate vine cineva cu completari sau explica exact care-i treaba ca sincer nu mai tin minte exact ! Link spre comentariu
djvas Postat Iulie 28, 2004 Partajează Postat Iulie 28, 2004 aaaaaa ! si mi-a mai venit o idee ! Ai putea sa faci comanzi tiristorii cu un microcontroler , si sa faci o treaba desteapta ; de ex sa pui si un afisaj , butoane de "up", "down" , etc ! Il stiti pe Vasile Surducan (tipu care a scris cartea "microcontrolere pt toti" ) ? Respectivu a facut cu un microcontroler comanda unui cuptor idustrial ! Din cate stiu folosea un triac ( sau tiristor) comandat de micro. dupa care avea niste rezistente de putere ! Tipu cred ca ar fi dispus sa ajute macar cu idei !Sper ca nu am inceput sa aberez (prea mult) si sa fiu off -topic .... da la munca ma plictisesc si .... :lol: Link spre comentariu
Vizitator Rasvan Dragomir Postat Iulie 28, 2004 Partajează Postat Iulie 28, 2004 ok. Am um Mavo rusesc ,un traf separator,sursa cc.ff bine stabilizata-reglabila 0-35 Vcc. Nu am osciloscop am vrut sa iau unul rusesc dar era ditamai lada si cred ca sti cum e cu spatiul.. . Da ,punte redres. ptr ap de sudura este buna cand sudezi cu electrozi pretentiosi,si totodata calitatea sudurii este mult mai buna.Revenind la afirmatia cu prostia m-am referit la nestiinta sau lipsa de informatie ,dar in lb.rom cuv prostie este cam generalizat pe ceva rau :lol: cum de altfel si eu am facut alimentand tr. cu 2v,3v,4v...pana spre 12 v.cc masurat si cum tiam spus nici un efect,a ramas in aceeasi stare . Link spre comentariu
bolek Postat Iulie 28, 2004 Partajează Postat Iulie 28, 2004 1. Dintr-un catalog mai vechi de la IPRS imi amintesc ca notarea tipurilr de tiristori se facea cam asa : T amperi N volti, unde amperi este curentul maxim de varf prin el, iar volti e tensiunea maxima inversa...deci t63n1800 ar trebui sa fie de 63 A la 1800V , si deci nu de 160 A...daca au modificat standardul imi cer scuze, dar pana la t22 n etc. asa era... :roll: Deci informeaza-te ce cumperi...aveam si eu pe acasa destui si nu m-am riscat sa ii pun la traful de sudura...2.Puntea comandata monofazata cea mai simpla si sigura se face cu 2 tiristori si 2 diode, nu cu 4 tirstori..deci e de fapt semicomandata...3. Curent continuu la sudura e bine pentru sudura metalelor mai pretentioane ( Al, inox, etc) , dar reglajul de curent nu e la fel da simplu de facut cu schemele uzuale cu tiristoare fiindca sarcina e destul de imprevizibila...poate sa fie gol sau scurtcircuit, si aparatul trebuie sa se descurce in ambele situatii...:shock: Iti trebuie neaparat un element de limitare si control al curentului maxim, fiindca un traf de sudura pus in scurt debiteaza MULT mai mult decat ai planificat tu sa scoata, si vor crapa subit tiristorii aia...de ex, unul industrial testat in laborator din cei 160A cat scria ca poate scoate, era dimensionat pentru timp foarte scurt la peste ... :twisted: 400A...ideea e ca avea pe miez un alt miez mobil, si care facea inductanta variabila a secundarului, cu care se obtinea reglajul de curent si caracteristica tensiune/ curent speciala care se foloseste la sudura...4.Chiar crezi ca poti sa faci asa ceva ?????? Am vazut desfacut un aparat ultramodern de sudura, scotea 160 A , era portabil :shock: :shock: fiindca avea cam 6 kile.... si costa 1000 euro...avea in el o sursa in comutatie cu un traf pe ferita, de 7 KW, cam cat o cutie mare de margarina :wink: dar era foarte complicat construit...nicidecum o simpla punte de tiristori Link spre comentariu
Vizitator Rasvan Dragomir Postat Iulie 28, 2004 Partajează Postat Iulie 28, 2004 Da m-am interesat si am vazut in catalog T63=160 A,T64=200 A etc... Eu am un ap de sudura destul de mic reglabil pana la 250 A si de la 48,6v la 60v cu afisaj lcd +temperatura cleste,spire,incinta ,+protectie la scurt+n parametrii care nu prea m-au interesat,numai ca nu are curent continuu,de aceea vroiam sa fac o punte.Iar tiristorii sunt turnati sau ambutisati ptr.ca am incercat sa-i desfac de pe niste radiatoare fff mari.si eu doream sa ocupe mai putin spatiu mutandu-i pe alt tip de radiator dar esec ... :roll: Dupa cum am mai spus aceste chestii le fac doar ca o relaxare de placere sa vad daca pot EU si nu altii.Poate mi-ar fi mai usor sa cumpar unul de 2000 sau 3000euro,poate mi-as permite dar vreau sa realizez eu anumite chetii poate bizare.Sau mult mai simplu sa folosesc diode nu? dar eu vreau sa realizez cu tiristori,cred acum ca ptr. multi electronisti este o provocare destul de mare nu? Link spre comentariu
Vizitator yagi Postat Iulie 29, 2004 Partajează Postat Iulie 29, 2004 http://www.prelcoparts.com/datasheets/temic/UAA145.PDF Circuitul asta este ieftin si simplu de folosit pentru comanda in faza a tiristorilor. Pe vremuri parca se facea si la IPRS (sau Microelectronica). Este de vanzare la Conex Electronic din Buc. si costa 60.000 lei Link spre comentariu
Vizitator Rasvan Dragomir Postat Iulie 29, 2004 Partajează Postat Iulie 29, 2004 ai idee unde il gasesc sau cum as putea sa-l fac? Link spre comentariu
cirip Postat Iulie 29, 2004 Partajează Postat Iulie 29, 2004 Ma intreb daca se mai produce UAA145. Parca mai cauta cineva pe-aici. In plus, nu e chiar usor de folosit de catre un incepator. Rasvan, citeste foaia de catalog si vezi daca ceea ce vezi acolo suna rezonabil. Cat despre "facut"... Un circuit integrat nu "se face" ci se foloseste... Poate ca e posibil sa "se faca", dar dimensiunea ar fi inacceptabil de mare.O alta varianta de comanda in faza este cea simpla folosita in dimmerele de lumina. Pentru a o face mai ai nevoie de un diac. Eu asa ceva mi-am facut ca sa reglez temperatura letconului.Sigur, mai e varianta cu un mic procesor, dar nu cred ca iti este la indemana.Ai citit experientele alea cu tiristoare din site?Cirip Link spre comentariu
pid Postat Iulie 29, 2004 Partajează Postat Iulie 29, 2004 de la 48,6v la 60v cu afisaj lcddaca tensiunea se regleaza......... eu totushi nu intzeleg de ce nu folosesti o punte cu diode redresoare de putere....oricum daca ai tu ambitia sa vezi cum se pot parli tiristorii de putere nu te poate opri nimeni....... insa ai toate shansele sa pierzi bani (un tiristor e mult mai scump decat o dioda) shi totodata transformatorul tau "mic" sa ishi piarda acest atribut ........circuitul AA145 a fost facut shi de iprs baneasa dar eu nu stiu daca mai traiesc indivizii ashtia........ poate in informatzii de acest gen te pot ajuta amicii din Bucuresti........intr-adevar e greu abordabil de catre incepatori iari daca nu ai acces la un osciloscop cu 2 canale e aproape imposibil de folosit......cat despre tiristorii la 160A cu sigurantza o sa se prajeasca la curnt maxim de 250A debitat de aparatul de sudura....... mai ales ca acesti 160A de obicei este curentul maxim admis pentru un timp de ordinul milisecundelor shi nu al folosirii indelungate.... din cate stiam tot IPRS producea tiristori T325N1000 cu un curent maxim admis de 325A care poate ca se potrivesc mai bine cerintelor tale..... Link spre comentariu
Vizitator Rasvan Dragomir Postat Iulie 29, 2004 Partajează Postat Iulie 29, 2004 Pana la urma poate aveti dreptate si chiar aveti dreptate.Cred ca am sa fac o punte de diode ,nu trebuie sa ma scarpin peste cap la ureche , :( oricum subiectul ptr.mine ramane deschis.Omul cat traieste invata. Link spre comentariu
amper Postat Octombrie 28, 2005 Partajează Postat Octombrie 28, 2005 in leg cu aparatul de sudura :si eu am avut niste ganduri sa fac asa ceva si poate o sa continui la un moment dat. Exista un circuit integrat romanesc pt comanda tiristoarelor de putere (nu retin acum denumirea) intradevar am auzit si eu de un aparat de sudura bosh care avea niste dimensiuni f mici si probabil era facut pe acest principiuO metoda mai simpla ar fi de a redresa tensiunea de iesire a unui transformator de sudura obisnuit insa problema cea mare ar fi filtrarea tensiunii continue obtinute. Personal am incercat asa ceva dar nu am reusit din cauza lipsei unor condensatori sau bobine de filtraj. Daca are cineva idee de modul de construire a unei astfel de bobine il rog sa dea detalii si mai ales daca trebuie sa aibe antrefier. Link spre comentariu
one Postat Octombrie 28, 2005 Partajează Postat Octombrie 28, 2005 Imi pare rau ca aflu atat de tarziu despre problema tiristorilor.La asemenea "amperaje" se pot folosi tiristori in loc de diode, daca ai tiristori. Ori astia, ori diodele, costa o gramada de bani si e simplu sa zici "fa cu diode" cand nu faci tu sau e pe banii altuia.E relativ simplu de facut redresor cu tiristori. E adevarat ca e bine sa stii fenomenul cand construiesti ceva, dar oare cand aprind chibritul imi pun problema din ce-i facut? Sau cine conduce o masina trebuie sa stie neaparat mecanica?Pentru a functiona ca o dioda, se leaga poarta tiristorului la anod printr-un generator de curent facut cu cateva piese, sau chiar cu o simpla rezistenta. Totul e sa nu depasesti curentul maxim pe poarta.Omul nu a pomenit nimic de reglarea puterii s.a.m.d. Redresarea tensiunii alternative de 50Hz de la un transformator de sudura clasic e o solutie de compromis. Pentru obtinerea tensiunii continue se folosesc generatoare de curent continuu, sau generatoare alternative multifazate cu redresare, sau surse in comutatie, care necesita si un filtraj mic. Chiar si la 50Hz, nu e nevoie de filtraj perfect. Important e ca sa nu ajunga curentul la zero sau sa scada f. mult, pentru mentinerea ionizarii in zona arcului electric.La transformatoarele cu sunt magnetic variabil, exista o sectiune in miez care intra (ca un sertar). Se modifica astfel sectiunea miezului, deci puterea. Cu acest reglaj se reduce puterea. Faptul ca aceste aparate merg mai bine decat altele "romanesti", nu este datorita reglajului, ci datorita calitatii miezului. Oricum acestea se incalzesc mai mult, dar au un ventilator care rezolva problema. Link spre comentariu
one Postat Octombrie 30, 2005 Partajează Postat Octombrie 30, 2005 In legatura cu BAA145.. se mai gaseste, dar exista o gramada de alte integrate care fac acelasi lucru. Cea mai simpla solutie pentru aplicatii de putere redusa este cumpararea din targ/piata a unui variator pentru bormasina sau alte aparate din astea, care costa cam 5lei si este gata construit. Pentru sudura, e cam complicat de facut, caci trebuie tiristoare sau triacuri de puteri mai mari, chiar daca se face comanda in primar. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum