silicipi Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 Am revenit si am facut si placa de baza ptr sursa, azi merg sa iau niste IRFBC40, ptr teste(sunt singurele care se gasesc prin zona ppe la mine. Link spre comentariu
silicipi Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 Astept pareri cu privirela cablaje, pro, contra. Link spre comentariu
Jimmy Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 N-am stat sa analizez atent cablajele, dar, la o prima vedere, componentele de pe placa PWM sunt prea rasfirate, iar unele trasee de forta puteau fi mai groase, de exemplu cele din primarul trafului de curent de pe placa PWM, dar nu numai. Link spre comentariu
danzup Postat Septembrie 21, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2010 Adevarat era mai bine daca deschideai alt topic . Atentie : masa SG e la masa din secundar ! Traful de la iesirea SG care comanda tranzistoarele face izolatia fata de primar unde este prezent live 230V ! O schema cam cum vrei tu este de genul asta : unde rezistenta care intoarce valoarea tensiunii din secundar trebuie tatonata astfel ca sursa sa functioneze optim la valoarea pe care o vrei la iesire . Schema de pe prima pagina functioneaza zilnic in amplificatorul meu cu lampi inca de atunci de cand am facut-o . La acest tip de schema secretul este realizarea perfecta a trafului defazor / atac tranzistoare ! Link spre comentariu
silicipi Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 Si aveti cateva sfaturi cu privire la realizarea llui?Eu l-am facut pe un traf mic driver din surse de pc, EE19 parca cu izolatie zdravana intre infasurari, chiar si intre fiecare strat. Primarul l-am impartit in doua, reapectiv 18+18 spire cu sarma 0,35, iar intre ele am facut secundrele, pe care l-am bobinat impreuna 2 sarme de 0,4 in paralel respectand bineinteles fazrea. Problema e ca nu am dreptunghi perfect la iesire, nici chiar pe primar, e normal sa fie asa?Am vazut ca nici in sursele de PC, la iesirea traf driver nu e dreptunghi, defapt aia e departe tare de dreptunghi, la mine e fffff apropiat, dar e usor deformat, o sa pun poze mai pe urma cu forma de unda, desii cred ca am pus si mai sus. Daca aveti ceva sfaturi referitor la trafo driver va rog mult nu ezitati. Acum plec putin , merg sa-mi iau niste mosfeti de proba pana imi vin IRFP460, apropo, trfo asta driver poate comanda \IRFP460, sau mai bine pun IRFP450?Stiu ca tre sa modific rezistenta de feedback, cred ca una de 39k ar fii ok, dar pana nu testez nu am cum sa stiu.Cat despre alt topic, aveti probabil dreptate, dar eu am pus cablajele in format LAY, si cu cateva mici modificari, se poate folosii la sursa initiala. Daca deranjez o sa deschid un topic nou, si am sa rog un moderator sa mute tot ce am zis eu accolo, dar asta cand ma intorc, peste vreo 2 ore. Multumesc anticipat ptr orice sfat venit de la dvs, pe viitor intentionez sa-mi fac si un amplificator pe lampi. Apropo, ce putere are amplificatorul acela al dvs pe care il alimenteaza sursa asta? Link spre comentariu
danzup Postat Septembrie 21, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2010 Si aveti cateva sfaturi cu privire la realizarea llui?Eu l-am facut pe un traf mic driver din surse de pc, EE19 parca cu izolatie zdravana intre infasurari, chiar si intre fiecare strat. Primarul l-am impartit in doua, reapectiv 18+18 spire cu sarma 0,35, iar intre ele am facut secundrele, pe care l-am bobinat impreuna 2 sarme de 0,4 in paralel respectand bineinteles fazrea. Problema e ca nu am dreptunghi perfect la iesire, nici chiar pe primar, e normal sa fie asa?Am vazut ca nici in sursele de PC, la iesirea traf driver nu e dreptunghi, defapt aia e departe tare de dreptunghi, la mine e fffff apropiat, dar e usor deformat, o sa pun poze mai pe urma cu forma de unda, desii cred ca am pus si mai sus. Daca aveti ceva sfaturi referitor la trafo driver va rog mult nu ezitati. Acum plec putin , merg sa-mi iau niste mosfeti de proba pana imi vin IRFP460, apropo, trfo asta driver poate comanda \IRFP460, sau mai bine pun IRFP450?Stiu ca tre sa modific rezistenta de feedback, cred ca una de 39k ar fii ok, dar pana nu testez nu am cum sa stiu.Cat despre alt topic, aveti probabil dreptate, dar eu am pus cablajele in format LAY, si cu cateva mici modificari, se poate folosii la sursa initiala. Daca deranjez o sa deschid un topic nou, si am sa rog un moderator sa mute tot ce am zis eu accolo, dar asta cand ma intorc, peste vreo 2 ore. Multumesc anticipat ptr orice sfat venit de la dvs, pe viitor intentionez sa-mi fac si un amplificator pe lampi. Apropo, ce putere are amplificatorul acela al dvs pe care il alimenteaza sursa asta?Nu e nici o problema ca nu e perfect dreptunghiular , nici la mine nu e perfect si functioneaza fara probleme de multa vreme .Tot pe EE19 recuperat din sursa atx am facut si eu traful driver .Mai multe sfaturi nu am , eu am izolat tot cu banda galbena care era in traf si am folosit firele desfacute din trafuri de surse atx .Ca finali eu am folosit tranzistoare mos 2SK.... recuperati din surse atx nu stiu cum merge cu IRFP , nu am facut teste cu IRFP . Link spre comentariu
marinescug Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 Interesanta aceasta transformare totusi am si eu o intrebare in cazul unei alimentari cu doar 12v ...gindindu-ma la un amp pe tuburi pt automobil ce modificari trebuiesc aduse ,eu personal am putina experienta cu sursele in comutatie(am facut cind si cind doar reparatii si nici de cum modificari :cry: ) multumesc anticipat!Au fost folosite cu gratie in anii de voga al Volgilor si Pobedelor. Un traf ridicator, lama vibranta, o nebunie intreaga, dar mergea. Cum sa nu maerga mai ales daca o ecranezi bien si filtrezi la greu.Partea mai neplacuta e ca se ba renunta la AM si in curand la FM. Numai daca nu vrei saia un receptor DAB cat o gamalie conecta la un amplif pe tuburi, intr-un mare jeep. Fara prea mare cheltuiala / complicatie un UPS capabil sa plece din offline, protejat un pic pe tensiunea de intrare. Link spre comentariu
silicipi Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 Sursa in stadiul actual. Acum somn ca sunt rupt. Link spre comentariu
silicipi Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Am terminat sursa, am probat , functioneaza dar nu cum trebuie, am inseriat un bec de 60W pe alimentarea de la priza, si totul bun, becul se aprinde cand pun sursa in priza, dupa care se stinge si sursa functioneaza. Scoate tensiunile scontate, adica +-60V, si +-13V. Traful choper, un ETD49, am pus in primar 23 de spire impartit in 2, 12+11 si intre cele doua infasurari din primar 9+9, respectiv2+2. Feedbakul functioneaza, tensiunea se regleaza in sensul ca o pot scade, dar in momentul in care tensiunea ajunge la +-53V, traful incepe sa scoata zgomote ciudate. Protectia functioneaza dar nu cum trebuie, in sensul ca odata intrata , incep sa se auda zgomote, caraieli din zona traf, si tensiunea incepe sa scada. Daca las sa caraie dupa 20sec imi arde unul din mosfeti. Cu protectia la minim totul e ok, nu se aude niimic, sursa functioneaza ddar nu debiteaza putere deloc. Am pus un bec de 220V/150W pe iesirea de +-60V, dar tensiunea scade la jumatae adica 58V, din 120, si becul din primar incepe sa se aprinda si el binisor. Daca scot becul din primar si pun bec sarcina in secundar imi arde mosfetii, care si in gol, cu sarcina minima , 2 rezistente de 4,7k, se incalzesc putin ceea ce nu mi se pare normal, ar fii trebuit sa fie reci.\Suspectez ca vinovat traful driver care nu deschide cum trebuie mosfetii. Si ca sa ma conving, am redresat semnalul de comanda ce pleaca din SG3525, si tensiunea e de sprox 11,5V, pe cand semnalul redresat din secundarele trafo driver, nu aare mai mult de 6V in gol si cu mosfetii montati (fara alimentare de la retea) tensiunea din grila lor, redresata cu o dioda nu are mai mult de 4,5. mie asta mi se pare putin si cred ca nu e suficienta pentru deschiderea mosfetilor.Trafo driver l-am facut pe un traf mic driver din surse de PC, si am bobinat 19+19 spire in primar cu 0.4 si secundarul 28+28 de spire cu 2 sarme de 0,4, fazate corespunzator schemei.In gol cu sarcina minima surasa consuma de la retea12W, masurat cu ampermetru, trage 55mA de la retea, deci nu e nimic in scurt sau alte minuniAcum eu cred ca problema e ca nu sunt deschisi cum trebuie mosfetii, nu e destula tyensiune ptr dechiderea lor rapida, din cate stiu eu mosfetii se comanda in tensiune, daca nu e tensiune suficienta nu se deschid cum trebuie si se ard.Fazare nu cred sa fie o problema, daca nu era corecta zburau mosfetii din prima. Am vizualizat cu osciloscopul semnalul din grila mosfetilor ffara alimentarea sursei de la retea, ci numai PWM-ul, si am facuut poza. Masuratoarea e facuta pe subdiviziunea 2, eu am un osciloscop didactic OT-01. Urmatoarele poze sunt cu tensiunile din secundarul trafo choper direct pe traf, divizor cred 50.Ajutati-ma va rog cu un sfat, eu cred ca e din trafo driversi vreau sa bobinez tot38 spire si in secundar, adica 38 spire in primar impartite i doua si in secundar tot 38+38, adica cele doua infasurari de comanda a mosfetilor. Urati-mi succes, e ultima pereche de mosfeti, de altfel varza 2N60 din surse de pc, dar altii nu mai am, asa ca veniti repede cu un sfat pana nu-i traznesc si pe astia. Alta explicatie, afara de cea de mai sus eu unul nu gasesc ptr ardera mosfetilor mei. Ajutati-ma va roggggg! Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Fi atent la un lucru, hai sa iti zic cum fac si eu cand dimensionez trafo driver, cand lucrez cu trafo driver si mosfeti sau igbt, eu imi pun raport 1:1:1 la trafo driver in ce sens, daca mie controlerul sau driverul pentru traf imi lucreaza la 12 volti, automat eu in cele doua secundare voi avea o amplitudine undeva la 12volti, mai exact cat bag, atat scotIn cazul tau sg-ul lucreaza la 12volti, 11,5 e normal sa fie datorita caderii de tensiune din alimentare pe jonctiunile interne ale tranzistoarelor comutatoare.Tine bine minte un lucru la mosfeti in smps-uri, tensiunea minima pe grile sa nu fie mai mica de 10Volti pentru ca tu cu acele tranzistoare lucri in regim de saturatie, daca ii dai mai putin de 10volti nu deschizi tranzistorul acela suficient si vei avea pierderi mari pe el plus in circuitele aferente.Este bine sa ti un prag de alimentare undeva intre 10volti si 15 volti, deci daca ai 20 de spire in primar, tot 20 de spire trebuie sa ai si in secundare, sfatul meu cu privire la trafo driver: Bobineaza cu cate spire ai avut in original primarul si fa secundarele cu acelasi numar de spire ca in primar. Foloseste un driver intre sg si trafo driver ca sa ai suficienta energie sa comanzi irfpurile din secundare.Si in legatura cu transformatorul, in niciun caz nu ti-a dat un numar mic de spire, etd49 este un miez destul de voluminos pentru o sursa in comutatie fata de ce vezi tu prin sursele pc unde ai in general 40 spire in primar, 18 spire pentru 0.25 tesla la 50khz mi se pare foarte okLegat de acei militesla, teoretic si practic este bine sa tii un flux magnetic cat mai mic in miez ca sa eviti saturatia, dar dupa cum ai observat deja pe masura ce tu optezi pentru un flux magnetic mai mic, iti va creste numarul de spire in primar, si aici trebuie facut un compromis intre flux magnetic si pierderi in bobinaj. Un numar mare de spire va prezenta o rezistenta mai mare si va cauza o incalzire mai puternica datorita pierderilor din bobinaj.La 50khz nu trebuie sa te preocupe litzwire. Pentru un primar de 500W daca mergi cu 4 sarme de 0.3mm e ok.Iar legat de ce zici tu ca se intampla cu tensiunile in secundar, am sa revin aici la raportul nr de spire secundar/primar, gandestete ca primarul sa zicem pentru 20 spire lucreaza la 160 volti, tu daca bagi in secundar 10 spire, adica un raport de 1:2 in secundar dupa redresare si fara reactie vei avea in gol in jur de 80volti, eu zic sa pui in primar 20 de spire, iar in secundar 8.5, 9 spire maxim pe fiecare ramura in conditiile in care tu vrei doua tensiuni, respectiv doua secundare cu punct comun pentru masa(priza mediana).Fara feedback ai sa vezi ca vei avea mai mult de 55 de volti, cred ca ultima oara cand am facut asta aveam in jur de 65-70volti, daca conectezi reactia vei avea intradevar 55 de volti dar reactia aceea iti modifica factorul de umplere, si anume il scade pentru ca impulsurile din primar sa scada ca durata si tensiunea rezultata in secundar sa se incadreze sub valorile dorite, in cazul tau 55 de volti. Daca mai ai nelamuriri posteaza aici, nu in pm Link spre comentariu
silicipi Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Buna seara d-le Moro! Am facut dinainte sa-mi spuneti treaba asta. Am refacut acel trafo driver, raport 1:1:1, dar problema e aceeasi. Trafo choper are 23 spire in primar spart in doua si 9+9 in secundar, respecti 2+2, si am ca si tensiuni +-58V respectiv +-13V, tensiunile sunt ok. Beleaua e ca atunci cand conectez un bec de 220V/150W , tensiunea scade la jumatate. Daca activez protectia trafo choper face urat de tot, si daca mentin treaba astase duce un mos. Nu mai stiu ce sa-i mai fac. Am micsorat rezistenta de deadtime la 33 Ohmi, dar face la fel, doar o mica imbunatatire a tensiunii. Treaba e ca mosii se incalzesc usor chiar si in gol, e ceva fie in comanda lor fie in traafo choper, dar nu mai inteleg nimic. Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Salut,Scoate afara condensatorii electrolitici care sunt imediat dupa puntea Pd3, inainte de L3 si L? si vezi daca se mai incalzesc mosfetii. Ar fi fost util daca aveau niste numere de identificare gen C121, C174.L3 si L? sunt pe acelasi tor? Daca da, sunt fazate corect? Link spre comentariu
silicipi Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Buna seara d-le Cirip, am fazat corect bobinele care sunt amandoua pe acelasi miez, iar condensatoarele alea diupa punnte eu nu le-am pus, am pus imdiat torul cu bobinele de filtraj. Am schimbat pana si miezul am pus un miez dintr-o sursa de pc folosit intr-o alta sursa in care mergea ffffff bine, si chiar si cu asta face la fel, deci problema este undeva in comanda mosfetilor, dar nu stiu care. Acum mosfetii sunt comandati coorect cu 10,6V in grile, din cate am inteles din datasheet, 10V e tensiunea de comnanda n grile in timpul testelor lor. Nu mai stiu ce si cum sa fac. Schema e buna ptr ca si d-l Danzup a facut-o si functionaza si acum. Eu am facut totul ingrijit, cu atentie piese bune si mi-au iesit peri albi. Avea dreptate Moro ca sursa in comutatie e mai a dracu muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuulyt decat femeeea, me exaspereaza, am ars ieri 3 perechi de mosi pana m-a linistit si am acceptat ca e o problema serioasa. Sincer credeam ca e sigur din traf cre nu comanda cum trebuie mosii, ca trafu de comanda e acelasi ca si in cazul d-lui DanzupP.S. E vreo problema daca am inversat pe cablaj R12 cu C16, in sensul ca R12 e in locul lui C16 si viceversa? Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Buna seara,Nu este o problema daca sunt inversate R12 cu C16. Foarte bine ai facut ca nu ai montat condensatorii de dupa punte.Pe de alta parte, ar fi util daca ai spune si cum anume ai efectuat fazarea de care esti sigur ca e corecta. Mi s-a intamplat de nenumarate ori sa aud fraza "Am verificat totul, e perfect, dar nu merge", pentru ca pana la urma sa se descopere o eroare de montaj. Din aceeasi categorie face parte si dialogul: "Cat e tensiunea in pct. x?" intreaba cineva care vrea sa ajute. " E corecta." raspunde cel in impas Nu e vb de tine, ci de faptul ca intalnesc des pe forum situatia asta.Bafta!Cirip Link spre comentariu
silicipi Postat Septembrie 23, 2010 Partajează Postat Septembrie 23, 2010 Fazarea este executata ca in schema, la tranzistorul de "sus", de pe ramura pozitiva inceputul infasurarii de pe traful de driver e pe poarta, iar in cazul celuilalt in poarta e sfarsitul infasurariii. Nu cred ca ar functiona daca nu ar fii fazate corect, ar sarii in sus una doua, cel putin asa am mai citit, dar poate gresescdaca e pun si cateva poze din mai multe unghiuri, mai sus am pus o arhiva cu tot ce am lucrat la sursa, toate variantele de cablaj iar poze pot pune nu mi-e greu. Va spun since ca ma exaspereaza. Sursa functioneaza, protecti a functioneaza, tensiunea se poate regla in sensul micsorarii de la +-60V, dar cand ii pun sarcina cat de mica, scade tensiunea si-mi omoara mosfetii, acum pana nu ma conving ca functioneaza, nu ma mai risc sa o folosesc fara bec pe intrare, fiindca nu mai am decat o pereche de mosfeti si aia varza, 2N60, car pana acum au rezistat eroic la toate maltratarile de aseara in speranta ca voi da de cap ce Dumnezeu are. Am si osciloscop, din pacate e unul didactic si nu pot masura tensiuni si alte minuni, pot vedea forma de und, si nu am decat sonda cu raport 1:1.Poate ma ajutati dvs colegi forumisti sa-i dau de cap! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum