THOMAS Postat Iunie 5, 2009 Partajează Postat Iunie 5, 2009 D-le Lazaroiu, nu prea sant de acord cu idea ca o trioda din pentoda nu este mai buna, cel putin in privinta liniaritatii, am testat in urma cu multi ani un tub KT66 in ambele variante si trasand o familie de caracteristici s-a vazut clar liniaritatea mai buna a triodei, in schimb este clara piederea de randament a acesteia. Parerea mea este ca se pot utiliza ambele variante cu un comutator pt Ug2 si o priza de adaptare de impendanta pt trioda , in felul acesta sant posibile auditii a diferitelor genuri de muzica ! Sunt de acord cu d-ta,domnule * blue*,nu asta am spus eu;eu am spus ca trioda este trioda si pentoda este pentoda,adica: se poate lega exact asa cum ai spus d-ta,dar daca in locul acelei "simulari" de trioda ar fi fost pusa o trioda adevarata atunci rezultatele ar fi fost cu totul altele.Pentoda ramanand sa fie folosita in scopul pentru care a fost proiectata.Personal am construit un SE cu OT100(trioda cu incalzire directa 125W Pda si 1250V Ua!) in varianta stereo si te rog sa ma crezi ca a fost lucrat dupa cele mai inalte "cerinte",iti garantez ca vb in cunostinta de cauza,dar rezultatele au fost mult,foarte mult sub asteptari,crede-ma(!!!!),comparativ cu un SE cu EL34 legata ca pentoda care abia daca scotea niste "amarati" de 8W (!!!) dar suna excelent.Nu numai sunetul era superb,dar si toate masuratorile de laborator erau in limitele bunului simt de HI-FI.Si inca odata te rog sa ma crezi ca sunt extrem de pretentios cu toate lucrarile mele si nu sunt putine. Aici inchei mica"polemica" si cum spunea si regele Solomon;" si d-ta ai dreptate!" Link spre comentariu
sebi_c Postat Iunie 5, 2009 Partajează Postat Iunie 5, 2009 Nu prea gasesc o argumentatie solida la diferentierea dintre calitatile si dezavantajele celor doua feluri de lampi. Pentru asta trebuie aratat, cat mai precis, ce anume face diferenta. Nu-mi place argumentatia ca: "suna mai bine".Blue, spui ca au liniaritate mai buna triodele sau amplificatoarele cu triode? Chestiunea e daca ai facut si masuratori sa te convingi. De unde vine liniaritatea asta? Privind trioda sursa de tensiune comandata e cel putin la fel cu a privi pentoda ca sursa de curent. Adica nu vad o superioritate prin asta. Mai mult, trioda are o problema cu tensiunea de alimentare, daca nu e destul de constanta (deplasare PSF). La pentoda, o data stabilit PSF, poate sa se schimbe tensiunea de alimentare ca prin tub trece aproape acelasi curent la aceeasi tensiune de grila. Recunosc ca nu am auzit un amplificator facut cu triode sa-mi spun parerea, chiar si la nivelul, "suna mai bine".Cat despre, lampile cu incalzire directa, eu am o mare admiratie. Nu sunt de acord in aceasta problema cu Lazaroiu. Ele nu sunt becuri! Sunt mult mai eficiente decat cele cu incazire indirecta, tocmai pentru ca nu au nevoie de asa multa caldura ca sa produca electroni liberi. Se poate verifica ce curent mic au la filament ca sa functioneze. La tuburile subminiatura nici nu se vede ca s-a inrosit filamentul, decat foarte vag la unele de putere mai mare. Un 1J24B consuma incredibila putere de 16mW si intra in functiune in 50mS. 4P1L, la 7.5W disipati maxim pe anod, consuma la filament 1.365W la 1000ore functionare. 4P1L, intra in functiune intr-o secunda de la conectare. Compara cata putere necesita o lampa cu incalzire indirecta fata de cele de mai sus. Altfel, cele cu indirecta au probleme la proiectare. Nu poti sa faci chiar ce-ti imaginezi prea usor.Eu, pe vremea tuburilor, nu-mi amintesc sa fi vazut un radiou cu trioda ca finala. Oare fabricantii de atunci nu voiau amplificatoare mai bune? Poate aveau ceva probleme comerciale!PS. Blue, il cunosc pe Dl. Lazaroiu si pot spune ca este un om aplecat asupra tuburilor cu mult inaintea mea. Link spre comentariu
blue Postat Iunie 6, 2009 Partajează Postat Iunie 6, 2009 Sebi, chestiunea este ca la evaluari subiective (auditie) un amplificator cu triode are un sunet aparte, aceasta este parerea mea, dar nu exclud ca un amplificator cu pentoda realizat foarte ingrijit sa satisfaca gusturile audiofile, este greu sa diferentiezi doua amplif. de aceiasi clasa, cu performante tehnice asemanatoare, asa ca perceptia sunetului va decide optiunea si de acea eu spun ca un amplif. "suna" bine. Testele se pot face in timp real prin compararea amplif. comutate alternativ pe aceleasi boxe si pilotate cu aceiasi sursa de semnal ,astfel se evita mult erorile de perceptie. Sigur ca d-l Lazaroiu are multa experienta si compenenta domniei sale este evidenta, dar fiecare dintre noi avem preferinte de sunet si daca tehnic este simplu, lucrurile se complica cand stam in fotoliu si incercam sa evaluam ce se aude in boxe, iar daca auditia se face in grup este nevoie de o sticla de coniac pt. armonizare Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum