Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vu-metru cu EM84 la 12v

Dr.L

Postări Recomandate

Acum ceva timp am facut un vumetru cu 2x EM84,alimentata la 12v ca sa mearga la pcVumetrul e facut dupa schema astaSursa de alimentare e facuta cu 2 integrate MC34063A,unul in configuratie step-down pt a obtine 6,3V pt filamente iar celalat cu transformator flyback pt a obtine 30V pt amplificatorul de semnal si 250V pt anodica.Transformatorul(miezul) provine de la becurile economice si e de putere mica,d-aia nu am pus si filamentele prin elSchema 6,3VSchema 30 & 250VCeva poze cu el in primele teste:pe masa 1pe masa 2Si un filmulet tot de atunci: S2L57Hua7PE In timpul constructiei finale:salut incearca sa faci rost de EM800la EM800 bara cu luminofor este continua si lumineaza de jos in susgasesti pe youtube un filmuletEM800 gasesti aici http://www.askjanfirst.com

Se gasesc in Romania undeva astfel de lampi?
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

12

• mosfet

7

• zal

3

• yo9hnf

2

Top autori în acest subiect

• 1 lună mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

Nu e deloc mult mai simplaMarea diferenta e o bobina in loc de traf. Si practic are chiar mai multe componente (condensatori,rezistente si tranzistori in +)Si eu scot si o tensiune de 30v din aceeasi sursaDar e o varianta la bobinatul trafului...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am facut jucaria, nu pare insa sa functioneze f bine, adica se incinge tranzistorul chiar si in gol, dupa nici 1 min (IRF710 - 2A, 400V, 3,6ohmi) si mai si scade tensiunea pe iesire, de la maxim 150 scade treptat cam cu 1V/secunda, am masurat pana a ajuns la 120V.Am folosit SE555 (la o comparatie facuta in fuga pare identic cu LM555) si l-am alimentat cu 13V. Sa incerc cu un trz mai puternic sau cu o rezistenta mai mica? Care-i tensiunea minima pt tranzistor, pt ca mai am cateva IRFuri la 100 sau 200V si mai multi A, rezistenta mai mica.

Link spre comentariu

Incearca cu un tranzistor bipolar cu amplificare mai maricica (vre-o 50),eventual si cu o bobina mai mareEu d-asta am folosit alta schema,sa nu-mi dea tot felul de batai de cap

Link spre comentariu

se incinge tranzistorul chiar si in gol, si mai si scade tensiunea pe iesire

Cauza si efect...creste rds-on, scade curentul, se incarca C-ul mai putin, scade tensiunea, si tot asa...Fara suparare, dar aia mai de jos din pagina, cu 555 si un traf minuscul e mult mai buna.Ca traf recomand unul de auxiliara 5V din atx, pus invers. Asa mi-am facut eu demult, in liceu, un mic "electrosoc" pt colegi... Si daca n-am avut 555 pe acasa, am pus un tda20xx sa autooscileze :nebun:
Link spre comentariu

Am facut si o varianta cu traf, cea despre care se discuta in topicul asta, cu MC34063 si merge ok, doar ca nu-s prea multumit de cum mi-a iesit cablajul si am zis sa-l incerc si pe asta fiind mult mai compact (plus ca nu-mi place sa bobinez trafuri :d)

Link spre comentariu

Am incercat si cu alt trz, un MTP6N6 (sau NTP6N6, e putin stearsa prima litera, au caracteristici f apropiate oricum, adica 600V, 5-6A, maxim 1,2 Ohmi - tipic 1 Ohm) si la fel, se incinge imediat trz-ul. E facut pe cablaj de test si deja nu prea mai pot schimba trz-ul pt ca cedeaza insulitele si se desprind. Imi bag.Acum am maxim 240V, dar tot la fel, scade treptat tensiunea.Tot e prea mare Rds? Sa caut un mosfet cu 0,5 ohmi?

Link spre comentariu

M-am mai jucat cu el si vad ca in intervalul 145 - 186V merge ok, abia la 186V dupa vreo 10 min se incalzeste f putin radiatorul trz-ului si scade tensiunea cu vreo 2-3V, deci pana in 175V ar trebui sa fie ok, sau cu un radiator mai mare (eu am folosit unul pt TO220, de vreo 4*4cm fara aripioare).

Imi place jucaria ca e f compacta si tensiunea e reglabila intr-un interval destul de mare, cu ultimul trz merge reglata intre 140 (chiar mai jos, sub 100 cred, dar nu l-am mai testat sub 140V ca nu ma interesa, prima varianta insa cobora sub 100V) si cam 250V, cu un trz cu Rds mai mic ar merge brici zic eu pana la peste 200V (140 - 200V). Deci o sursa in comutatie pt lampi reglabila intr-un interval destul de mare si accepta intre 8 si 15V pe intrare (cu asta am incercat eu, posibil chiar mai larg intervalul), sa vad acum in sarcina ce zice - cu ce sarcina sa o testez?

Am cativa mosfeti recuperati si trebuie sa-i pun la treaba cumva.....

Posted Image

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

va salut!in schema cu mc34063 cea de 6,3v este o dioda(pare a fi un zenner),dar nu stiu ce valoare are.ati putea sa imi spuneti ce valoare are acel zenner?de asemeni in schema care debiteaza 250v exista pe bratele 2 si 3 ale iesirii trafului flyback doua diode.ce tip de diode sunt acelea?condensatorul ci de pe bara de 250v este la tensiune mare?va rezista montajul cel de 6,3 v la alimentarea unei lampi ecl82 care absoarbe 750ma?va multumesc mult pt. rasounsuri!!dany d

Link spre comentariu

Salut

Nu e nevoie sa folosesti persoana a 3-a

In schema de 6,3V: http://i35.tinypic.com/1zcajn.jpg dioda e una Schottky (o dioda redresoare cu pierderi mici).

In schema de 30 si 250V http://i36.tinypic.com/24zbxxy.jpg ,diodele alea sunt diode cu siliciu (normale), dar rapide (de ex UF4007).

Evident condensatorul de pe bara de 250V e de 300V

In mare,se poate folosi montajul de 6,3V si pentru un curent mai mare,dar trebuie modificat (adica o bobina sa reziste la curentul asta,dar nu stiu ce inductanta sa aiba,dioda redresoare trebuie sa fie shottky de 3A si un condensator mai mare pe iesire. Si R1 trebuie modificata)

Din pacate nu stiu noile valori...

Dar uite aici ajutor cu calculele: http://dics.voicecontrol.ro/?p=208 :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări