Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

punte RLC...

MifTy

Postări Recomandate

am pus ieri mâna pe 2 microampermetre cu 0 la mijloc, exact în ideea s? fac ?i o punte rlc pe lâng? esr-ul "pe vine", dar... când nu aveam "ostromentele", m? tot loveam de scheme de genul ?sta, destul de u?or de realizat ?i etalonat, dar la care nu aveam instrument, acum e exact pe dos: caut pe net scheme de ieri, ?i nimic!!!

exist? pe forum câteva scheme de pun?i RLC analogice, dar sunt scheme de aparate industriale, care folosesc transformatoare... ?i despre realizarea lor nu prea se ?tie nimic. chit c? sunt s?tul de bobinat, traful din esr-metru de aici m-a adus la disperare, ?i mi-a stins cheful de bobinat pentru ceva vreme!!!!...

cred c? am s? sfâr?esc prin a "încropi" o schem? din calcule, dar pân? atunci poate are cineva o schem? gata f?cut?... chiar dac? n-o s-o realizez exact pe aceea, m?car s? am ceva inspira?ie... :jytuiyu

P.S. instrumentele nu sunt gradate, sunt micu?e, numai bune de punte portabil?, alimentat? la baterii, ?i scrie pe ele "Monacor GFX23"... cred c? erau ceva instrument dintr-un indicator de câmp din vre-o sta?ie Monacor... sunt verzi, ?i scrie "TUNE" pe ele... un search pe google nu-a zis nimic despre ele...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

6

• blue

4

• Depanatoru

1

• miron1947

1

Top autori în acest subiect

De ce te-a necaji transformatorul acela? mie m-i se pare foarte simplu de facut, de altfel schema ESR-metrului este modesta si ma rog, se poate citi ceva cu ea ,dar pt acuratete este nevoie de extensii de citire ,de pilda eu am realizat o varianta de ESR-metru cu citiri pe doua domenii : 0-1 Ohm si 0-10 Ohm, funtioneaza , este stabila si necesita doar un reglaj cap scala exact ca un ohmmetru

Link spre comentariu

fiindc? am bobinat manual, cu sârm? sub?ire, ?i sârma aia se tot rupea când s? zic "Doamne-Ajut?, gata cu 200... sau 300 de spire!!!!" :bataie ?i sunt necesare 400 de spire... raportul de transformare e în jur de 20:1!!!

Link spre comentariu

Pai impendanta in secundar trebuie sa fie cat mai mica, pune 10 spire si forteaza impendanta in primar corespunzator ! Diametrul conductorului in primar poate fi de de 0,16-0,2 , in secundar 0,25- 0, ferita AL 200-400

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Nu prea inteleg care e rostul unei asemenea constructii cand un multimetru ,care intr-adevar nu masoara bobine, dar masoara capacitati si rezistente mult mai exact e vreo 20 roni . In plus scala trebuie calibrata manual . Ma mir ca a aparut in Elektor in '91 cand schema e la nivelul lui 1970 . Pentru bobine se poate gasi alta schema , oricum gama e cam ingusta 1uH - 100uH pentru a fi cu adevarat utila .

Link spre comentariu

... presupune c? vreau s? urm?resc pe rangul de voltmetru o tensiune, ?i deci nu-l pot folosi s? m?sor un condensator sau o rezisten??...

în al doilea rând voiam ceva simplu de f?cut... de?i presimt c? scala o s?-mi scoat? peri albi...

oricum, deocamdat? nu am poten?iometrul, ?i meditez s? cump?r odat? cu el ?i rezisten?e ?i condensatoare cu precizie mai bun? decât am deja, ?i s? pun la punct puntea...

deocamdat? am f?cut oscilatorul... ar fi o idee s? scot o priz? s?-l pot folosi ?i ca generator de semnal la audio...

în sfâr?it... dac? n-ai m?surat niciodat? la o punte, sau n-ai folosit niciodat? codul culorilor, se cheam? c? nu prea e?ti electronist!!! :limb:

apropo, am în schimb mai multe poten?iometre liniare de 1 megaohm... dar nu sunt prea l?murit dac? pot folosi o valoare a?a de mare la o punte calculat? pentru 10 kiloohmi... ?i nici nu cred c? p?strez rangurile de m?sur?...

cât prive?te inductan?ele, iat? un adaptor pentru un aparat digital oarecare:

Posted Image

ce-mi place la adaptorul ?sta e c? nu con?ine o bobin? "etalon", pe care de regul? n-o prea ai, doar de-aia vrei o punte L sau un adaptor de-?sta...

în schimb sunt necesare câteva buc??i sigur bune, pentru etalonare!!! :rade:

Link spre comentariu

MifTy, eu zic ca nu prea are rost sa construiesti asemenea aparat, ceva asemanator am construit si eu prin anii 70 si este drept ca mi-a fost mult timp de ajutor, dar ma rog asa au fost pe acele timpuri ! Daca doresti totusi sa-l construiest ai nevoie de un potentiometru de 1-10 K bobinat (multitura) ,o scala mare cu o grafica clara, detectorul de nul este mai bine sa fie o casca sensibila fiindca urechea are o dinamica buna ,pe cand un instrument trebuie comutat incontinuu pe domenii ,altfel risti sa-l deteriorezi, in plus trebuie sa faci si compensare a pierderilor in cazul L-C . Oricum ai lua-o un DM poate masura foarte precis RC iar pt inductante cea mai sigura metoda este a rezonantei, cu ea masori lejer 0,0000001-100H , precizia este data doar de C si de citirea frecventei generatorului de semnal. Daca doresti i-ti pot oferi amanunte despre aceasta metoda...

Link spre comentariu

MifTy, eu zic ca nu prea are rost sa construiesti asemenea aparat, ceva asemanator am construit si eu prin anii 70 si este drept ca mi-a fost mult timp de ajutor, dar ma rog asa au fost pe acele timpuri ! Daca doresti totusi sa-l construiest ai nevoie de un potentiometru de 1-10 K bobinat (multitura) ,o scala mare cu o grafica clara, detectorul de nul este mai bine sa fie o casca sensibila fiindca urechea are o dinamica buna ,pe cand un instrument trebuie comutat incontinuu pe domenii ,altfel risti sa-l deteriorezi, in plus trebuie sa faci si compensare a pierderilor in cazul L-C . Oricum ai lua-o un DM poate masura foarte precis RC iar pt inductante cea mai sigura metoda este a rezonantei, cu ea masori lejer 0,0000001-100H , precizia este data doar de C si de citirea frecventei generatorului de semnal. Daca doresti i-ti pot oferi amanunte despre aceasta metoda...

Uite un om cu adevarat competent si pragmatic... :da
Link spre comentariu

... mi se pare totu?i interesant cum pun?ile au r?mas ?i în prezent scule "de competi?ie", singura modificare fiind cea legat? de detectorul de nul... cele "moderne" au afi?aj numeric, sau afi?aj numeric dublu, etc... folosesc picuri, chestii... :rade: ... ?i au ni?te scoruri de înghe?i!am mai avut ni?te tentative de a realiza a?a ceva, acum 20-25 de ani, când abia buchiseam primele litere din meseria asta, ?i am dat chix, pentru c? n-am folosit poten?iometri buni... aveau cei pe care am vrut s?-i folosesc defecte mecanice, aka sectoare de curs? unde cursorul "s?rea" de pe traseul rezistiv, ?i atunci nu prea st?team s? caut problema, mergea, ok, nu mergea, la gunoi, sau scoteam componentele pentru alt montaj...?i la ora aceea, dac? aveai componente cu precizia de 5% însemna c? aveai componente "profesionale", iar ast?zi sunt u?or de g?sit de 1 sau 0,5%!!!în plus, am acum la dispozi?ie ?i indica?iile de trasare a scalei, ?i poten?iometrul nu este neap?rat? nevoie s? fie bobinat...ca s? nu pomenesc valoarea sentimental?: o punte RLC e printre pu?inele montaje care nu mi-au reu?it...

Link spre comentariu

Ai dreptate ,exista si acum punti performante cu autoscalare si dedector automat de nul la care potentiometrul este inlocuit cu rezistente sintetizate , afisaj digital etc. Teoretic potentiometrul cu grafit este bun dar te asigur ca in pozitia de nul cursorul are contact nesigur,cele bobinate sant mult mai stabile si de regula au diametre mari

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări