Dr.L Postat Mai 10, 2009 Partajează Postat Mai 10, 2009 Acum ceva timp am facut un vumetru cu 2x EM84,alimentata la 12v ca sa mearga la pc Vumetrul e facut dupa schema asta Sursa de alimentare e facuta cu 2 integrate MC34063A,unul in configuratie step-down pt a obtine 6,3V pt filamente iar celalat cu transformator flyback pt a obtine 30V pt amplificatorul de semnal si 250V pt anodica. Transformatorul(miezul) provine de la becurile economice si e de putere mica,d-aia nu am pus si filamentele prin el Schema 6,3V Schema 30 & 250V Ceva poze cu el in primele teste: pe masa 1 pe masa 2 Si un filmulet tot de atunci: S2L57Hua7PE In timpul constructiei finale: spate cablaj fata cablaj cablaj+piese in cutie finalizat Un filmulet cu vumentrul finalizat(acompaniat de un VFD de Kashtan): aaWNhUvtGhs&feature=response_watch Link spre comentariu
zal Postat Mai 10, 2009 Partajează Postat Mai 10, 2009 Bravo! Eu m-a? gîndi la o protec?ie ptr EM-uri, ceva în genul ecranajelor ptr l?mpi, în care s? tai o fant?. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Mai 11, 2009 Partajează Postat Mai 11, 2009 Felicitari!O intrebarica...VUmetrul VFD are doua tensiuni (filament+anodica)? Daca da, ce tensiune are la filament? Eu am unul cu VFD futaba si i-am dar la anodica 18V si la filament 3V - asa mi s-a parut si OK la ochi si mai sigur in timp. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 11, 2009 Autor Partajează Postat Mai 11, 2009 Ms!@zal-tubul din dreapta e de la tine Nu-i rea ideea cu protectia,dar parca tot mai mult imi place sa vad sticla@yo9hnf-al meu parca are 3 sau 4v filament(mai degraba 3) si 30v anodicaFilamentul trebuie sa fie usor(!) rosiatic,la umbra Link spre comentariu
zal Postat Mai 11, 2009 Partajează Postat Mai 11, 2009 Astea sînt tensiunile ?i schema: Link spre comentariu
yo9hnf Postat Mai 11, 2009 Partajează Postat Mai 11, 2009 Am inteles ! Va multumesc !Stiu ca de abia trebuie sa se vada filamentul rosiatic. Imi pare rau ca este monocrom :(... ; Dr.L , al tau este tare frumos! Link spre comentariu
zal Postat Mai 11, 2009 Partajează Postat Mai 11, 2009 Nu e monocrom, de la 0 la +6dB e portocaliu, dac? pui un filtru ro?u se vor vedea unele segmente alb-albastre ?i altele ro?ii. Link spre comentariu
Vizitator gigilacatusu Postat Septembrie 24, 2009 Partajează Postat Septembrie 24, 2009 Vreau sa stiu si eu ce sarma ati folosit la transformatorul de la sursa de 30 si 250v la primar si secundar. (grosimea sarmei) Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 24, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 24, 2009 Stiu ca sarma era subtire,primarul parca e facut cu sarma din trafurile de la becurile economice,iar secundarele cu sarma mai subtire(consumul e mic totusi)O sa caut cutia cu sarme,sa masor de acolo diametreleSursa am facut-o dupa ureche Link spre comentariu
mosfet Postat Septembrie 26, 2009 Partajează Postat Septembrie 26, 2009 Tot referitor la traf, trebuie intrefier? Are importanta cat de ingrijit e bobinat (nu chiar spira langa spira banuiesc)? Trebuie bobinate intr-o ordine anume infasurarile, trebuie izolat primarul de cele doua secundare...eventual si secundarele intre ele? Daca in loc de iesirea de 30V am nevoie de alta tensiune - sa zic 160V, ce modificari trebuie sa fac? Scuze de insistenta, m-am uitat in datasheetul integratului dar nu am gasit nicio schema/aplicatie cu traf. Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 26, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2009 vezi primele 2 datasheeturi de aici (eventual printeaza-le) eu am bobinat manual spira langa spira (cu f putine abateri,eventual la capete) trafurile folosite cred ca aveau intrefier incorporat,am testat si adaugand hartie intre miez,dar mergea mai prost,bazaia etc pt tensiunea de iesire folosesti regula de 3 simple,dupa ce stabilesti cate spire are primarul preferabil sa ai o priza de tensiune mai mica(cum e cea de 30v la infasurarea de 250v) ca sa nu pierzi prea multa energie pe divizorul rezistiv (reactia) posibil ca primarul sa-l fi bobinat cu mai multe sarme subtiri in paralel,nu mi-am notat insa nu prea stiu daca oridinea infasurarilor conteaza (eu am lucrat destul de mult dupa ureche) inceputul fiecarei infasurari e marcat cu un 'o' pe schema (important!) fiecare strat de bobinaj este acoperit cu scoci ingust rosu sau galben(ca-n poze) ca sa fixeze si sarma calumea si sa nu se incalece spirele carcasa trafului am pus-o pe o surubelnita mica,ca sa usureze bobinarea cred ca secundarul e cu sarma de 0,12mm iar primarul cu mai multe litze (2-3) in paralel de 0,2mm (sarma din bobinele becurilor economice) imi cer scuze de inexactitatea detaliilor ,valorile sunt exeprimentale si nu sunt critice in functie de executie si de frecventa de lucru si de sarcina,traful poate bazaii/tiuii ar trebui experimentat si cu mai putine spire in primar,mai ales in cazul unor miezuri mai bune Link spre comentariu
mosfet Postat Ianuarie 6, 2010 Partajează Postat Ianuarie 6, 2010 Dupa ce am abandonat o vreme proiectul pt ca nu mi-a mers din prima, am refacut traf-ul si merge nu stiu exact ce gresisem, important e ca merge. Traful nu e foarte fericit asezat acolo, firele vin mai ceva ca la matele incurcate, o sa le mai aranjez putin.Secundarul e bobinat cu sarma de 0,1 sau 0,2, primarul cu sarma putin mai groasa, cu 4 fire. Doar primarul e bobinat cat de cat ordonat, secundarul e bobinat haotic, izolatie doar intre primar si secundar nu si intre infasurarile secundarului, fara intrefier (poate doar urme de lac/ceara de pe miezul recuperat). Nu bazaie, nu nimic. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 6, 2010 Partajează Postat Ianuarie 6, 2010 Acum ceva timp am facut un vumetru cu 2x EM84,alimentata la 12v ca sa mearga la pcVumetrul e facut dupa schema astaSursa de alimentare e facuta cu 2 integrate MC34063A,unul in configuratie step-down pt a obtine 6,3V pt filamente iar celalat cu transformator flyback pt a obtine 30V pt amplificatorul de semnal si 250V pt anodica.Transformatorul(miezul) provine de la becurile economice si e de putere mica,d-aia nu am pus si filamentele prin elSchema 6,3VSchema 30 & 250VCeva poze cu el in primele teste:pe masa 1pe masa 2Si un filmulet tot de atunci: S2L57Hua7PE In timpul constructiei finale:salut incearca sa faci rost de EM800la EM800 bara cu luminofor este continua si lumineaza de jos in susgasesti pe youtube un filmuletEM800 gasesti aici www.askjanfirst.combafta si SUCCESURIspate cablajfata cablajcablaj+piesein cutiefinalizatUn filmulet cu vumentrul finalizat(acompaniat de un VFD de Kashtan):aaWNhUvtGhs&feature=response_watch Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 7, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 Dar mesajul lipseste Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 7, 2010 Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 Dar mesajul lipseste mesajul este intre imaginiam facut o gresala cind am scris,a expirat timpul si nu am putut sa mai modific :cry: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum